AK Therapies - Θεραπευτικό Μασάζ

Editors Picks

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Τα έξυπνα κινητά και τα λογισμικά τους

By on 12:12 μ.μ.


Η Ιστορία των Android smartphones



Το έξυπνο τηλέφωνο (αγγλικά: smartphone) είναι ένα κινητό τηλέφωνο βασισμένο σε ένα λειτουργικό σύστημα κινητής τηλεφωνίας με περισσότερη προηγμένη υπολογιστική ικανότητα και συνδεσιμότητα σε σχέση με ένα απλό κινητό τηλέφωνο.
Τα πρώτα smartphones συνδύαζαν τις λειτουργίες ενός προσωπικού ψηφιακού βοηθού (PDA) και ενός κινητού τηλεφώνου. Σε μεταγενέστερα μοντέλα προστέθηκαν οι λειτουργίες των φορητών media players, low-end compact ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες τσέπης, καθώς και μονάδες πλοήγησης GPS, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί μια πολυχρηστική συσκευή. Πολλά σύγχρονα smartphones περιλαμβάνουν επίσης οθόνες αφής υψηλής ανάλυσης και web browsers που εμφανίζουν τυποποιημένες ιστοσελίδες, καθώς και βελτιστοποιημένες ιστοσελίδες για κινητά. Η πρόσβαση σε δεδομένα υψηλής ταχύτητας παρέχεται μέσω Wi-Fi και μέσω κινητών ευρυζωνικών υπηρεσιών. Τα τελευταία χρόνια, η ταχεία ανάπτυξη στην αγορά των εφαρμογών για κινητά και στο εμπόριο κινητών τηλεφώνων έχει γίνει οδηγός για την ευρεία υιοθέτηση των smartphones.
Τα λειτουργικά συστήματα (OS) των κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούνται από τα σύγχρονα smartphones περιλαμβάνουν το Android της Google, το iOS της Apple, το Symbian της Nokia, το BlackBerry OS της RIM, το Bada της Samsung, τα Windows Phone της Microsoft, το webOS της Hewlett-Packard, καθώς και ενσωματωμένες διανομές Linux όπως το Maemo και το MeeGo. Τέτοιου είδους λειτουργικά συστήματα μπορούν να εγκατασταθούν σε πολλά διαφορετικά μοντέλα κινητών τηλεφώνων και συνήθως κάθε συσκευή μπορεί να λάβει πολλές ενημερωμένες εκδόσεις λογισμικού λειτουργικού συστήματος κατά τη διάρκεια ζωής της. Μερικά άλλα επερχόμενα λειτουργικά συστήματα είναι το Firefox OS της Mozilla, το Ubuntu Phone της Canonical Ltd's και το Tizen


Το Android είναι λειτουργικό σύστημα για συσκευές κινητής τηλεφωνίας το οποίο τρέχει τον πυρήνα του λειτουργικού Linux. Αρχικά αναπτύχθηκε από την Google και αργότερα από την Open Handset Alliance.[1] Επιτρέπει στους κατασκευαστές λογισμικού να συνθέτουν κώδικα με την χρήση της γλώσσας προγραμματισμού Java, ελέγχοντας την συσκευή μέσω βιβλιοθηκών λογισμικού ανεπτυγμένων από την Google.
Η πρώτη παρουσίαση της πλατφόρμας Android έγινε στις 5 Νοεμβρίου 2007, παράλληλα με την ανακοίνωση της ίδρυσης του οργανισμού Open Handset Alliance, μιας κοινοπραξίας 48 τηλεπικοινωνιακών εταιριών, εταιριών λογισμικού καθώς και κατασκευής hardware, οι οποίες είναι αφιερωμένες στην ανάπτυξη και εξέλιξη ανοιχτών προτύπων στις συσκευές κινητής τηλεφωνίας. Η Google δημοσίευσε το μεγαλύτερο μέρος του κώδικα του Android υπό τους όρους της Apache License, μιας ελεύθερης άδειας λογισμικού. Το λογότυπο για το λειτουργικό σύστημα Android είναι ένα ρομπότ σε χρώμα πράσινου μήλου και σχεδιάστηκε από τη γραφίστρια Irina Blok. 





Λειτουργικά συστήματα Android

Κάθε κινητό τηλέφωνο για να λειτουργήσει χρειάζεται απαραίτητα κάποιο ενσωματωμένο λειτουργικό σύστημα. Τα παλαιότερα χρόνια κάθε κατασκευάστρια εταιρία δημιουργούσε το δικό της λειτουργικό για κάθε συσκευή που έβγαζε στην παραγωγή. Οι συσκευές όμως με τον καιρό έγιναν πολύπλοκες και η ανάπτυξη λογισμικού χρονοβόρα και πολυέξοδη. Έτσι οι εταιρίες άρχισαν να ενσωματώνουν στα κινητά τους έτοιμα λειτουργικά συστήματα. Τα κυριότερα από αυτά είναι: 

Android

Είναι ένα λειτουργικό σύστημα για smartphones που στηρίζεται στο λειτουργικό Linux και ταυτόχρονα μία πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών που δημιουργήθηκε από τη Google. Η πλατφόρμα Android είναι ανοιχτού κώδικα. Κάθε κατασκευαστής κινητών μπορεί να χρησιμοποιήσει το λειτουργικό Android και τα προγράμματα που γράφονται για αυτή την πλατφόρμα τρέχουν ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή.

 
Windows Mobile

Το Windows Mobile είναι μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες λειτουργίας των smartphones και μέχρι πριν λίγο καιρό η μόνη πλατφόρμα με οθόνη αφής. Το Windows Mobile έχει δύο εκδόσεις, τη Standard και την Professional. Προγράμματα που γράφονται για κάποια από τις δύο εκδόσεις δεν είναι συμβατά με την άλλη. Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο εκδόσεων είναι οτι τα Windows Mobile Professional υποστηρίζουν οθόνες αφής και αναγνώριση γραφικού χαρακτήρα. Κατασκευάστηκαν από τη Microsoft, αλλά καθώς η εταιρία σταμάτησε την παραγωγή συσκευών κινητής τηλεφωνίας δίνει την άδεια σε άλλους κατασκευαστές κινητών να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της. Πριν την έκδοση 6, το Windows Mobile Standard edition ήταν γνωστό σαν Windows Mobile για smartphones, ενώ η Professional έκδοση ήταν γνωστή ως Windows Mobile για PocketPC.

 
Symbian

Το Symbian OS είναι ένα λειτουργικό σύστημα σχεδιασμένο για συσκευές κινητής τηλεφωνίας. Χρησιμοποιείται σαν βάση για δύο μεγάλες πλατφόρμες για smartphoneς τις S60 και UIQ. Γενικά, εφαρμογές γραμμένες για μία από τις δύο πλατφόρμες δεν είναι συμβατές με την άλλη, αλλά καθώς χρησιμοποιούν την ίδια βάση λειτουργικού είναι εύκολο για τους κατασκευαστές εφαρμογών να μετατρέψουν την εφαρμογή από τη μία πλατφόρμα στην άλλη. Το λειτουργικό Symbian OS παρουσίασε στην έκδοση 9 μεγάλες αλλαγές που έκαναν όλες τις προηγούμενες εκδόσεις μή συμβατές χωρίς αναβάθμιση λογισμικού.

 
S60 user interface

Το S60 (γνωστό και ως Series 60) είναι ένα από τα πιο γνωστά περιβάλλοντα λειτουργίας ενός smartphone. Αναπτύχθηκε κυρίως από τη Nokia και χρησιμοποιεί το λειτουργικό Symbian OS σαν βάση του. Η Nokia έχει πουλήσει άδειες χρήσης του S60 και σε άλλους κατασκευαστές όπως η Samsung και η LG. Το S60 έχει την ικανότητα να τρέχει τόσο εφαρμογές τρίτων όσο και κοινές Java εφαρμογές. Υπάρχουν διάφορες εκδόσεις του S60 UI και χρονολογικά περιλαμβάνουν το Series 60 (2001), Series 60 δεύτερη έκδοση (2004), Series 60 τρίτη έκδοση (2005) και S60 πέμπτη έκδοση (2008). Εφαρμογές που έχουν γραφεί για τις δύο πρώτες εκδόσεις δεν είναι συμβατές με την τρίτη έκδοση (S60v3) γιατί το λειτουργικό σύστημα που βασίζονται άλλαξε, Symbian OS (v9.1). Η τελευταία έκδοση S60 ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2008. Η Nokia αποφάσισε να μεταβεί απευθείας από την 3η στην 5η έκδροση "σαν χειρονομία καλής θέλησης στους Ασιάτες πελάτες της" καθώς το νούμερο 4 θεωρείται πως φέρνει κακή τύχη σε κάποιες Ασιατικές φιλές. Το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό της τελευταίας έκδοσης S60 είναι η υποστήριξη υψηλής ανάλυσης 640x360 οθονών αφής.
 
Επιμέλεια 
Βαδράτσικας Χρήστος 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου