AK Therapies - Θεραπευτικό Μασάζ

Editors Picks

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Ο ακουστικός τηλέγραφος του Μ.Αλεξάνδρου


Απο την αρχαια εποχη η αναγκη για επικοινωνια  αναγκασε τους ανθρωπους να εφευρισκουν νεους τροπους γρηγορης και αποτελεσματικης αναμεταδοσης των πληροφοριων καθαρα για στρατιωτικους σκοπους.


Ο ακουστικός τηλέγραφος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις εκστρατείες του βασιλιά της Μακεδονίας, Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η ανάρτηση του κυκλικού ηχητικού κέρατος, επέτρεπε εύκολα την περιστροφική κίνησή του προς όλες τις κατευθύνσεις.

   Ενας απο αυτους ηταν και ο Ακουστικος Τηλεγραφος του Μ.Αλεξανδρου που εχρησιμοποιητο για τις επικοινωνιες του στρατου του.Αυτο ηταν κατασκευασμενο απο κοκκαλο ζωων και ηταν βασισμενο στην ηχω και στην αντηχηση που πολλαπλασιαζε τον ηχο και μπορουσε να ακουστει 3-5 χιλιομετρα  και μπορουσε να αλλαξει πολυ ευκολα κατευθυνση περιστρεφομενο .

Ο ακουστικός τηλέγραφος του Αλέξανδρους αποτελούνταν από ένα τρίποδο ύψους περίπου τεσσάρων μέτρων, ενωμένο στην κορυφή, από την οποία ξεκινούσε ένα σχοινί που κρατούσε ένα στρογγυλό ηχητικό κέρας μεγάλου μεγέθους. Η  ανάρτηση ήταν τέτοια που επέτρεπε την κυκλική περιστροφή του κέρατος ώστε τη σήμα να πηγαίνει προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι πληροφορίες αναφέρονται στην Αλεξάνδρου ανάβαση του Αρριανού.

Αποτελούνταν από μια γιγάντια κυκλικά αναδιπλωμένη σάλπιγγα που είχε τη μορφή ηχητικού κέρατος και ήταν αναρτημένη από ένα τρίποδο ύψους τεσσάρων μέτρων για την ευχερή περιστροφή της και μετάδοση του σήματος προς κάθε κατεύθυνση. Χρησιμοποιήθηκε από το στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περίφημη εκστρατεία του και είχε εμβέλεια δράσης έως τέσσερα χιλιόμετρα. Πιθανότατα λειτουργούσε και αντίστροφα ως εντοπιστής ήχων οπότε πρόκειται και για το πρώτο ακουστικό ραντάρ της ιστορίας.

   
Στην όλη υπόθεση δεν υπάρχει καμιά πρωτοτυπία εκτός ίσως από το μέγεθος του ηχητικού κέρατος.

Είναι γνωστό ότι ένα από τα πρωταρχικά (και πρωτόγονα) συστήματα επικοινωνίας υπήρξε η ανταλλαγή ήχων, άλλοτε απλοϊκών, άλλοτε σύνθετων. Η ανταλλαγή μηνυμάτων με το πασίγνωστο αφρικανικό ταμ-ταμ είναι μια από τις πιο δημοφιλές μεθόδους επικοινωνίας, γνωστή σ’ όλο τον κόσμο.

Eπιμέλεια
Βαδράτσικας Χρήστος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου