Ο ντα Βίντσι ήταν ζωγράφος, αρχιτέκτονας, εφευρέτης, ανατόμος, μηχανικός και επιστήμονας.
Μια ομάδα μηχανικών που μελετούσε τα 500 ετών αρχεία του Leonardo da Vinci, βρήκε στοιχεία ότι ο Ιταλός πολυμαθής επεξεργαζόταν τη βαρύτητα έναν αιώνα πριν δημιουργηθούν τα θεμέλιά της από τον Γαλιλαίο. Τα ευρήματα της ομάδας προέρχονται από μια επανεξέταση του Codex Arundel, μιας συλλογής εγγράφων που έγραψε ο da Vinci και περιγράφουν λεπτομερώς διάφορα πειράματα και προσωπικές σημειώσεις που ελήφθησαν τα τελευταία 40 χρόνια της ζωής του.
Πριν περίπου 500 χρόνια, ο Leonardo da Vinci προσπάθησε να αποκαλύψει το μυστήριο της βαρύτητας και τη σύνδεσή της με την επιτάχυνση, μέσω μίας σειράς ιδιοφυών πειραμάτων, τα οποία συνέλαβε μόνο με τη δύναμη της φαντασίας του και της αριστοτεχνικής πειραματικής τεχνικής του.
Ο da Vinci ήταν πεπεισμένος πως είχε ανακαλύψει κάτι σημαντικό, αλλά δεν ήξερε ακριβώς τι. Μέρος αυτής της αβεβαιότητας οφείλεται στο γεγονός πως πίστευε την ιδέα του Αριστοτέλη για την ορμή, όπου μία συνεχιζόμενη δύναμη ασκείται για να οδηγήσει το αντικείμενο ενάντια στη βαρύτητα. Η ιδέα της αδράνειας όπου τα αντικείμενα συνεχίζουν να ταξιδεύουν προς μία κατεύθυνση μέχρι να συναντήσουν μία αντίθετη δύναμη, δεν είχε ακόμα ανακαλυφθεί.
Ένα αιώνα με τον θάνατο του Ντα Βίντσι ο Γαλιλαίος πρότεινε ότι η απόσταση που ένα αντικείμενο ταξιδεύει είναι ανάλογη προς το τετράγωνο του χρόνου που χρειάζεται το αντικείμενο να φτάσει στο έδαφος.
Ο Αϊνστάιν ανέλυσε τις ιδέες από την ανακάλυψη του Ισαάκ Νεύτωνα ο οποίος διετύπωσε τον περίφημο Νόμο της παγκόσμιας έλξης όπου κατ΄ αυτόν: Οι ελκτικές δυνάμεις μεταξύ δύο ουρανίων σωμάτων είναι ανάλογες του γινομένου των μαζών τους και αντιστρόφως ανάλογες του τετραγώνου της μεταξύ των κέντρων μάζας τους απόστασης.Δεν γνωρίζουμε αν ο ντα Βίντσι έκανε περαιτέρω πειράματα ή διερεύνησε αυτό το ερώτημα πιο βαθιά», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Μόρι Γκαρίμπ, καθηγητής αεροναυπηγικής και ιατρικής μηχανικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια. «Αλλά το γεγονός ότι αντιμετώπιζε αυτό το πρόβλημα με αυτόν τον τρόπο - στις αρχές του 1500 - δείχνει πόσο μπροστά ήταν η σκέψη του».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου