AK Therapies - Θεραπευτικό Μασάζ

Editors Picks

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Μαυροπελαργός (Ciconia nigra).


Σήμερα σε όλον τον κόσμο ζουν 17 είδη πελαργών, από τα οποία στην Ευρώπη απαντούν μόνο ο Λευκοπελαργός (Ciconia ciconia) και ο Μαυροπελαργός.

Είναι ένα μεγάλου μεγέθους πουλί αφού φτάνει τα 96 εκ ύψος, τα 2 μέτρα άνοιγμα φτερών και τα 3 κιλά βάρος. Διαφέρει από τον πελαργό (Ciconia ciconia), που είναι και λίγο μεγαλύτερος, λόγω του χρώματος του, το οποίο είναι μαύρο, με μεταλλικές ανταύγειες πράσινες και μωβ, στο επάνω μέρος και λευκό στο κάτω.

Το ράμφος και τα πόδια έχουν χρώμα κόκκινο. Ο μαυροπελαργός προτιμάει να πετάει παρά να ανεμοπορεί. Είναι ένα μοναχικό και ντροπαλό πουλί και δεν φωλιάζει σε αποικίες ούτε κοντά στον άνθρωπο όπως κάνει ο Λευκοπελαργός (Ciconia ciconia).
Χτίζει τη φωλιά του στην κορυφή μεγάλων, ψηλών δέντρων και συχνάζει κοντά στα τέλματα, τους βάλτους και τις λίμνες, που βρίσκονται στις παρυφές του δάσους, όπου φωλιάζει. Η ακτίνα της δράσης του είναι 6-10 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή του, στην οποία δεν ανέχεται την παρουσία άλλου ζευγαριού, έχει έκταση 100 έως 300 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο μαυροπελαργός είναι πιο σπάνιος από τον πελαργό. Έχει όμως την ίδια εξάπλωση, τις ίδιες περίπου συνήθειες, τους ίδιους εχθρούς και ακολουθεί τον ίδιο δρόμο με τον λευκοπελαργό, όταν μεταναστεύει. Ξεχειμωνιάζει στην νότια και νοτιοανατολική Αφρική ενώ έρχεται στους τόπους αναπαραγωγής στα μέσα Μαρτίου και φεύγει από το δεύτερο μισό του Αυγούστου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Τρέφεται με φίδια, σαύρες, βατράχια,φρύνους, αρουραίους, ποντίκια, τυφλοπόντικες, έντομα και με αυγά και νεοσσούς άλλων πουλιών.

Πηγή
http://zoologio.gr/ 
 




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου