AK Therapies - Θεραπευτικό Μασάζ

Editors Picks

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Τα αόρατα βομβαρδιστικά Β2 Stealth-Όλη η ιστορία

By on 11:59 π.μ.


Το Northrop Grumman B-2 Spirit (γνωστό και ως Stealth Bomber) είναι ένα Αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος, το οποίο διαθέτει τεχνολογία χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth) και έχει σχεδιαστεί να διεισδύει σε πυκνές αντιαεροπορικές άμυνες ενώ είναι σε θέση να μεταφέρει συμβατικά και πυρηνικά όπλα.
Το βομβαρδιστικό έχει πλήρωμα δύο πιλοτών και μπορεί να μεταφέρει έως και ογδόντα βόμβες των 500 λιβρών (230 κιλά) κλάσης JDAM GPS, ή δεκαέξι B83 πυρηνικές βόμβες των 2.400 λιβρών (1.100 κιλά). Το Β-2 είναι τα μόνο stealth αεροσκάφος που μπορεί να μεταφέρει μεγάλα όπλα αέρος-επιφανείας.

Η ανάπτυξή του αρχικά ξεκίνησε με το πρόγραμμα "Advanced Technology Bomber" (ATB) κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Κάρτερ, και η απόδοσή του ήταν ένας από τους λόγους για την ακύρωση του υπέρ του Β-1 Lancer. Το πρόγραμμα ATB συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της διοίκησης Ρίγκαν, αλλά οι ανησυχίες για τις καθυστερήσεις στην παρουσίασή του οδήγησε στην αποκατάσταση του προγράμματος Β-1. Το κόστος του προγράμματος αυξήθηκε σε όλη την ανάπτυξη. 
Σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από την Northrop Grumman με βοήθεια από την Boeing, το κόστος κάθε αεροσκάφους κατά μέσο όρο σε δολάρια ΗΠΑ ήταν 737.000.000 (δολάρια του 1997). Το σύνολο προμηθειών κόστισε κατά μέσο όρο 929 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος, το οποίο περιλαμβάνει ανταλλακτικά, εξοπλισμό, μετασκευή και υποστήριξη λογισμικού. Το συνολικό κόστος του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης, της αεροναυπηγικής και τις δοκιμές, κόστισε κατά μέσο όρο 2.1 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια ανά αεροσκάφος το 1997.
Λόγω του σημαντικού συνολικού κόστους, το πρόγραμμα ήταν αμφιλεγόμενο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και μεταξύ του Διακλαδικού Αρχηγών Επιτελείων (Joint Chiefs of Staff). Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου στο τελευταίο μέρος της δεκαετίας του 1980 μείωσε δραματικά την ανάγκη για το αεροσκάφος, το οποίο σχεδιάστηκε με την πρόθεση να διεισδύσει στον σοβιετικό εναέριο χώρο και να επιτεθεί σε στόχους υψηλής αξίας. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και του 1990, το Κογκρέσο μείωσε αρχικά τα σχέδια για την αγορά 132 βομβαρδιστικών σε 21. Το 2008, ένα Β-2 καταστράφηκε σε μια συντριβή λίγο μετά την απογείωση, ενώ το πλήρωμα εκτινάχθηκε με ασφάλεια. Συνολικά 20 B-2S παραμένουν στην υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα βομβαρδιστικά αεροπλάνα B2 ή αλλιώς και αεροπλάνα Stealth που είναι αόρατα από τα radar και θεωρούνται ένα τηλεπικοινωνιακό όπλο, έχουν δημιουργήσει πολλούς μύθους εξαιτίας του περίεργου σχήματος τους και των τεχνικών δυνατοτήτων τους.
Ας πάμε όμως στα μηχανολογικά τους χαρακτηριστικά. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η χαμηλή θερμοκρασία που εκβάλουν κατά την διάρκεια της πτήσης τους.
Αυτό οφείλεται κυρίως στα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο. Δύο άλλα κύρια χαρακτηριστικά τους είναι φυσικά το σχήμα τους και το χρώμα που σε συνδυασμό με την χαμηλή θερμοκρασία.
Δηλαδή όταν πετάει στο εύρος ενός ραντάρ το σήμα χτυπάει πάνω στο αεροπλάνο αλλά δεν επιστρέφει πίσω και αυτό το κάνει αόρατο σε αντίθεση με τα άλλα αεροπλάνα που κανονικά με τα χαρακτηριστικά που έχουν θα έπρεπε να είναι ορατά γιατί το τηλεπικοινωνιακό σήμα χτυπάει επάνω τους και επιστρέφει πίσω στην βάση και έτσι είναι ορατό.
Τα φτερά που ΄χουν την μορφή Δ, προσφέρουν απόλυτη σταθερότητα κατά την διάρκεια της πτήσης, και επιτρέπουν έτσι τους ελιγμούς κατά την διάρκεια μιας εναέριας συμπλοκής.
Έχει μήκος 21.0 μέτρα, ύψος 5.18 μέτρα και πλάτος φτερών 52,4 μέτρα.

Για να είναι αόρατο ένα αεροπλάνο και να μην το βλέπουν τα ραντάρ πρέπει να πετάει σε χαμηλό ύψος , αλλά τα συγκεκριμένα αεροπλάνα από τις περιγραφές που δόθηκαν παραπάνω έχουν την ικανότητα να είναι αόρατα σε μεγάλα ύψη

Το πιλοτήριο είναι αρκετά εξελιγμένο τεχνολογικά και χρειάζονται δύο άτομα για να το χειριστούν. Ένας κύριος πιλότος και ένας βοηθός πιλότου. Ένας βρίσκεται στην δεξιά πλευρά και ο άλλος στην αριστερή πλευρά.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που το κάνει αόρατο από τα ραντάρ είναι ότι η κατά την διάρκεια της πτήσης τους δεν παράγουν μηδενικό θόρυβο, ενώ μπορούν και αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες δηλαδή ταχύτητα κοντά στα 0.95 Mach.

Ένα άλλο κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι μπορούν να πετάνε σε μεγάλες αποστάσεις και πολύ ώρα γιατί έχουν χώρο αποθήκευσης καυσίμων σε περίπτωση που τελειώσουν τα καύσιμα.

Παρ όλα αυτά η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι μεγάλη και κάτι τέτοιο ανατράπηκε τον 21ο αιώνα στον πόλεμο του Κοσόβου στην Σερβία,όπου οι Σέρβοι κατάφεραν και κατέρριψαν ένα τέτοιο είδος αεροπλάνου.

Ιστορικά τα αεροπλάνα Stealth δημιουργήθηκαν την δεκαετία του 1970, δηλαδή κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου γιατί υπήρχε η θεωρητική ανάγκη ενός ικανού αεροπλάνου να μεταφέρει ισχυρά οπλικά συστήματα,αλλά χρησιμοποιήθηκαν τελικά πρώτη φορά στον πρώτο πόλεμο του Περσικού κόλπου το 1988.

Αυτού του είδους τα αεροπλάνα έχουν χρησιμοποιηθεί σε αρκετές γνωστές πολεμικές επιχειρήσεις παγκόσμια όπως αναφέρθηκε πριν χρησιμοποιήθηκαν στο Ιρακ, στο Κόσοβο και επίσης έχουν χρησιμοποιηθεί και στο Αφγανιστάν

Ένα μόνο τέτοιου είδους αεροπλάνου κοστίζει 1.2 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ φημολογείται ότι το συνολικό κόστος του εγχειρήματος αγγίζει τα 45 δισεκατομμύρια δολάρια.


Επιμέλεια
Βαδράτσικας Χρήστος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου