Οι
αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού
Σταθμού δοκίμασαν χθες τα πρώτα σαλατικά
που καλλιεργήθηκαν στο διάστημα, γεγονός
που σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στον
τομέα της κηπουρικής σε συνθήκες
μικροβαρύτητας, με την προοπτική των
μελλοντικών επανδρωμένων αποστολών
για τον Άρη.
Η
NASA ελπίζει ότι με τον τρόπο αυτό θα
μπορέσει να παράσχει μια πηγή τροφοδοσίας
για τους αστροναύτες που θα πραγματοποιούν
μακροχρόνιες αποστολές στο διάστημα.
Οι επιστήμονες θέλουν να διαπιστώσουν
τόσο το αν μπορούν να παραχθούν τροφές
σε διαστημικές συνθήκες αλλά και το
επίπεδο της ποιότητας τους, σν δηλαδή
είναι γευστικές, διαθέτουν θρεπτικές
ουσίες κλπ. Ο αστροναύτης Στιβ Σουάνσον
άνοιξε πριν από λίγες μέρες τους διακόπτες
ενός νέου εργαστηρίου που έχει λάβει
την ονομασία «θάλαμος Λαχανικών». Σε
αυτό το μίνι θερμοκήπιο οι αστροναύτες
καλλιεργούν μια ποικιλία κόκκινου
μαρουλιού (romaine). Ταυτόχρονα στο Διαστημικό
Κέντρο Κένεντι στη Φλόριδα υπάρχει ένα
ολόιδιο εργαστήριο όπου επίσης
καλλιεργείται το ίδιο μαρούλι. Ο
Αμερικανός αστροναύτης Σκοτ Κέλι και
τα άλλα μέλη του πληρώματος, ο Γκενάντι
Παντάλκα και ο Μιχαήλ Κορνιένκο, θα φάνε
«διαστημικό» μαρούλι. «Υπάρχουν ενδείξεις
ότι τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά
όπως οι ντομάτες, τα μύρτιλλα ή τα
μαρούλια αποτελούν σημαντική πηγή
αντιοξειδωτικών» υπογράμμισε σε
ανακοίνωσή του ο Ρέι Γουίλερ, ο υπεύθυνος
του προγράμματος της NASA για την ανάπτυξη
τεχνικών που θα επιτρέπουν τη διατήρηση
συνθηκών ζωής στο διάστημα. «Το να έχουμε
φρέσκα τρόφιμα στο διάστημα μπορεί
επίσης να προσφέρει σημαντικό ψυχολογικό
πλεονέκτημα για τους αστροναύτες αλλά
και να τους παράσχει κάποιου είδους
προστασία απέναντι στην κοσμική
ακτινοβολία», πρόσθεσε.
Οι
διαστημικές σαλάτες κρίθηκαν κατάλληλες
για κατανάλωση αφού τα πρώτα φυτά που
παράχθηκαν στον ISS μεταφέρθηκαν πέρσι
στη Γη και εξετάστηκαν ώστε να διαπιστωθεί
αν ήταν ασφαλή για τον άνθρωπο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου