AK Therapies - Θεραπευτικό Μασάζ

Editors Picks

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Το Bitcoin είναι νόμιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής




Η Τράπεζα της Αμερικής πιστεύει στην αξία του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin. Όπως αναφέρουν ίσως το Bitcoin να αναδειχθεί στο μέλλον.
Το Bitcoin, το ψηφιακό νόμισμα που εκρήγνυται σε αξία τον τελευταίο χρόνο και έχει κάνει πολλά βλέμματα να στραφούν προς το μέρος του, μόλις έλαβε την πρώτη έκθεσή του από την ίδια την Bank of America. Και το σημαντικότερο, η έκθεση αυτή κρίνεται μάλλον θετική!
Η Τράπεζα των ΗΠΑ δημοσίευσε την έκθεση που αφορά το Bitcoin και στην οποία αναφέρει πως το ψηφιακό νόμισμα ίσως αναδειχθεί στο μέλλον και αποτελέσει σημαντικό τρόπο ηλεκτρονικών συναλλαγών.


Το Τμήμα Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης, το οποίο ρυθμίζει ένα ευρύ φάσμα οικονομικών ιδρυμάτων, και έχει επιδείξει ενδιαφέρον στην υιοθέτηση πλαισίου κανόνων για τα ψηφιακά νομίσματα, εξέδωσε ανακοίνωση η οποία αποτελεί και το πρώτο βήμα προς την ίδρυση ανταλλακτηρίου για το ψηφιακό νόμισμα Bitcoin στη Νέα Υόρκη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται, μπορούν να υποβάλουν προτάσεις για τη δημιουργία ανταλλακτηρίων. Οι ρυθμιστές θα συνεργάζονται με αυτές τις εταιρίες για να ελέγχουν τα ανταλλακτήρια ούτως ώστε να τηρούν όλους τους σχετικούς κανόνες καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και τα κριτήρια ασφάλειας.

Αυτό θα αποτελέσει την αρχή της ρυθμιστικής διαδικασίας, η οποία θα μπορούσε να καταλήξει με ένα επίσημο πλαίσιο για τις εταιρείες ψηφιακού νομίσματος, εντός της δικαιοδοσίας της Νέας Υόρκης και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του προσεχούς Ιουνίου.

Παρά το μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων στις ΗΠΑ που συναλλάσσονται, γύρω από την τεχνολογία του Bitcoin, και τις επενδύσεις εκατομμυρίων από μεγάλες εταιρίες όπως η Anderseen Horowitz και Fred Wilson’s Union Square Ventures, η Αμερική στερείται χρηματαγοράς συναλλαγής Δολαρίου με Bitcoin. Εκτός από το υπό καθεστώς πτώχευσης Mt Gox, τα άλλα δύο ανταλλακτήρια Bitcoin βρίσκονται στη Σλοβενία και τη Βουλγαρία.

Για πρώτη φορά ήρθε δικαστική απόφαση η οποία αναγνωρίζει στο Bitcoin χαρακτηριστικά κανονικού νομίσματος. Δικαστήριο που ασχολείται με ένα fund που θεωρείται απάτη και πραγματοποιούσε συναλλαγές μόνο σε Bitcoin, πήρε μία ιστορική απόφαση: απαντώντας στον ισχυρισμό του Τεξανού που υποστήριξε πως δεν ισχύουν οι νόμοι στην περίπτωσή του γιατί το Bitcoin είναι ένα εικονικό νόμισμα, το δικαστήριο στην απόφασή του ανακοίνωσε πως τα bitcoin είναι νόμισμα ή μορφή χρήματος, άρα υπόκειται στους αντίστοιχους νόμους.


Η απόφαση του Αμερικανικού δικαστηρίου θεωρείται ιστορική γιατί σημαίνει αυτόματα πως και τα Bitcoins, στις ΗΠΑ, θα υπόκεινται στην ίδια ρύθμιση που υπόκεινται όλου του είδους τα νομίσματα. Άρα, θα επιβλέπονται από τις ρυθμιστικές αρχές. Το σκεπτικό της απόφασης (PDF) στηρίζεται στο γεγονός ότι τα Bitcoin, όσο κι αν δεν είναι πραγματικό νόμισμα που εκδίδεται από κάποια κεντρική τράπεζα, παραμένει ένα μέσο συναλλαγών, έστω και όχι ιδιαίτερα διαδεδομένο. Έναντι κάποιων bitcoins όμως, μπορούν να αγοραστούν αγαθά ή υπηρεσίες. Άρα είναι χρήμα. Άρα υπόκειται στη ρύθμιση και τους σχετικούς νόμους.
Η απόφαση αυτή αναμένεται να κινητοποιήσει μία σειρά διαδικασιών που εδώ και πολύ καιρό επεδίωκαν οι τράπεζες αλλά και διάφορα κράτη που ήθελαν να ελέγξουν με κάποιο τρόπο την κυκλοφορία και την χρήση αυτού του εικονικού νομίσματος. Σίγουρα η συνέχεια στο θέμα αυτό θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς πολλοί ειδικοί του διαδικτύου προβλέπουν ότι σε λίγα μόλις χρόνια από τώρα θα υπάρχει μια σημαντική αγορά για το ψηφιακό νόμισμα.

Το Bitcoin ως νόμιμο και εύχρηστο ψηφιακό νόμισμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις επιχειρηματικές συναλλαγές. Στην εκτίμηση αυτή προχώρησε ο Μπέντζαμιν Λόσκι, ένας από τους πιο επιθετικούς αξιωματούχους των ρυθμιστικών αρχών στις ΗΠΑ, του οποίου η αμετακίνητη θέση στην υπόθεση «ξεπλύματος» χρήματος από τη Standard Chartered, κατέτεινε σε διακανονισμό 340 εκατ. δολαρίων. Κατ’ αυτόν, τώρα πλέον η ιστορία του ψηφιακού νομίσματος υπαγορεύει τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου, γιατί τα δυνητικά του οφέλη υπερακοντίζουν τους κινδύνους, που απορρέουν από αυτό.

Τον Φεβρουάριο εγκαταστάθηκαν τα πρώτα ATM στις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές με το ψηφιακό νόμισμα Bitcoin.

Τα συστήματα εγκαταστάθηκαν στο Σηάτλ και στο Ώστιν του Τέξας και θα είναι παρόμοια με τα τυπικά ATM. Η βασική τους διαφορά, σύμφωνα με το Reuters, θα είναι ότι θα φέρουν ενσωματωμένο έναν σαρωτή που θα είναι σε θέση να «διαβάζει» έγγραφα που θα πιστοποιούν την ταυτότητα του χρήστη, όπως η άδεια οδήγησης ή το διαβατήριο. Τα νέα ATM θα επιτρέπουν στο κοινό την ανταλλαγή Bitcoin με μετρητά ή την κατάθεση μετρητών για την αγορά πρόσθετων Bitcoin.

Η Robocoin, με έδρα το Λας Βέγκας, εγκατέστησε το πρώτο Bitcoin ATM στο Βανκούβερ του Καναδά, μόλις το περασμένο φθινόπωρο. Ακολούθησαν οι εγκαταστάσεις σε Χονγκ Κονγκ και Ταϊβάν και στα σχέδια της εταιρείας είναι η επέκταση των εγκαταστάσεων σε περισσότερες πόλεις του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών, στην Ασία και στην Ευρώπη.



Πλέον τα κρυπτονομίσματα έδειξαν πως μπορούν να αλλάξουν το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών. Μεγάλες τράπεζες της Αμερικής έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για το Bitcoin και είναι πλέον θέμα χρόνου να το ενσωματώσουν στο σύστημά τους.
Το βασικό πλεονέκτημα του χαμηλού, ή μηδενικού κόστους, μιας συναλλαγής για την μεταφορά τεράστιων όγκων πληρωμών από μια χώρα σε μια άλλη, η οποία γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού του προσωπικού μας υπολογιστή αλλά και με την ευχέρεια του ελάχιστου χρόνου και κόπου απο την μεριά του καταναλωτή – πελάτη, για αυτή την μεταφορά χρημάτων, δημιούργησε την ανάγκη εκσυχρονισμού των μεγάλων τραπεζών. Βασικό θέμα τους είναι το ενδεχόμενο το Bitcoin να εξαλλείψει την ανάγκη του τραπεζικού συστήματος, όπως το γνωρίζουμε. Πλέον η τάση της φοβίας του ψηφιακού νομίσματος, μετατρέπεται σε ανάγκη του υπάρχων τραπεζικού συστήματος για εξέλλιξη, εκσυχρονισμό όπου στο τέλος φαίνεται να το αγκαλιάζουν και να το αποδέχονται προτού οι εξελλίξεις στην παγκόσμια αγορά τους θέσουν εκτός παιχνιδιού
Μέχρι σήμερα οι Bank of America, JP Morgan, Citigroup, Goldman Sachs και Wells Fargo έχουν εκδώσει εκθέσεις για το Bitcoin.

Επιμέλεια
Βαδράτσικας Χρήστος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου