AK Therapies - Θεραπευτικό Μασάζ

Editors Picks

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Το τέλος του ψυχρού πολέμου Microsoft-Linux;


Η αρχή της συνεργασίας


Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η Microsoft θα συνεργαστεί στο μέλλον με την Novel Inc. με σκοπό τη βελτίωση του λειτουργικού συστήματος Suse Linux της τελευταίας (τόσο από άποψη πωλήσεων όσο και από άποψη τεχνολογίας).
Αν και ακόμη η συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί, συνιστά μια συμμαχία-έκπληξη μεταξύ δύο αντίπαλων πλευρών της βιομηχανίας των λειτουργικών συστημάτων.
Ο CEO της Microsoft, Steve Ballmer προέβη στη σχετική ανακοίνωση σε ένα τεχνολογικού ενδιαφέροντος συνέδριο στο San Francisco λέγοντας πως το Linux είναι ιδιαίτερα σημαντικό για κάποιες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της Microsoft.

Λόγω της σημαντικής αναγνώρισης του Linux ως desktop OS ,η Microsoft ανήγγειλε τη συνεργασία με τη Novell για να υποστηρίξει το Suse Linux στα μηχανήματα που τρέχουν Windows. Η Microsoft θα προσφέρει υποστήριξη σε πωλήσεις για το Suse Linux και θα αναπτύξει από κοινού με τη Novell τεχνολογίες για να διευκολύνει τους χρήστες να τρέχουν και Suse και Windows στους υπολογιστές τους.

Όπως αναμενόταν, ο CEO της Microsoft Steve Ballmer, ανήγγειλε την είδηση σε μια συνέντευξη τύπου στο Σαν Φρανσίσκο. Ως μέρος της διαπραγμάτευσης, η Microsoft επίσης θα συμφωνήσει να μην διεκδικήσει δικαιώματα για πατέντες πάνω σε οποιαδήποτε τεχνολογία λογισμικού που μπορεί να ενσωματώσει στο Suse Linux.

Η Microsoft πρόσφατα έχει ενδώσει στην αυστηρή πολιτική των πατεντών μέσω ενός προγράμματος αποκαλούμενου Open Specification Promise. Μέσω του προγράμματος, η Microsoft έχει υποσχεθεί να μην λάβει οποιαδήποτε νομικά μέτρα εναντίων των developers ή των επιχειρήσεων που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις προδιαγραφές για έναν πλήθος τεχνολογιών για τις οποίες έχει τις πατέντες.

Η συνεργασία μεταξύ της Microsoft και της Novell θα είναι σίγουρα ένα γερο χτύπημα στη Red Hat, το δεύτερο συγκεκριμένα μέσα σε τόσες πολλές εβδομάδες. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Oracle ανακοίνωσε ότι θα άρχιζε την τεχνική υποστήριξη για το Red Hat Linux, υπονομεύοντας την υποστήριξη της Red Hat και γενικά την αγορά του support. H Red Hat είναι η κύρια προμηθεύτρια Linux και η μεγαλύτερη ανταγωνίστρια για τη διανομή Suse Linux Novell.

Η Novell ήταν μια από τις επιχειρήσεις που αναγκάστηκε να αλλάξει το βασικό της business εξαιτίας της Microsoft, και παρόλα αυτά επιλέγει έναν παράξενο συνεργάτη.Η Novell στήριξε την επιχείρησή της στη πλάτη της NetWare network OS, αλλά η εμφάνιση των WINDOWS NT στη σκηνή ως βιώσιμη εναλλακτική λύση ήταν ένας πρωταρχικός λόγος για τον αφανισμό της NetWare. Τα τελευταία χρόνια, η Novell έχει αναπτύξει ξανά την επιχείρηση της, επικεντρώνοντας στο open-source λογισμικό μέσω εξαγορών επιχειρήσεων όπως το Suse Linux και το Ximian.

Με τη διαπραγμάτευση αυτή, η Microsoft και η Novell όχι μόνο θα βρεθούν αντιμέτωποι με την Oracle και τη Red Hat, αλλά και με την ΙΒΜ, η οποία ήταν η πρώτη υποστηρικτρια του Linux και ιδιαιτερα της Red Hat διανομη

Η συμφωνία προβλέπει Α) την αμνηστεία από πιθανή μύνηση σχετικά με παραβίαση πατεντών λογισμικού της Microsoft για σε όσους τρέχουν λογισμικό SUSE και σε όσους αναπτύσουν ΕΛΛΑΚ και αντίστοιχη αμνηστειά για τεχνολογία που έχει πατεντάρει η ίδια η Novell και ενδέχεται να χρησιμοποιεί η Microsoft. Η Novell όμως θα καταβάλλει κάποια ποσοστά από τις πωλήσεις προιόντων ΕΛΛΑΚ στη Microsoft. Β) Την απο κοινού συνεργασία στον τομέα του virtualization, με σκοπό να είναι εύκολο το Linux και τα Windows να συνυπάρχουν μεταξύ τους. Γ) Τη συνεργασία της Microsoft στα ανοιχτά standards και ειδικότερα σε πρότυπα XML, στο openoffice, στο mono framework και στο Samba, όπως επίσης και στις closed source τεχνολογίες Open Directory και eDirectory. δ) Η Microsoft θα διανείμει (αγορασμένα) κουπόνια με ετήσια συνδρομή υποστήριξης σε πελάτες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν και το SUSE Enterprise. Επίσης θα συστείνει στους πελάτες της το SUSE ώς τη καλύτερη διανομή. Η συμφωνία θα έχει διάρκεια 5 ετών. Τί γνώμη έχετε; Εγώ πιστεύω ότι η Microsoft κατάλαβε ότι δε μπορούσε πια να αντέξει σε έναν κατα μέτωπο πόλεμο με το Linux όπως έκανε στο παρελθόν και αποφάσισε να κάνει ειρήνη και να σεβαστεί τα open standards. Να δούμε όμως και τί θα γίνει μετά από τα 5 χρόνια.

Η συνεργασία δεν είναι μόνο στα λόγια

Ενδεχομένως, αποτελεί την είδηση της χρονιάς για τον κόσμο της Πληροφορικής: η Microsoft αποφάσισε το νέο της media player με την ονομασία Silverlight να υποστηρίζεται και από την πλατφόρμα Linux. Συγκεκριμένα, ο Miguel de Icaza, μέλος του Mono Team της εταιρείας Novell, η οποία αποτελεί ένας είδος «συνδέσμου» της Microsoft με το Linux και η οποία θα αναλάβει να προσαρμόσει το Silverlight στην πλατφόρμα Linux (για την οποία θα ονομάζεται Moonlight), έκανε λόγο για «ιστορική συνεργασία μεταξύ της Microsoft και του project ανοιχτού κώδικα».

O ίδιος, μέσω του blog του, έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες για τη συνεργασία, οι οποίες είναι εξίσου εντυπωσιακές: η Microsoft θα δώσει στη Novell πλήρη πρόσβαση στις δοκιμαστικές εκδόσεις του Silverlight που και η ίδια χρησιμοποιεί, προκειμένου να δοκιμαστεί η συμβατότητα με την πλατφόρμα του Linux. Επίσης, η Microsoft θα παρέχει μέσω του ιστοτόπου της τους απαραίτητους κώδικες εικόνας και ήχου για τους χρήστες του Moonlight, ενώ η Novell θα παράσχει το Moonlight στους μεγάλους διανομείς του Linux, δίδοντας τη δυνατότητα στους χρήστες της πλατφόρμας ανοιχτού κώδικα να το κατεβάζουν και να το εγκαθιστούν με τη λογική του «one-click».

Σύμφωνα με κάποιες φήμες που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, υπάρχει περίπτωση να δούμε περί το 2014 μια έκδοση του Microsoft Office για το Linux. Με βάση την ανώνυμη πηγή απο το τμήμα της Microsoft που ασχολείται με το Ανοιχτό Λογισμικό, το Linux μοιάζει πλέον μια βιώσιμη λύση και απασχολεί το γίγαντα απο το Redmond. Τα πράγματα γίνονται ευκολότερα για τη μεταφορά της δημοφιλούς σουίτας γραφείου στο Linux αφού ήδη ετοιμάζεται μια έκδοση για το Android. Όλα αυτά ακούστηκαν στο Βέλγιο κατα τη διάρκεια του Free Open-Source Developers' European Meeting (FOSDEM).
Η εξέλιξη αυτή είναι αρκετά σημαντική αλλά σίγουρα δημιουργεί και κάποια ερωτηματικά:
  • Θα χρησιμοποιούσαν οι χρήστες του Linux το Microsoft Office τη στιγμή που υπάρχουν τα OpenOffice.org του ιδρύματος Apache και το LibreOffice;
  • Μια έκδοση που θα βασίζεται στην έκδοση για Android πόση λειτουργικότητα θα διαθέτει για δουλειά γραφείου;
  • Είναι ειλικρινής η Microsoft λέγοντας πως βλέπει το Linux σαν μια βιώσιμη λύση ή έχει κάτι άλλο στο μυαλό της; Μήπως για παράδειγμα θέλει να σιγουρευτεί πως θα κυριαρχήσει το δικό της format για τα έγγραφα; Κάτι άλλο ίσως;

Συνεργασία και σε Cloud Servers
Η συμφωνία θα βοηθήσει τους πελάτες στην υιοθέτηση υπολογιστικών συστημάτων cloud, παρέχοντας περισσότερες επιλογές και ευελιξία

Η Microsoft Corp. και η Oracle Corp. ανακοίνωσαν μια συνεργασία που θα δώσει στους πελάτες τη δυνατότητα να εκτελούν λογισμικό της Oracle σε συστήματα Windows Server Hyper-V και στην πλατφόρμα Windows Azure. Οι πελάτες θα μπορούν να υλοποιούν λογισμικό της Oracle — συμπεριλαμβανομένων των Java, Oracle Database και Oracle WebLogic Server — σε Windows Server Hyper-V ή στην πλατφόρμα Windows Azure και θα λαμβάνουν πλήρη υποστήριξη από την Oracle. Οι όροι της συμφωνίας δεν ανακοινώθηκαν.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η Oracle θα παράσχει πιστοποίηση και υποστήριξη για λογισμικό Oracle — συμπεριλαμβανομένων των Java, Oracle Database και Oracle WebLogic Server — σε Windows Server Hyper-V και στην πλατφόρμα Windows Azure. Η Microsoft θα παρέχει Java, Oracle Database και Oracle WebLogic Server σε πελάτες της πλατφόρμας Windows Azure και η Oracle θα διαθέτει το Oracle Linux σε πελάτες του Windows Azure.

Οι προγραμματιστές Java, οι επαγγελματίες του IT και οι επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από την ευελιξία να υλοποιούν πλήρως υποστηριζόμενο λογισμικό της Oracle σε συστήματα Windows Server Hyper-V και Windows Azure.

Ο Steve Ballmer, Chief Executive Officer της Microsoft, δήλωσε: «Η Microsoft είναι σταθερή στη δέσμευσή της να παρέχει στις επιχειρήσεις αυτό που χρειάζονται: τη δυνατότητα να εκτελούν εταιρικούς φόρτους εργασίας σε ιδιωτικά περιβάλλοντα cloud, σε δημόσια cloud και, ολοένα περισσότερο, σε συνδυασμό τους. Τώρα, οι πελάτες μας θα μπορούν να αξιοποιήσουν την ευελιξία που τους παρέχουν οι πρωτοποριακές υβριδικές λύσεις cloud της Microsoft για εφαρμογές, middleware και βάσεις δεδομένων της Oracle, όπως ακριβώς γινόταν και με τα συστήματα Windows Server για πολλά χρόνια.»

Ο Πρόεδρος της Oracle, Mark Hurd, δήλωσε: «Τα περιβάλλοντα IT των πελατών μας αλλάζουν με γοργό ρυθμό για να ανταποκριθούν στη δυναμική φύση του σημερινού κόσμου. Στην Oracle, είναι δέσμευσή μας να παρέχουμε στους πελάτες περισσότερες επιλογές και ευελιξία, μέσα από πολλαπλές επιλογές υλοποίησης του λογισμικού μας, όπως σε περιβάλλον εσωτερικής εγκατάστασης, αλλά και σε δημόσια, ιδιωτικά και υβριδικά cloud. Αυτή η σύμπραξη με τη Microsoft επεκτείνει τη συνεργασία μας και είναι σημαντική για το όφελος των πελατών μας.»

Επιμέλεια
Βαδράτσικας Χρήστος



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου