AK Therapies - Θεραπευτικό Μασάζ

Editors Picks

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Ο Άρης είχε τον δικό του Ωκεανό νερού πριν δισεκατομμύρια χρόνια

By on 12:16 μ.μ.


Ο σημερινός ξερός και σκονισμένος Άρης διέθετε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια έναν τεράστιο ωκεανό, που είχε τόσο όγκο νερού όσο ο Αρκτικός ωκεανός στη Γη, ενώ κάλυπτε μια έκταση του «κόκκινου» πλανήτη (19%) μεγαλύτερη από αυτή της Γης που καλύπτει σήμερα ο Ατλαντικός (17%).
Αυτό είναι το εντυπωσιακό συμπέρασμα μιας νέας μελέτης των επιστημόνων της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA). Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες θεωρούν ότι έχουν πειστικές πλέον ενδείξεις πως κάποτε ένας τεράστιος ωκεανός σκέπαζε περίπου το ένα πέμπτο του Άρη. «Η έρευνά μας παρέχει μια εμπεριστατωμένη εκτίμηση σχετικά με το πόσο νερό είχε κάποτε ο Άρης, καθορίζοντας πόσο νερό χάθηκε στο διάστημα», δήλωσε ο Τζερόνιμο Βιγιανουέβα επιστήμονας του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA.
Η επιστημονική έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science» και είναι το αποτέλεσμα παρατηρήσεων και υπολογισμών που βασίζονται στα δεδομένα τριών τηλεσκοπικών εγκαταστάσεων στη Γη, τα όργανα των οποίων κατάφεραν να διακρίνουν τις χημικές υπογραφές δύο διαφορετικών τύπων ύδατος στα απομεινάρια της επιφάνειας του Άρη. Εκτιμάται ότι στα «νιάτα» του ο Άρης είχε αρκετό νερό για να καλύψει όλη την επιφάνειά του με ένα στρώμα βάθους 137 μέτρων. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εκτίμηση ποσότητας νερού στον Άρη, που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

 Το πιθανότερο είναι πως αυτός ο υδάτινος όγκος, τουλάχιστον 20 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα, σχημάτιζε έναν τεράστιο ωκεανό, ο οποίος καταλάμβανε σχεδόν το ήμισυ του βορείου ημισφαιρίου του πλανήτη, φθάνοντας σε μερικά σημεία να έχει βάθος έως 1,6 χιλιομέτρων. Η ζεστή και υγρή περίοδος εκτιμάται ότι έλαβε πρόωρο τέλος πριν από περίπου 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια, αφού ο πλανήτης δημιουργήθηκε πριν από 4,5 δισ. χρόνια. Παραμένει ασαφές πόσο νερό μπορεί να έχει απομείνει σήμερα κάτω από την επιφάνεια του Άρη. Ερωτηματικό αποτελεί επίσης αν, όσο υπήρχε νερό στον πλανήτη, αναπτύχθηκαν κάποιες μορφές ζωής σε αυτόν, κατά πάσα πιθανότητα μικροοργανισμοί. Τα βίντεο της NASA δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη και έδειξαν ότι ο ωκεανός του Άρη ήταν πολύ μεγαλύτερος από τον Ατλαντικό Ωκεανό, ο οποίος καλύπτει το 17% της συνολικής επιφάνειας της Γης.

Το σκάφος της NASA, το Curiosity, είχε καταγράψει πρόσφατα στοιχεία του πλανήτη, τα οποία διαμορφώθηκαν από υδάτινα ρεύματα και λίμνες. Η ύπαρξη ωκεανών στον Άρη υποδεικνύει ότι ο πλανήτης ενδεχομένως να υπήρξε πιο φιλόξενος για την ανάπτυξη έμβιων οργανισμών, σε σχέση με αυτό που είχε αρχικά εκτιμηθεί. «Με τον Άρη να χάνει τόσο πολύ νερό, ο πλανήτης ήταν πιθανό να υπήρξε υγρός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι πιστεύαμε παλαιότερα, γεγονός που συνεπάγεται ενδεχομένως ότι θα μπορούσε να ήταν κατοικήσιμος», δήλωσε ο Μάικλ Μούμα, ηγετικό στέλεχος του Ινστιτούτου Goddard. Η NASA έχει επί του παρόντος δύο ρομποτικά οχήματα που λειτουργούν στον Άρη, και τρεις σε τροχιά ανιχνευτές. Το τελευταίο σκάφος τέθηκε σε Αρειανή τροχιά το Σεπτέμβριο του 2014 με την αποστολή να μελετήσει την ανώτερη ατμόσφαιρα του πλανήτη. Ο οργανισμός δεν σχεδιάζει καμία επανδρωμένη αποστολή εξερεύνησης μέχρι τη δεκαετία του 2030
.







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου