AK Therapies - Θεραπευτικό Μασάζ

Editors Picks

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΥΠΟΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

By on 2:26 π.μ.



Στο διάβα των αιώνων οι ιστορικές καταβολές, οι μετακινήσεις, οι κατακτήσεις και οι κάθε είδους αλληλεπιδράσεις των ευρωπαϊκών λαών οδήγησαν στο σχηματισμό των παρακάτω γλωσσικών ομάδων:

Α) ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

Γερμανική, Αγγλική, Ολλανδική, Φλαμανδική (Β. Βέλγιο), Δανική, Νορβηγική, Σουηδική, Ισλανδική, Φεροϊκή (των νησιών Φερόε).
Β) ΝΕΟΛΑΤΙΝΙΚΕΣ Ή ΡΟΜΑΝΙΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ.

Ιταλική, Ισπανική, Πορτογαλλική, Γαλλική, Προβηγκιανή, Ρουμανική, Ρετορομανική (στην Ελβετία και σε κάποια μέρη της Β. Ιταλίας), Σαρδηνική, Γαλικιανή (Β.Δ. Ισπανία), Καταλανική (Ανατολική Ισπανία και Βαλεαρίδες Νήσοι).

Γ) ΚΕΛΤΙΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

Σκοτική Γαελική, Ουαλική, Κορνουαλική (Ν.Δ. Αγγλία), Βρετονική (Β.Δ. Γαλλία), Ιρλανδική, Μανξιότικη (του νησιού Μαν, μεταξύ Βρετανίας και Ιρλανδίας, νεκρή γλώσσα πλέον, καθώς ο τελευταίος ομιλητής της πέθανε το 1974).

Δ) ΣΛΑΒΙΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

Ρωσική, Λευκορωσική, Ουκρανική, Πολωνική, Τσέχικη, Σλοβακική, Σλοβενική, Κροατική, Σερβική, Βουλγαρική, Σκοπιανή, Βοσνιακή.

Ε) ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

Λετονική, Λιθουανική

ΣΤ) ΟΥΡΑΛΟΑΛΤΑΪΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

Φινλανδική, Λαπωνική, Εσθονική, Ουγγρική, Τουρκική.

Η Ελληνική και η Αλβανική είναι μέλη της μεγάλης ινδοευρωπαϊκής οικογένειας, ωστόσο δεν ανήκουν σε κάποια μικρότερη ομάδα, όπως οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Η Βασκική γλώσσα (Γαλλοϊσπανικά σύνορα) είναι παντελώς απομονωμένη, δεν μπορεί να καταταγεί σε καμιά οικογένεια γλωσσών.



Σε επόμενες αναρτήσεις θα αναφερθούμε αναλυτικότερα σε κάθε ομάδα γλωσσών.

   Επιμέλεια
Πέτρος Βιτόπουλος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου