AK Therapies - Θεραπευτικό Μασάζ

Editors Picks

Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Αυτό είναι το νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ

By on 12:20 μ.μ.
Το τραπεζογραμμάτιο των 5 ευρώ της σειράς «Ευρώπη» τέθηκε σε κυκλοφορία στη ζώνη του ευρώ στις 2 Μαΐου 2013. Στις 13 Ιανουαρίου 2014, ο Yves Mersch, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, παρουσίασε επισήμως το δεύτερο τραπεζογραμμάτιο της νέας σειράς, το τραπεζογραμμάτιο των 10 ευρώ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Φρανκφούρτη.
Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του νέου τραπεζογραμματίου των 10 ευρώ είχαν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα μερικές εβδομάδες νωρίτερα μέσω ενός διαδικτυακού παιχνιδιού το οποίο εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο. Το νέο τραπεζογραμμάτιο των 10 ευρώ θα αρχίσει να κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2014. Τα υπόλοιπα τραπεζογραμμάτια της σειράς «Ευρώπη» θα τεθούν σε κυκλοφορία σταδιακά στη διάρκεια αρκετών ετών και κατά αύξουσα ονομαστική αξία. Οι ονομαστικές αξίες παραμένουν ίδιες: 5, 10, 20, 50, 100, 200 και 500 ευρώ

Τα νέα χαρτονομίσματα με την ονομασία «Ευρώπη» εκδίδονται 10 χρόνια μετά από την εισαγωγή των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων ευρώ. Τα τραπεζογραμμάτια της σειράς «Ευρώπη» τίθενται σε κυκλοφορία κατά αύξουσα ονομαστική αξία. Ήδη έχει κυκλοφορήσει το νέο χαρτονόμισμα των 5 ευρώ ενώ μετά από αυτό των 10 θα κυκλοφορήσει και το χαρτονόμισμα των 20 ευρώ.
Στο ολόγραμμα και το υδατογράφημα των νέων τραπεζογραμματίων των 10 ευρώ απεικονίζεται προσωπογραφία της Ευρώπης, μορφή της ελληνικής μυθολογίας από την οποία προέρχεται και η ονομασία της ηπείρου. Η ΕΚΤ έχει σκοπό να αποσύρει σταδιακά από την κυκλοφορία τις τρέχουσες μορφές των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν από το 2002.

Το σχέδιο της σειράς «Ευρώπη» βασίζεται στο θέμα «Εποχές και ρυθμοί» της πρώτης σειράς τραπεζογραμματίων. Όμως, τα νέα τραπεζογραμμάτια έχουν τροποποιηθεί οπτικά προκειμένου να αποκτήσουν μια νέα εικόνα και να ενσωματώσουν ορισμένα νέα και ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Έτσι, τα τραπεζογραμμάτια των δύο σειρών θα διακρίνονται ευκολότερα μεταξύ τους.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης για το νέο τραπεζογραμμάτιο των 10 ευρώ το Ευρωσύστημα έχει δημιουργήσει Πρόγραμμα Συνεργασίας με σκοπό να βοηθήσει τους κατασκευαστές εξοπλισμού επεξεργασίας τραπεζογραμματίων και τους λοιπούς προμηθευτές μηχανημάτων αφενός, τους πελάτες και τους χρήστες αφετέρου να προετοιμαστούν για την εισαγωγή των νέων τραπεζογραμματίων.

Οι προδιαγραφές ασφαλείας έχουν ενισχυθεί ώστε να το καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο για παραχάραξη» επισήμανε η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν τα χαρτονομίσματα των 20, 50, 100, 200 και 500 ευρώ, ενώ παράλληλα θα εξελίσσεται η σταδιακή απόσυρση των παλαιών χαρτονομισμάτων.

Πηγή Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Σύνταξη Βαδράτσικας Χρήστος



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου