AK Therapies - Θεραπευτικό Μασάζ

Editors Picks

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Η τεχνολογία στα ποδοσφαιρικά παιχνίδια και στο Μουντιάλ του 2014



 

 

Τεχνολογία στα παιχνίδια




Όταν το ποδοσφαιρικό παιχνίδι  FIFA 14 βγήκε στις αγορές το προηγούμενο φθινόπωρο, το γραφικό του περιβάλλον διέθετε μια μπάλα που θα μπορούσε να πλεύσει έξυπνα μέσω του αέρα. Σε παλαιότερες εκδόσεις η τροχιά της μπάλας ήταν λιγότερο ρεαλιστική.




Πέρυσι μια ομάδα Μηχανικών, ασχολήθηκε  με το παραπάνω πρόβλημα και ανακάλυψε πως το πρόβλημα ήταν στους αλγόριθμους και στους συντελεστές που χρησιμοποιούσαν για την μέτρηση αντίστασης  του ανέμου.

Για την ακρίβεια το λάθος ήταν ο συντελεστής ανέμου που χρησιμοποιούνταν κατά την διάρκεια μέτρησης  της τροχιάς της μπάλας.

Οι μηχανικοί βρήκαν πως όταν η μπάλα φτάνει για παράδειγμα στο δεξί πόδι, οι συντελεστές που χρησιμοποιούνταν για την αντίσταση του ανέμου επιβράδυναν την κίνηση  της. Θεωρητικά στην επιστήμη του ποδοσφαίρου και της φυσικής η μπάλα θα έπρεπε να παίρνει ταχύτητα προς τα κάτω.

Σε προηγούμενες εκδόσεις του παιχνιδιού, η μπάλα παραβίαζε τους νόμους της φυσικής η επιτάχυνση και η επιβράδυνση της μπάλας δεν επηρεαζόταν από τη αρχική ταχύτητα .

Αν η μπάλα κινούταν με 80 χιλιόμετρα την ώρα, θα επιβράδυνε σαν να κινούνταν με 8 χιλιόμετρα ανά ώρα.
Πρόβλημα βρέθηκε επίσης στην περιστροφή του αντικειμένου. Οι φυσικοί το ονόμασαν φαινόμενο Magnus γιατί η μπάλα κινούνταν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ύστερα από υπολογισμούς και επεμβάσεις στον αλγόριθμο του παιχνιδιού δόθηκε μεγαλύτερη σημασία στην ποικιλία της καμπυλότητα της τροχιάς της μπάλας έτσι ώστε όλα αυτά να γίνονται σε πραγματικό χρόνο   


Τεχνολογία στο Μουντιάλ της Βραζιλίας




Η FIFA έχει αναγγείλει ότι η Γερμανική εταιρία  GoalControl GmbH θα είναι ο πάροχος της τεχνολογίας goalline για το Παγκόσμιο κύπελλο του 2014 στην Βραζιλία. Πιλοτικά δοκιμάστηκε πρώτα στο κύπελλο Συνομοσπονδιών προηγούμενο καλοκαίρι με αρκετή επιτυχία.

Η FIFA εξέδωσε ανακοίνωση που ανέλυε την διαδικασία την εφαρμογής της τεχνολογίας των τεσσάρων διαστάσεων στο τουρνουά της Βραζιλίας το προηγούμενο καλοκαίρι.
Ενώ δεν υπήρξε κανένα ακραίο γεγονός, όπως η μπάλα να ήταν λίγο μέσα ή λίγο έξω από την γραμμή του τέρματος ,υπήρχαν άλλα 68 σημεία αξιολόγησης για το αν οι προδιαγραφές του συστήματος ήταν σωστές.
Ο τελικός στόχος της εφαρμογής  goalline των 4 διαστάσεων  μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας είναι να εφαρμοστεί σε κάθε γήπεδο, έτσι ώστε να μειωθεί η πιθανότητα του ποσοστό του λάθους.

Επιμέλεια 
Βαδράτσικας Χρήστος

 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου