AK Therapies - Θεραπευτικό Μασάζ

Editors Picks

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Ρωσία και Κίνα οι δύο υπερδυνάμεις που έκαναν στροφή στο ανοιχτό λογισμικό Linux

By on 11:04 π.μ.

Το ελεύθερο λογισμικό, όπως ορίζεται από το Ίδρυμα Ελευθέρου Λογισμικού (Free Software Foundation), είναι λογισμικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αντιγραφεί, μελετηθεί, τροποποιηθεί και αναδιανεμηθεί χωρίς περιορισμό.
Η ελευθερία από τέτοιους περιορισμούς είναι βασικό στοιχείο στην ιδέα του "ελεύθερου λογισμικού", έτσι ώστε το αντίθετο του ελεύθερου λογισμικού είναι το ιδιόκτητο λογισμικό, και όχι το λογισμικό που πωλείται για κέρδος, όπως το εμπορικό λογισμικό. Το ελεύθερο λογισμικό ορισμένες φορές αναφέρεται και σαν ανοιχτό λογισμικό ή λογισμικό ανοιχτού κώδικα αλλά οι δύο έννοιες δεν είναι ταυτόσημες. Σύμφωνα με τον Richard Stallman δεν είναι κάθε λογισμικό ελεύθερο μόνο και μόνο επειδή είναι ανοιχτού κώδικα . Eπίσης, πολλές συζητήσεις έχουν γίνει σχετικά με τη δυναμική και τα ιδιαίτερα γνωρίσματα των μοντέλων παραγωγής του Eλεύθερου Λογισμικού ως πρότυπο μιας νέας μορφής κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής οργάνωσης


Με εντολή Πούτιν η Ρωσία έκανε στροφή στο ανοιχτό λογισμικό

Την υπογραφή του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν φέρει διάταγμα που υποχρεώνει την κυβέρνηση και όλες τις δημόσιες υπηρεσίες να μεταβούν από τα Microsoft Windows σε περιβάλλον Linux και να χρησιμοποιούν λογισμικό ανοικτού κώδικα έως το 2015.  H μετάβαση  ξεκίνησε από το δεύτερο τρίμηνο του 2012 και περιγράφεται σε 17σέλιδο επίσημο έγγραφο που αφορά ενέργειες από το 2011 έως το 2015 με σκοπό τη συμμόρφωση με το διάταγμα. Αφορά δε σε σειρά υπηρεσιών και άλλους οργανισμούς που ελέγχονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και αφήνει στα χέρια τους τη μετατροπή αρχείων, βάσεων δεδομένων και λοιπά σε κατάλληλο φορμά που υποστηρίζεται από τις εφαρμογές ανοικτού λογισμικού. Εκτός από τη μετάβαση στο ανοικτό λογισμικό σχεδιάζεται ουσιαστικά και η δημιουργία μιας πηγής ανοικτών εφαρμογών. Στο παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες να υιοθετηθεί το Linux και οι εφαρμογές του, ωστόσο ποτέ δεν είχε ανακοινωθεί ένα έργο τέτοιων διαστάσεων. Η απόφαση αφορά υπουργεία, κρατικές υπηρεσίες και γενικά όλους τους οργανισμούς που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης και του κράτους. Το δημοσίευμα επίσης αναφέρει ότι στόχος του Πρωθυπουργού Vladimir Putin είναι να δημιουργήσει "ένα εθνικό αποθετήριο λογισμικού κι εφαρμογών, παρόμοιο με το App Store της Apple" από το οποίο θα εγκαθιστούν λογισμικό όλες οι υπηρεσίες. Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Open Document Format έγινε εθνικό στάνταρ και στη Ρωσία. Η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελείται από 83 μέλη και έχει μια πολύπλοκη διοικητική δομή, γι αυτό και η προθεσμία τεσσάρων ετών για τη μετάβαση από τα Windows στο Linux.  Πάντως, ο Ρώσος υπουργός Επικοινωνιών Igor Shchyogolev δήλωσε στο Cnet.ru ότι οι εφαρμογές που θα χρησιμοποιούν οι δημόσιες υπηρεσίες θα αναπτύσσονται στη χώρα. Το 2015 πρόκειται να απομακρυνθούν τα Windows από όλους τους κυβερνητικούς υπολογιστές και να εγκατασταθεί σε όλους ανοικτό λογισμικό. Ο βασικότερος λόγος της μετάβασης αυτής είναι οτι λήξαν αρκετές από τις άδειες χρήσης των Windows σε πολλούς κυβερνητικούς οργανισμούς, αλλά και σε σχολεία της Μόσχας. Με αυτό τον τρόπο η Ρωσία σκοπεύει να εξοικονομήσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ από τις άδειες χρήσης αλλά και να κάνει τη χώρα ανεξάρτητη από ξένους κατασκευαστές software.


Το Ubuntu ως βάση για την ανάπτυξη λειτουργικού στην Κίνα

 

To Ubuntu πρόκειται να αποτελέσει την βάση για την αρχιτεκτονική μιας διανομής Linux, η οποία θα αναπτυχθεί και θα υποστηρίζεται από την κινεζική κυβέρνηση. Αυτό ​​σημαίνει ότι η Canonical θα πρέπει να συνεργαστεί με την Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας της Κίνας και το κέντρο Λογισμικού και Ανάπτυξης Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων προκειμένου να αναπτύξουν μια κινεζική έκδοση της δημοφιλούς διανομής Linux.
Η Canonical ανακοίνωσε ότι αυτό το λογισμικό θα βοηθήσει την Κίνα να αποκτήσει ένα ευέλικτο, ανοικτό, ευρέως διαδεδομένο και τυποποιημένο λειτουργικό σύστημα. Η διευθύνων σύμβουλος της Canonical Jane Silber άφησε να εννοηθεί ότι μέσω της συνεργασίας αυτής οι τοπικές επενδύσεις θα ανθίσουν και η στενή συνεργασία τους με την παγκοσμίου επιπέδου διανομή θα προσφέρουν μια ιδιαίτερη εξοικείωση τόσο στο λογισμικό όσο και στο hardware, ιδιαίτερα χρήσιμη για την υλοποίηση και προώθησηκινεζικών προϊόντων σε άλλες χώρες. Σε μελλοντικές εκδόσεις θα δούμε και υπηρεσίες για την επεξεργασία πληρωμών σε τράπεζες και online αγορές μαζί με την προσθήκη δημοφιλούς κινεζικού λογισμικού για την επεξεργασία φωτογραφιών και επεξεργασία εγγράφων.  Απόφαση της Κίνας είναι να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους στην ανάπτυξη του Linux, έχοντας έντονη την επιθυμία να απογαλακτιστεί από τις δυτικές εταιρείες, σύμφωνα με ένα πενταετές σχέδιο που έχει τεθεί σε εφαρμογή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου