AK Therapies - Θεραπευτικό Μασάζ

Editors Picks

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Ισχυρή πτώση του δείκτη προσδοκιών σε Πληροφορική και Λογισμικό τον Ιούλιο



Σημαντική υποχώρηση έναντι του Ιουνίου, κατέγραψε τον Ιούλιο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και την Ανάπτυξη Λογισμικού, για έβδομο, κατά σειρά, μήνα. Ο δείκτης στους δύο τομείς κινήθηκε πτωτικά, διαμορφούμενος σε 34,1 από 49 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα, δηλαδή βρέθηκε κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του Απριλίου του 2012.
Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών για τον μήνα Ιούλιο, οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις δεν περιλαμβάνουν τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις, καθώς η συλλογή των πρωτογενών στοιχείων ολοκληρώθηκε στις 22/6.

Όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία του ΙΟΒΕ, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων των δύο τομέων ενισχύθηκαν τον Ιούλιο, με το σχετικό αρνητικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις -65 μονάδες από -44 ένα μήνα νωρίτερα, ενώ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση παρέμειναν στα ίδια χαμηλά επίπεδα (-43 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο). Έντονα πτωτικά κινούνται και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση στις επιχειρήσεις των δύο κλάδων (στις -52 από -11 μονάδες το ισοζύγιο), όπως και οι προβλέψεις για την απασχόληση (επίσης στις -52, από -19 μονάδες το ισοζύγιο).

Οι αποπληθωριστικές προσδοκίες για τις τιμές στους τομείς της Πληροφορικής και της Ανάπτυξης Λογισμικού ενισχύονται σημαντικά (-48 από -19 μονάδες ο δείκτης).
Τέλος, μόλις το 26% των επιχειρήσεων δηλώνει ακώλυτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 40% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης, το 20% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 7% τους λοιπούς τρέχοντες παράγοντες ως βασικά προσκόμματα στη λειτουργία τους.

Σφοδρή επιδείνωση

Η έκθεση του ΙΟΒΕ διαπιστώνει σφοδρή επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα, με ισχυρή εξασθένηση επιχειρηματικών προσδοκιών, αλλά και καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Γενικά, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα κατέγραψε τον Ιούλιο νέα επιδείνωση, για πέμπτο κατά σειρά μήνα, κινούμενος στις 81,3 μονάδες (από 90,7 τον Ιούνιο), που συνιστά τη χαμηλότερη επίδοση του δείκτη από τον Οκτώβριο του 2012.
Η αρνητική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της έντονης επιδείνωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών σε όλους τους τομείς, αλλά και της νέας, σημαντικής υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης”, σχολιάζουν οι αναλυτές του ΙΟΒΕ.
Εξηγούν δε ότι “η πραγματική επίδραση των κεφαλαιακών ελέγχων - που είναι γεγονός πρωτόγνωρο για τη σύγχρονη ελληνική οικονομία - δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθεί σήμερα, καθώς είναι ένα φαινόμενο που ακόμα εξελίσσεται. Είναι βέβαιο, όμως, ότι προστίθεται επιβαρυντικά σε μια ήδη συρρικνούμενη οικονομική δραστηριότητα και οδηγεί σε εμβάθυνση της ύφεσης και γενικότερα της κρίσης”.
Αναλυτικότερα στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες επιδεινώθηκαν τον Ιούλιο αισθητά, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να παραμένει, σχεδόν, στα ίδια επίπεδα και τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να περιορίζονται.
Στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα, αλλά και οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση εντάθηκαν τον Ιούλιο, ενώ και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων επιδεινώθηκαν σημαντικά. Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις κινήθηκαν πτωτικά, όπως και οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη τους, ενώ ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα παρουσίασε μικρή αποκλιμάκωση. 
Τέλος, στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο, αλλά και την εξέλιξη της ανεργίας, όπως και η πρόθεση για αποταμίευση, όλες επιδεινώθηκαν.

Μικρή βελτίωση σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη

Στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, πάντως, το οικονομικό κλίμα τον Ιούλιο βελτιώθηκε ελαφρά σε σχέση με τον Ιούνιο, οριακά στην Ευρωζώνη και περισσότερο στην Ε.Ε., με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται κατά 0,5 μονάδες υψηλότερα στην πρώτη περίπτωση και κατά 1,1 στη δεύτερη (στις 104 και τις 106,6 μονάδες αντίστοιχα), πάνω από τα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του και στις δύο περιπτώσεις.
Αναλυτικότερα στην Ευρωζώνη, η οριακή βελτίωση του δείκτη ήταν αποτέλεσμα της θετικής μεταβολής των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία (+0,5), τις Υπηρεσίες (+1) και το Λιανικό εμπόριο (+2,3). Οι προσδοκίες παρέμειναν επί της ουσίας αμετάβλητες στις Κατασκευές (+0,3), ενώ επιδεινώθηκαν σε όρους καταναλωτικής εμπιστοσύνης (-1,5).
Σε επίπεδο χωρών, οι συνολικές προσδοκίες βελτιώθηκαν ελαφρά στη Γερμανία (+1), τη Γαλλία (+0,8) και λιγότερο στην Ολλανδία (+0,4), ενώ παρέμειναν αμετάβλητες στην Ισπανία (+0,3) και την Ιταλία (-0,3). 



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου