AK Therapies - Θεραπευτικό Μασάζ

Editors Picks

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Το λειτουργικό σύστημα Google Chrome OS


Το Google Chrome OS, θα είναι ένα ελαφρύ λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα (open source),
που θα βασίζεται στον πυρήνα Linux,  τρέχει σε x86 και ARM επεξεργαστές και αρχικά  απευθύνεται στην αγορά των netbooks.

Στόχος τρίπτυχο προς επίτευξη για την Google και το Google Chrome OS, αποτελούν η ταχύτητα, η απλότητα και η ασφάλεια. Ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δωθεί στο web κομμάτι του λειτουργικού, όπου οι εφαρμογές θα τρέχουν μέσω Διαδικτύου!
Οι Web αυτές εφαρμογές, θα υποστηρίζονται και θα τρέχουν, ανεξάρτητα του ποια τεχνολογία χρησιμοποιούν (Java, PHP κ.λ.π.) αλλά και θα τρέχουν με κάθε άλλο λειτουργικό σύστημα, το οποίο θα έχει standards-based browser για Windows, Mac, Linux.

Η Google έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το νέο λειτουργικό, δεν έχει ουδεμία σχέση με το Google Android, "το οποίο έχει σχεδιασθεί για συγκεκριμένες συσκευές, όπως τα smartphones κ.α. ενώ το Google Chrome OS, έχει δημιουργηθεί για τους χρήστες που περνούν τον περισσότερο τους χρόνο στο διαδίκτυο και προορίζεται για χρήση σε συστήματα, από small netbooks μέχρι και full-size desktop".
Στην αντεπίθεση λοιπόν η Google, με μια  κατά πολλούς από τον χώρο της IT- αναμενόμενη κίνηση, δημιουργώντας ένα Free open source προϊόν, ως το αντίπαλων δέος, στο λεγόμενο “μονοπώλιο” της Microsoft.
Στο τομέα των drivers και του hardware που υποστηρίζονται, η Google είναι αρκετά σαφής κάνοντας γνωστή τη πρόθεση της αρχικά να κυκλοφορήσει το Chrome OS μόνο σε netbooks ή σε υπολογιστές που από πριν θα έχει πιστοποιήσει. Αυτό σημαίνει ότι η παρουσία του σε desktop συστήματα, ακόμα και σε Laptops δεν θα είναι εφικτή αρχικά εκτός και αν η opensource κοινότητα έχει άλλα σχέδια. Η Google θα πιστοποιεί διάφορες συσκευές ως συμβατές με το λειτουργικό ενώ αρχικά θα υποστηρίζονται μόνο δίσκοι ssd. Σε ερώτηση για υποστήριξη drivers πιο εξελιγμένου hardware, η εταιρεία δηλώνει την υποστήριξη της σε συσκευές αποθηκευτικού τύπου όπως κάμερες αλλά και smartphones.

Θετικά του Chrome OS

  • Τιμή: Είναι δωρεάν και επειδή οι εφαρμογές τρέχουν στον εξυπηρετητή (server side scripting) δεν χρειάζεται antivirus. Είναι πολύ ελαφρύ λογισμικό και μπορεί να τρέξει σε φθηνότερα μηχανήματα με χαμηλές δυνατότητες. Είναι λογισμικό ανοικτού κώδικα (open source) και έτσι οι νέες εφαρμογές θα δίνονται δωρεάν.
  • Ταχύτητα: Είναι ίσως το πιο ελαφρύ λογισμικό. Ο υπολογιστής ξεκινά απίστευτα γρήγορα (δείτε το βίντεο!).
  • Αξιοπιστία και ασφάλεια: Ακόμα και αν χαθεί, κλαπεί ή χαλάσει ο υπολογιστής σας, τα δεδομένα σας είναι προσβάσιμα ενώ το ελαφρύ λογισμικό με την χαμηλή κατανάλωση  μεγαλώνει την διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Επειδή είναι λογισμικό ανοικτού κώδικα αναμένονται πολλές εφαρμογές (είναι φιλικό προς ανταγωνιστικές της Google εφαρμογές όπως το Hotmail και το Yahoo! Mail μεταξύ άλλων) που θα αναβαθμίζονται κεντρικά. Οι διαδικτυακές εφαρμογές βασίζονται σε διαφορετικό μοντέλο ασφάλειας και είναι πιο αξιόπιστες.

Αρνητικά του Chrome OS

  • Τιμή: Δεν μπορείτε να το κατεβάσετε, πρέπει να αγοράσετε νέο netbook που να έχει solid state drive με εγκατεστημένο ήδη το Chrome OS. Μόνο αυτούς τους δίσκους υποστηρίζει (και οφείλει την ταχύτητα του) το Chrome OS.
  • Αξιοπιστία και ασφάλεια: Μιας και είναι λογισμικό σύστημα - περιηγητής, το Chrome OS δεν υποστηρίζει κανένα άλλο περιηγητή. Firefox, Internet Explorer, Opera και Safari δεν μπορούν να τρέξουν! Μπορούν όμως να φτιάξουν δικό τους λειτουργικό βασισμένο σε αυτό της Google αλλά το "Firefox Chrome OS" δεν ακούγετε καλά... Επίσης, δεν μπορείτε να τρέξετε καμία desktop εφαρμογή (που χρειάζεται εγκατάσταση) και οι εξωτερικές συσκευές (εκτυπωτές, σαρωτές κ.α.) ίσως να είναι άχρηστα λόγω απουσίας οδηγών εγκατάστασης (drivers). Η λειτουργία χωρίς σύνδεση στο
    διαδίκτυο θα είναι πολύ περιορισμένη και πολύ πιθανόν να
    χρησιμοποιηθούν τα Google Gears ώστε να μην είναι άχρηστο
    το netbook.
Με λίγα λόγια, η Google, μετά και το smartphone της, κάνει το πρώτο βήμα ώστε να εισέλθει στο χώρο της Microsoft και της Apple που είναι το λειτουργικό περιβάλλον των υπολογιστών. Ανοιχτό είναι λοιπόν στο μέλλον το ενδεχόμενο να δούμε και υπολογιστή… Google!



Επιμέλεια
Βαδράτσικας Χρήστος





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου