AK Therapies - Θεραπευτικό Μασάζ

Editors Picks

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Οι Μετεωρολογικοί Δορυφόροι στην Υπηρεσία της ανθρωπότητας

By on 12:58 μ.μ.

Μετεωρολογικοί δορυφόροι ή δορυφόροι καιρού ονομάζονται ειδικές διαστημικές μηχανές, σύγχρονα επιτεύγματα της διαστημικής, που εκτοξεύονται με διαστημικά οχήματα και θέτονται στη συνέχεια σε τροχιά γύρω από τη Γη, για την παρακολούθηση και πρόβλεψη των γήινων καιρικών φαινομένων.


Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο παρακολουθούν στενά τις καθημερινές μεταβολές του καιρού. Τι γίνεται όμως με τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις; Τις μεταβολές του κλίματος σε βάθος δεκαετίας ή ακόμα και αιώνων; Πού σταματάει η συζήτηση για τα καθημερινά καιρικά φαινόμενα και αρχίζει αυτή για το κλίμα του πλανήτη σε βάθος χρόνου;
Όταν η έρευνα ξεφεύγει από το πεδίο της μετεωρολογίας και μεταφέρεται σε αυτό των ευρύτερων κλιματολογικών αλλαγών, τα ιστορικά δεδομένα παίζουν καθοριστικό ρόλο.
Οι πληροφορίες που καταγράφουν οι δορυφόροι τα 30 τελευταία χρόνια, αποτελούν πολύτιμη βοήθεια για τους επιστήμονες. Οι μετεωρολόγοι αντλούν τα δεδομένα από τους δορυφόρους της Eumetsat για να προβλέψουν τον καιρό τις επόμενες ώρες, ενώ οι κλιματολόγοι ανατρέχουν στα αρχεία για να συγκρίνουν τις μετρήσεις, με αυτές των προηγούμενων μηνών ή ετών.
Υπάρχουν ακριβείς μετρήσεις για τον καιρό στον πλανήτη που καταγράφονται εδώ και αρκετούς αιώνες. Με τον τρόπο αυτό, οι επιστήμονες μπορούν να εντοπίζουν τις μακροπρόθεσμες αλλαγές και τη φυσιολογική μεταβλητότητα των κλιματικών συνθηκών.
Ορισμένες ιστορικές καταγραφές ξεκίνησαν από τη θάλασσα. Πρόκειται για τα βιβλία συμβάντων από τα πλοία της βρετανικής Εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών που ταξίδευαν στην Κίνα και Ινδία κατά τη διάρκεια του 18ου και του 19ου αιώνα.

Οι τελευταίας γενιάς μετεωρολογικοί δορυφόροι είναι εφοδιασμένοι με πλείστα ηλεκτρονικά όργανα όχι μόνο αυτόματης ανάλυσης και καταγραφής φωτογραφιών αλλά και λήψης συγκέντρωσης και ανάλυσης εκπομπών γήινων αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών που βρίσκονται σε απρόσιτες περιοχές (π.χ. ερήμους, θάλασσες, πολικές ζώνες, απρόσιτες κορφές οροσειρών κ.λπ) που περιέχουν αναγκαία φυσικά τοπικά μεγέθη όπως η θερμοκρασία, ατμοσφαιρική πίεση, υγρασία ατμόσφαιρας, ταχύτητα και φορά ανέμων κ.λπ. Έτσι επιτυγχάνεται συλλογή πλούσιου υλικού που μετά από ηλεκτρονική επεξεργασία, σε πολλές των περιπτώσεων οι δορυφόροι αυτοί να παραδίδουν (συντάσσουν) ακόμη και τον μετεωρολογικού χάρτη πρόβλεψης καιρού συγκεκριμένου τόπου και χρόνου.
  • Οι ευρωπαϊκοί μετεωρολογικοί δορυφόροι ως γνωστόν τοποθετούνται σε τροχιά με την προωθητική ισχύ (εκτόξευση) του γνωστού διαστημικού πυραύλου (πυραυλικού τύπου) Αριάν.
  • Με τις δορυφορικές παρατηρήσεις των παραπάνω μετεωρολογικών δορυφόρων διαμορφώνονται οι σύγχρονοι καθημερινοί μετεωρολογικοί χάρτες ταχύτερα και σε συντομότερα ανά διαστήματα.


Σήμερα ένας ολόκληρος στόλος από σύγχρονους μετεωρολογικούς δορυφόρους λειτουργεί κάτω από την επίβλεψη της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας αλλά και της Ινδίας. Συγκεκριμένα με ευθύνη Χωρών:
1. 
Ευρώπης, κινούνται ήδη τρεις παλαιότεροι δορυφόροι οι Μετεοστάτ 5, 6 και 7, ένας νεότερος ο MSG-1 και ο ακόμα ποιο εξελιγμένος, ο "Μέτοπ 1" (Metop-1) που παρέχουν πολύ ανώτερης ποιότητας παρατηρήσεις. Σύνολο 5.
2. 
ΗΠΑ, λειτουργού σήμερα οι GOES-8, 10, 11 και 12, και οι NOAA-12, 15 και 16. Σύνολο 7.
3. 
Ρωσίας, λειτουργούν οι περιορισμένοι δυνατοτήτων (λόγω τροχιάς) Meteor-2 και 3, ο νεότερος Meteor-3M-N1 και ο τελευταίος, πλέον σύγχρονος, GOMS-N2. Σύνολο 4.
4. 
Κίνας, υπεύθυνη για την παρακολούθηση των παρατηρήσεων των FY-2A, FY-2B, FY-1C, του νεότερου FY-1D και του πλέον σύγχρονου FY-3A. Σύνολο 5.
5. 
Ινδίας, λειτουργούν οι InSat-1D, InSat-2B ο νεότερος InSat-3A και οι τελευταίοι νεας γενιάς MetSat-1R και InSat-3D. Σύνολο 5, και τέλος η
6. 
Ιαπωνία, που έχει την ευθύνη του GMS-5 και των δύο τελευταίας γενιάς δορυφόρων MTSAT-1R και MTSAT-2. Σύνολο 3.



Επιμέλεια
Βαδράτσικας Χρήστος


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου