AK Therapies - Θεραπευτικό Μασάζ

Editors Picks

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Η Τεχνολογία στον Αγροτικό Τομέα




Η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε από την αρχή του χρόνου με την μετάβαση του ανθρώπου– τροφό συλλέκτη – στον πρώιμο αγρότη, που κατασκεύασε τα πρώτα αρδευτικά έργα, τα υλικά (από πηλό στην αρχή) τις δεξαμενές νερού και τις σωληνώσεις (τις βλέπουμε συχνά στους σταθμούς του μετρό από την αρχαιότητα) και φυσικά τα πρώτα άροτρα κλπ
Τώρα στην εποχή της τεχνολογίας και της πληροφορικής μπορεί ο σύγχρονος αγρότης να βοηθήσει με αρκετά χαμηλό κόστος και την εργασία του αλλά και την ορθή και οικολογική παραγωγή για τον ίδιο πρωτίστως αλλά και για τους πελάτες – καταναλωτές του.



Με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου αυξάνει τα τελευταία δύο χρόνια το ενδιαφέρον των παραγωγών για τη χρήση των τηλεμετρικών συστημάτων, όπως ανέφερε ο μηχανικός Βιοϊατρικής Δημήτρης Κούβας. Πλέον, όπως λέει, οι Έλληνες αγρότες, λειτουργώντας ως σύγχρονοι επιχειρηματίες, χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο τις νέες τεχνολογίες, με στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα και παραγωγή των προϊόντων τους, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος. Τα τηλεμετρικά συστήματα είναι ισοβαρούς σημασίας με τα κλασικά “εργαλεία” του οργανωμένου συγχρόνου αγρότη (τρακτέρ, σπαρτική, λιπασματοδιανομέα κτλ). Τα συστήματα εγκαθίστανται μέσα στις καλλιέργειες. Μετρούν, καταγράφουν και αναλύουν τις κλιματικές συνθήκες, καθώς και την υδατική κατάσταση του εδάφους. Ουσιαστικά, δηλαδή, σύμφωνα με τον κ. Κούβα, αναλύουν συνεχώς το περιβάλλον που ζει και αναπτύσσεται η καλλιέργεια και φυσικά οι εχθροί της

Βάση των παρεχόμενων πληροφοριών, ειδικό λογισμικό που συνοδεύει τα τηλεμετρικά συστήματα, υπολογίζει και συμβουλεύει τον γεωπόνο ή τον αγρότη για πολλαπλά θέματα, μεταξύ των οποίων πόσο νερό έχει καταναλωθεί από το φυτό και πόσο απόθεμα υπάρχει στο έδαφος, πότε και πόσο πρέπει να ποτίσει, ποια είναι η επικινδυνότητα προσβολής της καλλιέργειας από εχθρούς, πότε πρέπει να κάνει ψεκασμό προληπτικά, ή θεραπευτικά, ποιες είναι οι τρέχουσες κλιματικές συνθήκες και για τυχόν ακραία και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τα όποια μπορεί να βλάψουν την καλλιέργεια (ακραίες θερμοκρασίες, παγετός, ισχυροί άνεμοι κτλ).


Πλέον, όμως, της μείωσης του κόστους παραγωγής, η χρήση τηλεμετρικών σταθμών παρέχει τα εξής οφέλη: αύξηση της παραγωγής, καθώς η άρδευση και οι ψεκασμοί γίνονται όταν το ίδιο το φυτό τα έχει ανάγκη και όχι με βάση το ημερολόγιο, βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος - κυρίως σε προϊόντα που απαιτούν μεγάλη ακρίβεια στην άρδευση κατά το τελικό στάδιο ωρίμανσης (π.χ. αμπέλι) - και προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.




Τελευταία επίσης έχει κάνει την εμφάνιση του στην αγορά ένα λογισμικό με την ονομασία Ifarma που έχει αρκετές δυνατότητες και προτείνεται να το χρησιμοποιούν οι νέοι αγρότες.



Με το Ifarma ο αγρότης έχει την δυνατότητα να διαχειριστεί τις καλλιέργειες του και να παρακολουθεί την οικονομική εξέλιξή τους με γραφήματα, του παρέχονται χάρτες έχει την δυνατότητα πρόσβασης σε γεωγραφικά δεδομένα όπως και την δημιουργία Βάσης δεδομένων για τα φάρμακα και τα λιπάσματα που χρησιμοποιεί.



Το λογισμικό αυτό έχει εφαρμογές σε έξυπνα κινητά και ποιο ειδικά στην τεχνολογία Android και οποιασδήποτε αγρότης ή μελλοντικός αγρότης μπορεί να κατεβάσει την εφαρμογή από το google play από την παρακάτω διεύθυνση



https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.agrostis.ifarma



Επιμέλεια
Βαδράτσικας Χρήστος


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου