AK Therapies - Θεραπευτικό Μασάζ

Editors Picks

Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Ενέργεια: τι ζητούν οι δανειστές στο Μνημόνιο 3 για ΔΕΗ, αέριο, δίκτυα ηλεκτρισμού



Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μέσω της λεγόμενης “Μικρής ΔΕΗ”, το σπάσιμο των μονοπωλίων των τριών Εταιρειών Παροχής Αερίου (Αττικής, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας) και η ιδιωτικοποίηση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας που αυτή τη στιγμή ανήκουν εξολοκλήρου στη ΔΕΗ μέσω της 100% θυγατρικής της εταιρείας ΑΔΜΗΕ είναι οι τρεις απαιτήσεις των δανειστών της Ελλάδας ως προς το άνοιγμα της εγχώριας ενεργειακής αγοράς και τη δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού.
 

Φυσικό αέριο
Οι δανειστές ζητούν το διαχωρισμό εμπορίας φυσικού αερίου από τη διαχείριση των αστικών δικτύων, που αυτή τη στιγμή ανήκουν στη ΔΕΠΑ και τις θυγατρικές της, ώστε να εισέλθουν και νέοι παίκτες στην αγορά.
Το αγκάθι στη συγκεκριμένη περίπτωση έγκειται στις αποζημιώσεις που θα πρέπει να καταβληθούν στις ξένες εταιρείες που συμμετέχουν στις ΕΠΑ -συγκεκριμένα στην BP στην Αττική και την ιταλική ENI σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία- αφού οι εταιρείες αυτές διατηρούν δικαίωμα αποκλειστικής διανομής φυσικού αερίου με διάρκεια 30 ετών, από το 2001 ως το 2031.
Τότε διατέθηκε ένα τόσο μακροπρόθεσμο δικαίωμα ως κίνητρο εισόδου ξένων επενδυτών στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου με την έγκριση και της Κομισιόν. Πλέον οι συνθήκες έχουν αλλάξει και αναζητούνται τρόποι αποζημίωσης των εταιρειών που το κατέχουν.
Άλλωστε,πριν από μερικά χρόνια η κοινοτική νομοθεσία άλλαξε και οι ΕΠΑ απαγορεύεται να διατηρούν αποκλειστικό δικαίωμα πώλησης αερίου σε οικιακούς, επαγγελματικούς και βιομηχανικούς πελάτες, με το σκεπτικό ότι αυτό στερεί από τους καταναλωτές το δικαίωμα επιλογής προμηθευτή, δεν επιτρέπει την ανάπτυξη ανταγωνισμού και έτσι επιβαρύνει τις τιμές (η Ελλάδα παραμένει από τις ακριβότερες χώρες στο φυσικό αέριο πανευρωπαϊκά παρά τις μειώσεις που πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση κατόπιν διαπραγματεύσεων με τη Gazprom).
Μικρή ΔΕΗ
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ -σενάριο που αποτελούσε “κόκκινο” πανί για τον τέως υπουργό Ενέργειας,Παναγιώτη Λαφαζάνη και τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι με ορίζοντα υλοποίησης το 2016.
Βασικό σενάριο το σπάσιμο της Επιχείρησης με τη δημιουργία μιας “Μικρής ΔΕΗ” που θα κατέχει το 30% της λιγνιτοπαραγωγής, των θερμοηλεκτρικών μονάδων και των υδροηλεκτρικών εργοστασίων.
Ως εναλλακτική προτείνεται από την κυβέρνηση η διενέργεια μαζικών δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος από τη ΔΕΗ (μοντέλο NOME) με αποδέκτες αποκλειστικά ιδιώτες προμηθευτές, ωστόσο οι δανειστές θεωρούν ότι ένα τέτοιο μέτρο μόνο μεταβατικό χαρακτήρα μπορεί να έχει και ότι δεν μπορεί να μεταβάλλει δραστικά τις επικρατούσες συνθήκες ανταγωνισμού.
Δίκτυα
Όσον αφορά στον ΑΔΜΗΕ, οι δανειστές φέρονται να είναι δεκτικοί στην ελληνική αντιπρόταση που προβλέπει τη μεταφορά του μάνατζμεντ σε ιδιώτη και τη διατήρηση των παγίων (δικτύων, γραμμών κλπ) στα χέρια δημόσιας επιχείρησης.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου