AK Therapies - Θεραπευτικό Μασάζ

Editors Picks

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Ήπια υποχώρηση του δείκτη προσδοκιών σε Πληροφορική - Ανάπτυξη Λογισμικού τον Απρίλιο



Ήπια υποχώρηση, τόσο έναντι του Μαρτίου όσο και σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στους τομείς της Πληροφορικής και της Ανάπτυξης Λογισμικού τον Απρίλιο. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 58,2 μονάδες από 61,8 το Μάρτιο και χαμηλότερα από τα επίπεδα του αντίστοιχου περσινού μήνα, όταν είχε βρεθεί στις 76,6 μονάδες. Οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων των δύο τομέων ενισχύθηκαν - όπως είχε συμβεί και τον προηγούμενο μήνα, με το σχετικό αρνητικό ισοζύγιο να χάνει 9 μονάδες και να διαμορφώνεται στις -17 και τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση να επιδεινώνονται επίσης (-25 από -16 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο). Αντίθετα, σύμφωνα με την έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για το μήνα Απρίλιο, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση βελτιώθηκαν ελαφρά (-21 μονάδες από -24 μονάδες), ενώ από τις λοιπές μεταβλητές, οι προβλέψεις για την απασχόληση έχασαν έδαφος (-33 μονάδες από -12 μονάδες) και οι αποπληθωριστικές προσδοκίες για τις τιμές εντάθηκαν (στις -29 από -20 μονάδες). Τέλος, το 1/4 των επιχειρήσεων δήλωνε τον Απρίλιο εκ νέου ακώλυτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 36% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης και το 17% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης, ως βασικά προσκόμματα στη λειτουργία τους.  Συνολικά, στον τομέα των Υπηρεσιών, όπου υπάγονται οι δύο κλάδοι, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών κατέγραψε οριακή ανάκαμψη προσδοκιών με μικρή βελτίωση της ζήτησης, αποκλειστικά λόγω Τουρισμού. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες ανέκαμψε ελαφρά τον Απρίλιο, διαμορφούμενος στις 73,1 μονάδες (από 71 μονάδες), 10 όμως μονάδες χαμηλότερα συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή του επίδοση. Ο δείκτης των εκτιμήσεων για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων του τομέα έχασε 3 μονάδες και διαμορφώθηκε στις -13 μονάδες. Αντίθετα, ανοδικά κινήθηκε το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση (-11 μονάδες από -14) και εκείνο των προβλέψεων για τη ζήτηση του επόμενου τριμήνου (-3 μονάδες από -11).  

Συνολική εικόνα
Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα βρέθηκε τον Απρίλιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών. Αναλυτικά, διαπιστώθηκε σημαντική υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε σχέση με το Μάρτιο, με το δείκτη να διαμορφώνεται στις 92,7 μονάδες (από 96,8 μονάδες). Οι επιχειρηματικές προσδοκίες αποτυπώνονται δυσμενέστερες στη Βιομηχανία, ενώ βελτιώθηκαν οριακά μετά από τρεις μήνες υποχώρησης στο Λιανικό Εμπόριο, τις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, καθοριστική για το δείκτη ήταν η πτώση σχεδόν δέκα μονάδων, που καταγράφηκε στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, καθώς η πολύ μεγάλη αύξηση, που είχε σημειωθεί μετεκλογικά το Φεβρουάριο, ήδη περιορίστηκε στο μισό.

Όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, “η διατήρηση της αβεβαιότητας αναφορικά με τη συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και το περιεχόμενο μιας δυνητικής συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές, περιορίζει την αρχική μετεκλογική αισιοδοξία, που είχε καταγραφεί στα νοικοκυριά και όχι στις επιχειρήσεις”.

Αναλυτικότερα, στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες επιδεινώθηκαν τον Απρίλιο, στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα αλλά περισσότερο εκείνες για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση βελτιώθηκαν, ενώ αντίθετα οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ήταν ελαφρώς δυσμενέστερες. Στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις κέρδισαν έδαφος, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη τους, ενώ ταυτόχρονα αναχαιτίστηκε η ρευστοποίηση των αποθεμάτων.

Αμετάβλητο το κλίμα σε Ε.Ε. - Ευρωζώνη
Το οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με το Μάρτιο, τόσο στην Ε.Ε., όσο και την Ευρωζώνη, με το σχετικό δείκτη να κινείται στις 103,7 μονάδες (-0,2 μονάδες) και τις 106,4 (+0,3) αντίστοιχα, πάνω από τα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του και στις δύο περιπτώσεις. Η σταθεροποίηση του δείκτη ήταν αποτέλεσμα αφενός της βελτίωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών στις Υπηρεσίες και αφετέρου της εξασθένησης τους στον τομέα των Κατασκευών, αλλά και της επιδείνωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Αντίθετα, οι προσδοκίες στο Λιανικό εμπόριο και στη Βιομηχανία δεν κατέγραψαν σημαντικές μεταβολές.
Στην Ε.Ε., το οικονομικό κλίμα επίσης δεν μεταβλήθηκε, παρ’ όλο που οι προσδοκίες στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες εκτός της ζώνης του ευρώ, ήτοι στο Ηνωμένο Βασίλειο (+2) και την Πολωνία (+1,3), βελτιώθηκαν. Σε επίπεδο τομέων, οι προσδοκίες των καταναλωτών και το κλίμα στις Υπηρεσίες και τη Βιομηχανία ακολούθησαν τις αντίστοιχες τάσεις της Ευρωζώνης. Αντίθετα, στο Λιανικό Εμπόριο το κλίμα επιδεινώθηκε και στις Κατασκευές βελτιώθηκε αισθητά.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου