AK Therapies - Θεραπευτικό Μασάζ

Editors Picks

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Ζωντανέψτε ξανά τον παλιό σας Υπολογιστή

 

Τι είναι το Linux


Το linux είναι δωρεάν πολλές φορές, είναι ανοιχτού κώδικα (Open Source = μπορεί να επέμβει ο καθένας και να κάνει αλλαγές), έχει πάρα πολλές δυνατότητες και είναι αρκετά "σταθερό" (δύσκολα βγάζει προβλήματα), σε αντίθεση με τα Windows που είναι κλειστού κώδικα και φημίζεται για διάφορα προβλήματα.


Είναι κατασκευασμένο από χιλιάδες εθελοντές προγραμματιστές ανά τον κόσμο και πλέον έχει εξελιχθεί τόσο πολύ, που είναι αρκετά φιλικό και στον πιο απλό χρήστη.

Το Linux είναι πιο ισχυρό σε αντίθεση με τα Windows, μιας και δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον να κάνει πάρα πολλά πράγματα και να το "φέρει στα μέτρα του".

Αυτό και το ότι είναι δωρεάν, το κάνει μέρα με τη μέρα να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.

Πολλά προγράμματα βγαίνουν για αυτό και είναι δωρεάν, ενώ τα αντίστοιχα για τα windows θα έπρεπε να τα πληρώσετε.

Πχ ένα αρκετά δυνατό πρόγραμμα επεξεργασίας για τα Linux που είναι το GIMP, είναι δωρεάν σε αντίθεση πχ με το Photoshop που θα πρέπει να το αγοράσετε.

Το μόνο ίσως μειονέκτημα είναι ότι έχει κάποια θεματάκια ασυμβατότητας πχ με κάποιες συσκευές ή κάποια προγράμματα.


Τα Linux Ubuntu


Το Ubuntu (IPA: /u'buntu/) είναι ένα ανοικτού κώδικα, ελεύθερο και δωρεάν λειτουργικό σύστημα βασισμένο στον πυρήνα Linux. Το όνομά του προέρχεται από την έννοια ubuntu των Ζουλού και Κόσα (Xhosa), που σημαίνει «Ανθρωπότητα». Το Ubuntu ξεκίνησε το 2004, βασισμένο στη διανομή Debian. Ο στόχος του Ubuntu είναι η παροχή ενός διαρκώς ενημερωμένου, σταθερού λειτουργικού συστήματος για τον μέσο χρήστη, με ενισχυμένη έμφαση στην ευκολία χρήσης και εγκατάστασης. Το Ubuntu έχει χαρακτηριστεί ως η πιο δημοφιλής διανομή Linux για επιτραπέζιους υπολογιστές,[2][3][4] διεκδικώντας περίπου το 30% επί του συνόλου των Linux συστημάτων σύμφωνα με έρευνα του 2007.[5]
Το Ubuntu είναι ελεύθερο και ανοικτού κώδικα λειτουργικό, που σημαίνει ότι διανέμεται χωρίς χρέωση αλλά και ότι μπορεί να βελτιωθεί από κάθε προγραμματιστή που θέλει να συμμετάσχει στην ομάδα ανάπτυξης. Το Ubuntu χρηματοδοτείται από την Canonical Ltd., μία ιδιωτική επιχείρηση που ιδρύθηκε από τον Νοτιοαφρικανό επιχειρηματία Μαρκ Σάτλγουορθ. Αντί να πωλεί το Ubuntu καθεαυτό, η Canonical καταγράφει έσοδα από την επί πληρωμή τεχνική υποστήριξη που παρέχει για το προϊόν της. Διατηρώντας το Ubuntu ελεύθερο και ανοικτό η Canonical δέχεται και την βοήθεια τρίτων προγραμματιστών για την ανάπτυξή του. Χρησιμοποιεί επίσης εφαρμογές και κώδικα της διανομής Debian από την οποία και προέκυψε αρχικά το 2004.
To Kubuntu και το Xubuntu είναι επίσημες παραλλαγές του Ubuntu, που στόχο έχουν τον συνδυασμό των KDE και Xfce με τον πυρήνα του Ubuntu (κατ' εξοχήν το Ubuntu χρησιμοποιεί το GNOME περιβάλλον εργασίας). Το Edubuntu είναι μια επίσημη εναλλακτική έκδοση σχεδιασμένη για σχολική εκπαίδευση και θα ήταν εξίσου κατάλληλη για χρήση από παιδιά στο σπίτι.[6] Το Gobuntu ήταν μια επίσημη εναλλακτική έκδοση που στόχο είχε την αυστηρή τήρηση των τεσσάρων ελευθεριών του Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού.[7] Το Ubuntu JeOS είναι η πιο πρόσφατη επίσημη εναλλακτική έκδοση. Το JeOS είναι το προσχέδιο για το πως ένα λειτουργικό σύστημα θα έπρεπε να είναι στα πλαίσια μιας εικονικής συσκευής.[8]
Το σύνθημα του Ubuntu είναι “Linux για ανθρώπους” (Linux for human beings), που περιγράφει τον πρωταρχικό σκοπό – τη δημιουργία μίας Linux διανομής περισσότερο εύκολης στη χρήση από τις υπόλοιπες. Η ευκολία της χρήσης του Ubuntu έχει οδηγήσει, με ορισμένες τροποποιήσεις, στην υιοθέτησή του από την κυβερνήσεις της Γαλλίας για χρήση από το κοινό, τους μαθητές και τις υπηρεσίες τους.


Η Λύση για το παλιό σας Pentium 4


Hardware: Pentium 4 (οποιαδήποτε έκδοση) με μνήμη 512Mb, δίσκος 20Gb, εξωτερικά ηχεία υπολογιστή με κλασικό βύσμα 3,5χιλ (όχι USB), μια παλιά οθόνη CRT
Λειτουργικό σύστημα: Ubuntu 10.04LTS
Προγράμματα: Open Office, Gimp, VLC, Wine
Ο παραπάνω συνδυασμός hardware και software είναι ακριβώς ο σωστός για να λειτουργήσουν όλα εύκολα και γρήγορα χωρίς προβλήματα και χωρίς κόστος. Ο συνδυασμός Pentium 4 και 512ΜΒ με Ubuntu 10.04LTS είναι μια σίγουρη λύση που δουλεύει πάντα: δεν χρειάζεται να ψάχνετε ούτε πιο καινούριους υπολογιστές ούτε άλλες εκδόσεις του Ubuntu (σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουμε φτάσει στην έκδοση 13.10, όμως ήδη δοκίμασα αρκετές εκδόσεις και κατέληξα στην έκδοση 10.04 που θεωρώ ότι συνεργάζεται καλύτερα από κάθε άλλη με το δεδομένο hardware).
Γιατί Pentium 4 αντί κάτι άλλο; Επειδή ένα τέτοιο μηχάνημα είναι αρκετά εύκολο να το βρει κανείς σήμερα τζάμπα ή σχεδόν τζάμπα, αφού είναι το πιο συνηθισμένο μοντέλο υπολογιστή που αποσύρουν οι μεγάλες εταιρείες για να αναβαθμίσουν με κάτι καλύτερο. Εάν γνωρίζετε κάποιον που να δουλεύει στο τμήμα μηχανογράφησης κάποιας μεσαίας ή μεγάλης εταιρείας, πείτε του να σας μαζέψει από τα άχρηστα ό,τι μπορέσει να σώσει, και είναι αρκετά πιθανό να καταφέρει να σας στήσει ακόμα και ολόκληρο τον υπολογιστή. Μια παλιά οθόνη CRT, ένας δίσκος 20GB, ένα DVD drive, ένα παλιό πληκτρολόγιο και ένα ποντίκι, όλα αυτά είναι εξαρτήματα μηδενικής αξίας σήμερα: όποιος τα έχει ξέρει ότι δεν μπορεί να τα πουλήσει, οπότε τα χαρίζει, ειδικά μάλιστα εάν ο αποδέκτης είναι ένα νηπιαγωγείο ή ένα σχολείο. Ένα παλιό tower, μια motherboard χωρίς καμία επιπλέον κάρτα (αρκούν τα onboard Εthernet και USB), 512ΜΒ μνήμης και είμαστε έτοιμοι.
Όσο για το λειτουργικό σύστημα, δεν χρειάζεται κανείς να είναι ούτε ειδικός, ούτε και οπαδός του Linux: μια προσεκτική, καθαρή εγκατάσταση, δύο-τρία χρήσιμα shortcuts στο desktop και μερικές απλές οδηγίες αρκούν ώστε να μπορέσει οποιοσδήποτε να λειτουργήσει τον υπολογιστή, με σαφώς καλύτερη ταχύτητα και αξιοπιστία σε σύγκριση με οποιαδήποτε εναλλακτική.




Επιμέλεια
Βαδράτσικας Χρήστος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου