Χρησιμοποιώντας λιγότερη ισχύ από ένα φούρνο μικροκυμάτων, ραδιοτηλεσκόπιο απεικόνισε την Σελήνη με την μεγαλύτερη ανάλυση έως τώρα από τη Γη
Ομάδα επιστημόνων και τεχνικών χρησιμοποίησαν το ραδιοτηλεσκόπιο Green Bank και την συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων Very Long Baseline Array (VLBA) και δημιούργησαν εικόνες υψηλής ανάλυσης της επιφάνειας της Σελήνης, ανοίγοντας τον δρόμο για την επόμενη γενιά ραδιοτηλεσκοπίων που θα μελετήσουν πλανήτες, δορυφόρους και αστεροειδείς στο Ηλιακό Σύστημα. Η ισχύς που χρησιμοποιήθηκε ήταν λιγότερη από ότι χρειάζεται ένας φούρνος μικροκυμάτων, οι εικόνες όμως είναι οι ευκρινέστερες που λήφθηκαν από την επιφάνεια της Γης.
Ένας πομπός ραντάρ χαμηλής ισχύος, με ισχύ εξόδου έως και 700 watt στα 13,9 GHz, δοκιμάστηκε στο ραδιοτηλεσκόπιο Green Bank, με στόχο την επιφάνεια της Σελήνης και ελήφθησαν ηχώ ραντάρ με τις δέκα κεραίες της συστοιχίας VLBA 25 μέτρων του NRAO. Μια εικόνα του κρατήρα Tycho καταγράφηκε με ανάλυση 5 μέτρων, δείχνοντας άνευ προηγουμένου λεπτομέρειες της επιφάνειας της Σελήνης από τη Γη.
Οι επιστήμονες σχεδιάζουν ήδη το επόμενο σύστημα ισχύος 500 κιλοβάτ για το ραδιοτηλεσκόπιο, όπου σε συνδυασμό με το μελλοντικό Next Generation Very Large Array (ngVLA) θα παράγει εικόνες ακόμη υψηλότερης ανάλυσης.
Ένα σύστημα σαν αυτό θα χρησιμεύσει στην πρώτη γραμμή της πλανητικής άμυνας, ικανό να εντοπίζει και να παρακολουθεί δυνητικά επικίνδυνα αντικείμενα που μπορεί να βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη. Ήδη πριν λίγο καιρό το ραδιοτηλεσκόπιο χρησιμοποιήθηκε για την ανίχνευση της αλλαγής της πορείας του αστεροειδή που ήταν στόχος της αποστολής DART της NASA.
Η ανακοίνωση έγινε στο 241ο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας
Η Σελήνη μας δείχνει πάντα την μια πλευρά της κατά την περιφορά της γύρω από την Γη, φαινόμενο που ονομάζεται σύγχρονη περιστροφή και οφείλεται στην εξίσωση των χρόνων της περιφοράς της γύρω από τη Γη και της περιστροφής γύρω από τον άξονά της.
Κατά καιρούς όμως, ένα μικρό μέρος της αθέατης πλευράς της Σελήνης (περίπου 5%) είναι ορατό από τη Γη, χάρη σε παλινδρομικές κινήσεις της Σελήνης, οι οποίες ονομάζονται «λικνίσεις». Οι λικνίσεις οφείλονται στην ελαφρώς ελλειπτική τροχιά της Σελήνης, την μικρή κλίση μεταξύ του άξονα περιστροφής της και του επιπέδου της τροχιάς της Γης και στη μετακίνηση της θέσης του παρατηρητή πάνω στην επιφάνεια της Γης, λόγω της περιστροφής της Γης.
Έτσι λόγω των λικνίσεων μπορούμε να παρατηρήσουμε περίπου το 59% της σεληνιακής επιφάνειας.
Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου θα συμβεί η ανατολικότερη ολική λίκνιση της Σελήνης για το 2023, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε κρατήρες και θάλασσες στο ανατολικό χείλος της. Η Θάλασσα των Κρίσεων θα βρίσκεται περισσότερο στραμμένη προς την Γη, ενώ θα είναι ορατές οι θάλασσες Marginis, Smithii και Humboldtianum.
Πηγή: https://www.ofa.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου