AK Therapies - Θεραπευτικό Μασάζ

Editors Picks

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Η Ιστορία των έξυπνων κινητών τέταρτης γενιάς που χρησιμοποιούμε σήμερα και τα δίκτυα τους.


3GPP Long Term Evolution, ή απλώς LTE ονομάζεται η τεχνολογία αιχμής που χρησιμοποιείται για την ασύρματη επικοινωνία και δικτύωση των κινητών συσκευών, με υψηλές ταχύτητες. Βασίζεται στα προϋπάρχοντα δίκτυα GSM/EDGE και UMTS/HSPA, αυξάνοντας τη χωρητικότητα και τη ταχύτητα του δικτύου χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές διαμόρφωσης. Το πρότυπο αυτό αναπτύσσεται από τον οργανισμό 3GPP.

Το πρώτο δημόσιο δίκτυο LTE που εγκαταστάθηκε στο κόσμο, ήταν στο Όσλο και τη Στοκχόλμη από την εταιρεία TeliaSonera στις 14 Δεκεμβρίου 2009. Το LTE αποτελεί τη φυσική εξέλιξη των δικτύων GSM/UMTS, αλλά ακόμα και πάροχοι δικτύων CDMA (όπως η Verizon στη Β. Αμερική και η au by KDDI στην Ιαπωνία) έχουν υιοθετήσει το LTE. Έτσι, οι δημιουργοί του LTE φιλοδοξούν να αποτελέσει το πρώτο πραγματικά παγκόσμιο πρότυπο κινητής τηλεφωνίας.
Παρ’ όλο που αναφέρεται ως σύστημα 4ης γενιάς κινητής τηλεφωνίας (4G) αυτό δεν ισχύει καθώς δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που έχει ορίσει ο διεθνής οργανισμός ITU-R. Γι’ αυτό το λόγο, το LTE αναβαθμίστηκε σε LTE Advanced για να πληρεί τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να θεωρείται σύστημα 4G.
Το iPhone συγκαταλέγεται στην κατηγορία των έξυπνων κινητών (smartphones), συσκευών που συνδυάζουν πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων, φωτογραφική μηχανή/βιντεοκάμερα και κινητό τηλέφωνο με ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Το iPhone είναι προϊόν της εταιρείας Apple, η οποία το κυκλοφόρησε στην αγορά των ΗΠΑ στις 29 Ιουνίου 2007. Έχει κυκλοφορήσει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και στην Ιαπωνία. Διαθέτει χωρητική οθόνη πολυαφής και ελάχιστο υλικό διεπαφής (καθόλου φυσικό πληκτρολόγιο). Οι παρεχόμενες υπηρεσίες διαδικτύου περιλαμβάνουν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και φυλλομετρητή ιστοσελίδων με δυνατότητα σύνδεσης σε ασύρματο δίκτυο Wi-Fi.
Η πρώτη έκδοση κινητού τηλεφώνου iPhone κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2007, το οποίο διέθετε τετραπλή ζώνη (quad band) με τεχνολογία EDGE. Οι χώρες που το διέθεσαν στην αγορά τους μετά τις ΗΠΑ ήταν το ΗΒ, η Γαλλία και η Γερμανία το Νοέμβριο του 2007 ενώ η Ιρλανδία και η Αυστρία το διέθεσαν την άνοιξη του επόμενου έτους. Έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του, τον Ιούλιο του 2008, κυκλοφόρησε το iPhone δεύτερης γενιάς, το iPhone 3G, που περιελάμβανε την υποστήριξη κινητής τηλεφωνίας 3G, σε 22 χώρες, μέσα σε αυτές και οι έξι πρώτες, ενώ αργότερα ξεπέρασε τις 80. Ακόμα μία εξέλιξη του iPhone, το iPhone 3GS, κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2009 σε Αμερική και Ευρώπη. Στις 24 Ιουλίου 2010 ο CEO της Apple ανακοίνωσε την τέταρτη γενιά του iPhone με ονομασία iPhone 4. Το iPhone 4 έχει μεγαλύτερη ανάλυση οθόνης, εμπρόσθια κάμερα για βίντεο κλήσεις, κάμερα 5 megapixel με φλας και νέο σχεδιασμό υψηλής ποιότητας. Στις 2 Νοεμβρίου 2012 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το iPhone 5, ενώ στις 9 Σεπτεμβρίου 2014 κυκλοφόρησε το iPhone 6.
Το βασικό πλεονέκτημα των δικτύων 4G, ασχέτως του τύπου του δικτύου (Wi-MAX ή LTE), είναι οι εξαιρετικά γρήγορες ταχύτητες που παρέχουν στο downloading και uploading δεδομένων. Από πρακτικής άποψης, δεν πρόκειται- τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον- να επωφεληθούμε παροχών τις οποίες δεν απολαμβάνουμε με τα υπάρχοντα δίκτυα HSPA+ που λειτουργούν από αρκετούς παρόχους. Παρ` όλα αυτά, υπηρεσίες όπως τηλεφωνία IP και υπηρεσίες gaming κάνουν την εμφάνισή τους μέσω αυτών των δικτύων εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας. Ωστόσο, η τεχνολογία 4G κυρίως θα ενισχύσει την εμπειρία χρήσης που παρέχεται μέσω της 3G. Η βελτίωση αυτή καταστά το video-streaming, που θα είναι απαλλαγμένο από υψηλή συμπίεση, καθώς και άλλες υπηρεσίες, λιγότερο δημοφιλείς, όπως η βιντεο-κλήση. Φυσικά, κάποιοι πάροχοι του εξωτερικού, όπως οι αμερικανικές Verizon Wireless και Sprint, προκειμένου να είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τη ζήτηση που δημιουργείται- κυρίως λόγω των ολοένα αυξανόμενων smartphones- και για να παρέχουν ποιοτικότερες υπηρεσίες, αγοράζουν επιπλέον φάσμα συχνοτήτων. Επιπλέον, η Verizon Wireless Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2009, η TeliaSonera ξεκίνησε πρώτη την εμπορική διάθεση υπηρεσιών 4G στην Στοκχόλμη και στο Όσλο, αν και διέθετε μόνο USB modems και όχι συσκευές κινητής τηλεφωνίας. Αρκετοί ακόμη πάροχοι έχουν δηλώσει την αφοσίωσή τους στην 4G τεχνολογία, μεταξύ των οποίων και οι: France Telecom, Vodafone και TIM.Ακόμη ένας μικρότερος πάροχος, η MetroPCS Communications Inc. λάνσαραν την πρώτη της συσκευή 4ης γενιάς . Παρά ταύτα, η πρώτη εταιρεία που ξεκίνησε την παροχή υπηρεσιών τέταρτης γενιάς στην αμερικανική αγορά και παρέχει συσκευή σχεδιασμένη για δίκτυα 4G είναι η Sprint Nextel Corp. Το δίκτυο 4G υιοθετεί την Wi-Max.
Στην Ευρώπη λόγω των οικονομικών προβλημάτων που επικρατούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας φοβούνται να προχωρήσουν σε ένα τέτοιο μεγάλο βήμα και προτιμούν να αναβαθμίσουν τα δίκτυά τους τρίτης γενιάς (3G), παρά να στήσουν νέα δίκτυα εξαρχής. Ένα νέο δίκτυο 4G θα κοστίσει περίπου 2 δισ. ευρώ ανά 50 εκατ. κατοίκους, ένα κόστος που οι ευρωπαϊκές εταιρίες οι οποίες θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον για να αγοράσουν και τη σχετική άδεια 4G από τις κυβερνήσεις- δεν είναι πρόθυμες να αναλάβουν ? όχι ακόμα τουλάχιστον.
Το κόστος μιας άδειας 4G θα εξαρτηθεί από την πολιτική κάθε χώρας, αλλά οι αναλυτές συμφωνούν ότι όσο πιο μεγάλο είναι αυτό, τόσο περισσότερο θα αποθαρρυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις στα δίκτυα τέταρτης γενιάς.
Πάντως δεν λείπουν οι αισιόδοξες προβλέψεις. Ωστόσο η αισιόδοξη ματιά προβλέπει ότι το 2015 όσοι χρήστες έχουν στην κατοχή τους σήμερα κινητά τρίτης γενιάς θα χρησιμοποιούν το 4G κινητό. Από την άλλη, η Ericsson εκτιμά ότι ως το 2015 ο αριθμός όσων χρησιμοποιούν την κινητή τηλεφωνία για να έχει πρόσβαση στο Ίντερνετ, θα αυξηθεί από περίπου 400 εκατ. σήμερα, σε 3,5 δισεκατομμύρια.
Επιμέλεια
Βαδράτσικας Χρήστος


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου