Οι νέες προκλήσεις στην Αρκτική και οι ανάγκες για σύγχρονα συστήματα εντοπισμού υποβρυχίων, επιταχύνουν τις διαδικασίες για αναβάθμιση του αεροπορικού στόλου ναυτικής συνεργασίας της Ρωσίας.
Η Μόσχα, δημιουργεί μια ενιαία αεροπορική πλατφόρμα – ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας πολλαπλού σκοπού. Ετσι, στα ρωσικά σχέδια προβλέπεται και η κατασκευή μιας μη επανδρωμένης έκδοσης αεροσκάφους θαλάσσιας περιπολίας μακράς ακτίνας δράσης.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας θα επιλέξει για τα νέα ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας μια νέα γενική αεροπορική πλατφόρμα, που μελλοντικά θα αντικαταστήσει τα σοβιετικής σχεδίασης IL-20 και IL-38N, τα οποία βρίσκονται ακόμα σε υπηρεσία. Αυτό ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ITAR-TASS ο διοικητής της Ναυτικής Αεροπορίας, ταξίαρχος Ίγκορ Κόζιν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η γενική αεροπορική πλατφόρμα θα έχει έναν «αρκετά υψηλό συντελεστή ποιότητας». Ο Κόζιν διαβεβαίωσε ότι το νέο αεροσκάφος θα είναι πιο εξελιγμένο από τα ξένα ανάλογα του, όμως οι σχεδιαστές του αεροπλάνου θα βασιστούν σε πολλές σοβιετικές τεχνολογικές καινοτομίες για την κατασκευή του. Οι εργασίες για τη δημιουργία της νέας ρωσικής αεροπορικής «καθολικής» πλατφόρμας, έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν μέσα στη διετία 2015-2016.
Και στο βάθος… η Αρκτική
Σήμερα, στις ανεπτυγμένες χώρες το φάσμα των αποστολών που εκτελούνται από τα αεροσκάφη εντοπισμού υποβρυχίων έχει διευρυνθεί σε μεγάλο βαθμό και τα αεροπλάνα θαλάσσιας περιπολίας έχουν μετατραπεί σε αεροσκάφη πολλαπλών χρήσεων (για παράδειγμα, το P-3 Orion του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ). Προφανώς, μια παρόμοια πορεία περιμένει και τη Ναυτική Αεροπορία της Ρωσίας. Σε σχέση με την ενεργό ανάπτυξη της περιοχής της ρωσικής Αρκτικής, είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη χώρα να διαθέτει αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας μακράς ακτίνας δράσης, εξοπλισμένα με προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και σύγχρονα οπλικά συστήματα. Αεροσκάφη, που να μπορούν, όχι μόνο να εκτελέσουν καθήκοντα περιπολιών και αναγνώρισης σε απομακρυσμένες θαλάσσιες ζώνες, αλλά και να εκτελούν επιθετικές ενέργειες στα εχθρικά πλοία, να επιχειρούν πολεμικές αποστολές, ενεργώντας ως εναέρια αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης, ελέγχου και διοίκησης, κλπ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου