AK Therapies - Θεραπευτικό Μασάζ

Editors Picks

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΟ ΤΖΟΓΟ

By on 12:25 μ.μ.

Όλο και περισσότεροι χρόνο με τον χρόνο φαίνονται να είναι οι νέοι οι οποίοι προτιμούν να περνούν ατελείωτες ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους παίζοντας διάφορα παιχνίδια ,από το να κάνουν κάποια άλλη δραστηριότητα και να είναι σε επαφή με τον πραγματικό κόσμο.
Η υπερβολική ενασχόληση με το νέο αυτό ελκυστικό κόσμο ,πολλές φορές οδηγεί σε δυσάρεστες συνέπειες αφού πολλοί απ τους χρήστες οδηγούνται στην αποξένωση του «ψηφιακού κόσμου», αγνοώντας ακόμη και τις στοιχειώδεις ανάγκες. Ένα σημαντικό ποσοστό της νεολαίας οδηγείται στον εθισμό, δημιουργώντας προβλήματα στους εαυτούς τους όπως επίσης και στις οικογένειές τους. Τελευταία μάλιστα η ‘’μόδα’’ θέλει πολλούς νέους να ασχολούνται με παιχνίδια τζόγου ,όπως το πόκερ .Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Ελλάδα το 15,1% των εφήβων ηλικίας 14-16 χρόνων τζογάρουν διαδικτυακά, ενώ το 6,8% ασχολείται σε καθημερινή βάση με τα τυχερά παιχνίδια. Ωστόσο μεγάλος φαίνεται να είναι ο κίνδυνος , αφού το ποσοστό ανέρχεται στο 34,8%. Οι περισσότεροι έφηβοι εμφανίζονται εθισμένοι στο πόκερ που μπορούν να παίξουν στη δημοφιλέστερη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, το facebook», σημειώνει ο Γιώργος Κορμάς, γιατρός και επιστημονικός συνεργάτης μονάδας ψυχικής υγείας Β' Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών που συμμετείχε στην συγκεκριμένη έρευνα. Σύμφωνα με τον κ. Κορμά, τα παιδιά δεν έχουν επίγνωση του εθισμού τους. Το ίδιο συμβαίνει συχνά και με τους γονείς τους, οι οποίοι αρχίζουν να συνειδητοποιούν τι συμβαίνει όταν τα παιδιά τους ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες και να αφαιρούν μεγάλα χρηματικά ποσά. Επιπλέον η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ σε άρθρο της αναφέρει ότι ένας νεαρός που έπαιξε στο Διαδίκτυο με τις πιστωτικές κάρτες των γονιών του έφτασε κοντά στην αυτοκτονία. Καταλαβαίνουμε έτσι πόσο σοβαρές και καταστροφικές μπορεί να είναι οι επιπτώσεις των παιχνιδιών τζόγου. Το ίντερνετ παίζει ίσως τον πιο σημαντικό ρόλο στον παράνομο τζόγο αφού «Αυτή τη στιγμή στο ελληνικό κομμάτι του ιντερνετικού πόκερ λειτουργούν έξι sites» λέει ο κ. Νειάδας εξηγώντας: «Σε αυτά υπολογίζεται ότι παίζεται 1 δισ. ευρώ τον χρόνο»!

Σύμφωνα με έναν υπολογισμό του Κέντρου Εθισμών της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, το 1996 υπήρχαν «7,5 εκατομμύρια Αμερικανοί ενήλικοι προβληματικοί και παθολογικοί παίκτες» καθώς και «7,9 εκατομμύρια Αμερικανοί έφηβοι προβληματικοί και παθολογικοί παίκτες». Αυτοί οι αριθμοί συμπεριλήφθηκαν σε μια έκθεση που συνέταξε η Επιτροπή για τη Μελέτη της Επίδρασης των Τυχερών Παιχνιδιών σε Εθνική Κλίμακα (NGISC), η οποία παρουσιάστηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Η έκθεση ανέφερε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που έχουν προβλήματα με τα τυχερά παιχνίδια μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αρκετά μεγαλύτερος από τον καταγραμμένο.
Λαβαίνοντας υπόψη την απώλεια εργασίας, τη μειωμένη σωματική υγεία, τα επιδόματα ανεργίας και το κόστος των προγραμμάτων θεραπείας, υπολογίζεται ότι οι προβληματικοί παίκτες κοστίζουν στην κοινωνία των ΗΠΑ δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Αυτός ο αριθμός, ωστόσο, δεν απεικονίζει στο πλήρες τα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας των προβληματικών παικτών—προβλήματα με τις οικογένειες, τους φίλους και τους συνεργάτες, λόγω των κλοπών, των υπεξαιρέσεων, των αυτοκτονιών, της βίας στο σπίτι και της κακοποίησης παιδιών. Κάποια μελέτη στην Αυστραλία έδειξε ότι κάθε προβληματικός παίκτης μπορεί να επηρεάζει άμεσα άλλους δέκα ανθρώπους. Μια έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας στις Ηνωμένες Πολιτείες λέει ότι «το 50 τοις εκατό των συζύγων και το 10τοις εκατό των παιδιών υφίσταντο σωματική κακομεταχείριση από τον παθολογικό παίκτη».


Στην Ελλάδα ολοένα και περισσότεροι έφηβοι ενδίδουν τα τελευταία χρόνια στον ηλεκτρονικό τζόγο. Το 6% των παιδιών ηλικίας 14-16 χρόνων δηλώνει πως παίζει στο Διαδίκτυο στοιχήματα και τυχερά παιχνίδια ακόμη και σε ηλεκτρονικά καζίνο. Το ποσοστό είναι ανησυχητικό γιατί παρουσιάζει αυξητικές τάσεις και κυρίως γιατί κινείται στο χώρο της παρανομίας.
Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Κορμάς αναφέρει ότι σήμερα στην Παιδιατρική Κλινική Αγλαΐα Κυριακού, 10 από τα 130 παιδιά που είναι εθισμένα στο διαδίκτυο παρακολουθούνται λόγω της εξάρτησης τους από τον τζόγο.
Ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος , Μάνος Σφακιανάκης μας εξηγεί πόσο εύκολα μπορεί ένας νέος να παρασυρθεί από επιτήδειους στο διαδικτυακό χώρο.Με το νόμο 4002/2011 που τέθηκε σε εφαρμογή τον Αύγουστο, στόχος είναι να ρυθμιστεί η λειτουργία της αγοράς των τυχερών παιγνίων. Πολλά όμως ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τα κενά που υπάρχουν στο θέμα της προστασίας των πολιτών και ιδιαίτερα των εφήβων και των νέων από τις ολέθριες συνέπειες που έχει ο εθισμός στον τζόγο.
836 χρήστες τυχερών παιχνιδιών και 864 συγγενείς τους έχουν απευθυνθεί στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων τα τελευταία 9 χρόνια, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα εθισμού. Τα εξαρτημένα άτομα είναι στην πλειοψηφία άνδρες, ανώτερης και ανώτατης εκπαιδευτικής μόρφωσης, ενώ περίπου το 40% ξεκίνησε την εξάρτηση από τον τζόγο, πριν τα 25 χρόνια!
Μέσα από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες και τα βιώματα που μοιράζονται μαζί μας προσπαθούν να μας κινητοποιήσουν και να καταλάβουμε όσοι δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο που ελλοχεύει πίσω από μια φαινομενικά απλή συνήθεια. Με τη στάση τους αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα και δρόμοι χωρίς επιστροφή, αρκεί να αναγνωρίσεις το πρόβλημα και να πιστέψεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις.

Επιμέλεια
Βαδράτσικας Χρήστος


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου