AK Therapies - Θεραπευτικό Μασάζ

Editors Picks

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Το Αραβικό ημερολόγιο



Στην περίπτωση του Αραβικού-Μουσουλμανικού ημερολογίου, που κι αυτό είναι σεληνιακό με διάρκεια 354 ημερών, δεν προστίθεται ποτέ κάποιος επί πλέον μήνας με αποτέλεσμα οι διάφορες θρησκευτικές εορτές των Αράβων να μετακινούνται δια μέσου των εποχών.
Το γεγονός αυτό οδηγεί το ημερολόγιο να αρχίζει 10 έως 12 ημέρες νωρίτερα του προηγουμένου σε σχέση με το ηλιακό έτος. Η Πρωτοχρονιά δηλαδή των Αράβων είναι πάντα η πρώτη ημέρα του μήνα. Αλλά και στη χρονολόγηση υπάρχει διαφορά, αφού οι Άραβες ξεκινούν την αρίθμηση των ετών τους από το έτος της «Εγίρας», δηλαδή την 16η Ιουλίου του 622 μ. Χ. στο Ιουλιανό ημερολόγιο. Η ημέρα αυτή είναι η συμβατική ημέρα της αναχώρησης του Μωάμεθ από την Μέκκα προς την γειτονική πόλη της Μεδίνας για να γλιτώσει από μία συνωμοσία εναντίον του. Την ημέρα αυτή γιορτάζεται και η Πρωτοχρονιά των Αράβων.


Κάθε ένας μήνας έχει είτε 29 είτε 30 ημέρες, αλλά συνήθως σε καμία ευδιάκριτη διαταγή. Παραδοσιακά, η πρώτη ημέρα κάθε μήνα ήταν η ημέρα (αρχή στο ηλιοβασίλεμα) της πρώτης αναγνώρισης της σεληνιακής ημισελήνου ( hilal) αμέσως μετά από το ηλιοβασίλεμα. Εάν ο hilal δεν παρατηρήθηκε αμέσως μετά από τη 29η ημέρα ενός μήνα, είτε επειδή τα σύννεφα εμπόδισαν την άποψή του ή επειδή ο δυτικός ουρανός ήταν ακόμα πάρα πολύ φωτεινός όταν το σύνολο φεγγαριών, κατόπιν η ημέρα που άρχισε σε εκείνο το ηλιοβασίλεμα ήταν η 30ή. Μια τέτοια αναγνώριση έπρεπε να γίνει από ένα ή περισσότερα αξιόπιστα άτομα που πιστοποιούν ενώπιον μιας επιτροπής των μουσουλμανικών ηγετών. Ο καθορισμός της πλέον πιθανής ημέρας ότι ο hilal θα μπορούσε να παρατηρηθεί ήταν ένα κίνητρο για το μουσουλμανικό συμφέρον για αστρονομία, όποιοι βάζουν το Ισλάμ στην πρώτη γραμμή εκείνης της επιστήμης για αιώνες πολλοί. Αυτή η παραδοσιακή πρακτική ακολουθείται ακόμα σε μερικά μέρη του κόσμου, όπως Πακιστάν και Ιορδανία. Εντούτοις, στις περισσότερες μουσουλμανικές χώρες οι αστρονομικοί κανόνες ακολουθούνται που επιτρέπουν στο ημερολόγιο για να καθοριστούν εκ των προτέρων, όποια δεν είναι η περίπτωση που χρησιμοποιεί την παραδοσιακή μέθοδο. Μαλαισία, Ινδονησία, και μερικοί άλλοι αρχίζουν κάθε μήνα στο ηλιοβασίλεμα την πρώτη ημέρα που το φεγγάρι θέτει μετά από τον ήλιο (moonset μετά από το ηλιοβασίλεμα). Αίγυπτος, ο μήνας αρχίζει στο ηλιοβασίλεμα την πρώτη ημέρα που το φεγγάρι θέτει τουλάχιστον πέντε λεπτά μετά από τον ήλιο.


Η ισλαμική εβδομάδα προέρχεται από την εβραϊκή εβδομάδα, όπως ήταν η μεσαιωνική χριστιανική εβδομάδα, που έχουν αριθμήσει τις εργάσιμες μέρες από κοινού. Και τα τρία συμπίπτουν με την Κυριακή μέχρι την πλανητική εβδομάδα Σαββάτου. Οι ισλαμικές και εβραϊκές εργάσιμες μέρες αρχίζουν στο ηλιοβασίλεμα, εκτιμώντας ότι οι μεσαιωνικές χριστιανικές και πλανητικές εργάσιμες μέρες αρχίζουν στα επόμενα μεσάνυχτα. Μουσουλμάνοι συλλέγουν για τη λατρεία στο α Masjid ή μουσουλμανικό τέμενος το μεσημέρι "στη συλλογή της ημέρας", όποιος αντιστοιχεί στην έκτη ημέρα των εβραϊκών και μεσαιωνικών χριστιανικών εβδομάδων, και στην Παρασκευή της πλανητικής εβδομάδας. 

Επιμέλεια
Βαδράτσικας Χρήστος


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου