AK Therapies - Θεραπευτικό Μασάζ

Editors Picks

Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Το διαστημικό σκάφος Messenger συνετρίβη στον πλανήτη Ερμή



Το βράδυ της Πέμπτης, περίπου στις 22:30 ώρα Ελλάδας, το διαστημικό σκάφος MESSENGER έπεσε στην επιφάνεια του Ερμή, ρίχνοντας έτσι αυλαία στη 10χρονη αποστολή.
Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο εκτοξεύθηκε από τη NASA το 2004 και τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη τον Μάρτιο του 2011. Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, μπόρεσε να συγκεντρώσει πολύτιμα δεδομένα για τον πλανήτη, όπως για παράδειγμα ενδείξεις για την ύπαρξη πάγου στις πολικές περιοχές του. «Για πρώτη φορά στην ιστορία έχουμε πραγματικές γνώσεις για τον Ερμή, οι οποίες μας αποκαλύπτουν έναν εντυπωσιακό κόσμο που συγκαταλέγεται στο πολυποίκιλο ηλιακό σύστημα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Τζον Γκράνσφιλντ, διευθυντής των επιστημονικών αποστολών της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας. Κατά την διάρκεια του εκπληκτικού ταξιδιού του Messenger στο διάστημα έγιναν κάποιες σημαντικές ανακαλύψεις, ανάμεσα στις οποίες ήταν η ανακάλυψη πάγου στους πόλους του πλανήτη.  Έχοντας πια εξαντλήσει τα καύσιμά του, το σκάφος των 513 κιλών έπεσε υπό γωνία στην κοιλότητα του αρχαίου κρατήρα «Σαίξπηρ», κοντά στον βόρειο πόλο, με ταχύτητα 14.000 χιλιομέτρων την ώρα. Στο τελευταίο, αποχαιρετιστήριο πέρασμα πάνω από τον πλανήτη, το Messenger πέταξε μόλις 300 με 600 μέτρα πάνω από την επιφάνεια, χωρίς να μπορεί να επικοινωνεί με τη Γη. «Θα ήταν πραγματικό θέαμα αν μπορούσε κανείς να το δει σε αυτή τη φάση» σχολίασε ο Τζιμ Ρέινς, υπεύθυνος του οργάνου FIPS (Φασματόμετρο Πλάσματος Ταχείας Απεικόνισης. «Θα περνούσε πέρα από τον ορίζοντα μέσα σε ένα ή δύο δευτερόλεπτα, πετώντας σε χαμηλό ύψος με ταχύτητα δέκα φορές μεγαλύτερη από ό,τι ένα υπερηχητικό μαχητικό» εξήγησε.
Στην πραγματικότητα, το εγχείρημα υπολογιζόταν να έχει διάρκεια μόλις ενός χρόνου (μελέτη της επιφάνειας του πλανήτη), αλλά διάφορα μέτρα που πήραν για να εξοικονομηθούν καύσιμα τετραπλασίασαν τον χρόνο ζωής του. 



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου