AK Therapies - Θεραπευτικό Μασάζ

Editors Picks

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Οι θεωρίες που υπάρχουν για την ανάλυση του νερού στο φεγγάρι του Δία-Ευρώπη

By on 12:51 μ.μ.

Πίδακες νερού, τουλάχιστον 20 φορές πιο ψηλοί από το Έβερεστ, φαίνεται να εκτινάσσονται προς το διάστημα από τον δορυφόρο του Δία Ευρώπη ενώ στον δορυφόρο του Κρόνου Τιτάνα υπάρχουν κολοσσιαίες σε μέγεθος λίμνες υγρού μεθανίου, με περισσότερους από όλους μαζί τους υδρογονάνθρακες της Γης.
Αυτές είναι οι δύο νέες επιστημονικές ανακοινώσεις που έγιναν στο διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο, που αποτελεί τη μεγαλύτερη σύναξη γεωεπιστημόνων παγκοσμίως. Εικόνες του τηλεσκοπίου «Hubble», σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Reuters και το «New Scientist», έδειξαν για πρώτη φορά ότι μεγάλες ποσότητες υδρογόνου και οξυγόνου στο νότιο ημισφαίριο του δορυφόρου του Δία φαίνεται να σχηματίζουν πανύψηλες στήλες υδρατμών. Η παγωμένη Ευρώπη θεωρείται ένα από τα πιθανότερα μέρη στο ηλιακό σύστημα για να βρεθεί ζωή και η νέα ανακάλυψη, αν επιβεβαιωθεί, αυξάνει αυτή την πιθανότητα, καθώς δείχνει ότι διαθέτει έναν τεράστιο υπόγειο ωκεανό, ο οποίος βρίσκει διέξοδο από ρωγμές στην επιφάνεια.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον Ράντι Κερκτης Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, που ανέλυσαν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το «Κασίνι», δείχνουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη -στην ουσία θάλασσα- υδρογονανθράκων στον επίσης παγωμένο Τιτάνα (με θερμοκρασία μείον 200 βαθμούς Κελσίου), η Ligeia Mare, που έχει εκτιμώμενο βάθος 160-170 μέτρων, περιέχει περίπου 9.000 κυβικά χιλιόμετρα υγρού μεθανίου (δηλαδή ενός είδους υγροποιημένου φυσικού αερίου). Ο τεράστιος αυτός όγκος είναι σχεδόν 40 φορές μεγαλύτερος από όλα τα γνωστά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Γη. Η μεγαλύτερη θάλασσα υδρογανθράκων, η Κράκεν.

Σύμφωνα με τη θεωρία του επιστήμονα Ρολάντο Καρντένας (Cardenas) (The University «Marta Abeu»), τα βακτήρια αυτά μπορεί να τρέφονται με υπεριώδες φως. Θεωρεί πως βακτήρια μπορεί να είναι «πηγή ζωής» στο δορυφόρο του Δία, Ευρώπη. Ο Καρντενάς θεωρεί πως στον ωκεανό, ο οποίος βρίσκεται κάτω από ένα χοντρό στρώμα πάγου στην Ευρώπη, υπό γιγαντιαία πίεση, από τα έγκατα αναβλύζει καυτό νερό. Εκεί αστραπιαία παγώνει. Η μετάπτωση της θερμοκρασίας μπορεί να αφορά σε μερικές εκατοντάδες βαθμούς Κελσίου. Ταυτόχρονα διαχωρίζονται κβάντα υπεριώδους φωτός.

Η άποψη του επιστημονικού συνεργάτη του Ινστιτούτου Μικροβιολογίας «Βινογκράντσκι» Ζορίττο Ναμσαράγιεβ είναι: Αναφορικά με την θερμοκρασία του πυρήνα της Ευρώπης, όλα αυτά είναι θεωρίες. Υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα. Εδώ όμως έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα άλλο πρόβλημα. Θα πρέπει να μάθουμε τι είδους χημική σύνθεση έχει ο υγρός ωκεανός κάτω από το στρώμα του πάγου. Χάρη σε ορισμένα μοντέλα υποθέτουμε ότι εκεί το νερό έχει πολύ αλάτι, πράγμα που ουσιαστικά αποκλείει την ανάπτυξη σε αυτό πολλών ομάδων μικροοργανισμών. η θεωρία περί ύπαρξης εξωγήινες ζωής κάτω από τον παγωμένο ωκεανό της Ευρώπης έχει εισηγηθεί και αστρονόμος Μάικ Μπράουν από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) μαζί με τον Κέβιν Χάντα της NASA. Οι δύο ερευνητές υποστήριξαν ότι κάτω από ένα λεπτό στρώμα πάγου, ενδέχεται να περιέχει ζωή λόγω της χημικής του σύνθεσης αλλά και της θερμοκρασίας του, η οποία δημιουργείται από παλιρροϊκές δυνάμεις. Συγκεκριμένα, εντόπισαν στην Ευρώπη άλατα θειικού μαγνησίου, τα οποία πιθανότατα παρήχθησαν από θείο που εκτοξεύτηκε από έναν από τους άλλους δορυφόρους του Δία, την Ιώ, καθώς και άλατα χλωριούχου μαγνησίου, τα οποία προήλθαν από τον ωκεανό κάτω από την παγωμένη επιφάνειά της. Σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία, όπως χλωρίδια νατρίου και καλίου, που επίσης εκτιμάται ότι βρίσκονται στην Ευρώπη, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ωκεανός κάτω από την παγωμένη επιφάνειά της είναι παρόμοιος με τους ωκεανούς της Γης.
Η μελέτη βασίστηκε σε παρατηρήσεις μέσω του τηλεσκοπίου Keck II στη Χαβάη.







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου