AK Therapies - Θεραπευτικό Μασάζ

Editors Picks

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Ηλιακός άνεμος : Πώς επηρεάζει τη Γη

By on 10:30 π.μ.

 



Ο ηλιακός άνεμος είναι μια ροή φορτισμένων σωματιδίων που εκπέμπονται από τον ήλιο με τη μορφή πλάσματος και αποτελείται κυρίως από ηλεκτρόνια και πρωτόνια, με το ηλιακό μαγνητικό πεδίο να μεταφέρεται μαζί.

Οι διαφορετικές ταχύτητες του ηλιακού ανέμου σχετίζονται με διαφορετικές περιοχές στον Ήλιο. Καθώς ο Ήλιος περιστρέφεται, οι ροές πλάσματος υψηλής και χαμηλής ταχύτητας δημιουργούν σπειροειδείς σχηματισμούς στο διάστημα. Η ταχύτητα του ηλιακού ανέμου προς την κατεύθυνση της Γης είναι, συνήθως, περίπου 400 χλμ. / δευτερόλεπτο κατά τη διάρκεια των ήρεμων (συνήθων) ηλιακών συνθηκών, αλλά αυξάνεται καθώς δημιουργούνται ηλιακές κηλίδες στην επιφάνεια του ηλίου που είναι προσανατολισμένη προς τη Γη. Οι αιφνίδιες αλλαγές στην ταχύτητα του ηλιακού ανέμου επηρεάζουν τη μορφή της Μαγνητόσφαιρας της Γης και μπορεί να δημιουργήσουν γεωμαγνητικές καταιγίδες, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν διακοπές στις επικοινωνίες στη Γη.

Ο ηλιακός άνεμος εισάγει, επίσης, φορτισμένα σωματίδια στη Μαγνητόσφαιρα, όπου μεταφέρονται κατά μήκος των γραμμών του γεωμαγνητικού πεδίου και μπορούν να εισέλθουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα, στην περιοχή των σελαϊκών ωοειδών, προκαλώντας την εμφάνιση συμβάντων σέλαος.

Μία νέα μελέτη της διαστημικής σκόνης δείχνει ότι το νερό πάνω στη Γη μπορεί να δημιουργήθηκε κάποτε στο διάστημα με τη βοήθεια του ηλιακού ανέμου, του ρεύματος φορτισμένων ηλιακών σωματιδίων που εξαπολύει συνεχώς ο Ήλιος.


Ίσως είναι υπεύθυνος για την δημιουργία νερού στην Γη

Για πρώτη φορά υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι -μάλλον απρόσμενα- το άστρο μας μπορεί να έχει παίξει ρόλο-κλειδί στην παρουσία του νερού πάνω στον πλανήτη μας, καθώς φαίνεται ότι ο «άνεμός» του είναι σε θέση να ακτινοβολήσει και να μετατρέψει σε νερό τους κόκκους σκόνης στο διάστημα.

Οι ερευνητές από διάφορες χώρες, με επικεφαλής τον Λιουκ Ντάλι της Σχολής Γεωγραφίας και Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας «Nature Astronomy», ανέλυσαν δείγματα που το ιαπωνικό σκάφος «Χαγιαμπούσα» είχε συλλέξει από τον αστεροειδή «Ιτοκάβα» το 2010.

  

Μέσω της ατομικής τομογραφίας μέτρησαν τη δομή των κόκκων σκόνης του αστεροειδούς και ανίχνευσαν μόρια νερού. Τα τελευταία σχηματίστηκαν όταν ιόντα υδρογόνου από τον ηλιακό άνεμο συγκρούστηκαν με σωματίδια σκόνης από τον διαστημικό βράχο, αλλάζοντας τη χημική σύνθεσή τους. 

«Με το πέρασμα του χρόνου, η επίπτωση των ιόντων υδρογόνου σε συνδυασμό με τα άτομα οξυγόνου από τα υλικά στον βράχο δημιουργούν νερό παγιδευμένο μέσα στον αστεροειδή», δήλωσε ο Ντάλι. Τα μόρια νερού που βρέθηκαν στον αστεροειδή «Ιτοκάβα» μοιάζουν -από πλευράς ισοτόπων- με τα μόρια νερού στη Γη.


Πώς ο Ηλιακός άνεμος επηρεάζει τη Γη;

Καθώς ο άνεμος ταξιδεύει από τον ήλιο, μεταφέρει φορτισμένα σωματίδια και μαγνητικά νέφη. Εκπεμπόμενα προς όλες τις κατευθύνσεις στο σύμπαν, ο ηλιακός άνεμος σφυροκοπά συνεχώς τον πλανήτη μας, με αρκετές επιπτώσεις.

Αν το υλικό που μεταφέρεται από τον ηλιακό άνεμο φτάσει στην επιφάνεια ενός πλανήτη, η ακτινοβολία του θα κάνει σοβαρή ζημιά σε κάθε μορφή ζωής που υπάρχει.

Το μαγνητικό πεδίο της Γης χρησιμεύει ως ασπίδα, ανακατευθύνει το υλικό γύρω από τον πλανήτη έτσι ώστε να ρέει μακριά​​. Μερικές φορές ο ήλιος εκτινάσσει μεγάλες ποσότητες πλάσματος γνωστές ως Στεμματικές Εκτοξεύσεις Μάζας (Coronal Mass Ejection) (CMEs) ή ηλιακές καταιγίδες. Οι πιο συχνές είναι κατά την περίοδο της μέγιστης δραστηριότητας του ηλιακού κύκλου, γνωστή ως ηλιακό μέγιστο. Οι Στεμματικές εκτοξεύσεις μάζας έχουν ισχυρότερες επιπτώσεις στη Γη από τον κοινό ηλιακό άνεμο.

Παρά τη σπουδαιότητά του φαινομένου, οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως τη δομή τους ούτε την προέλευση τους.

Όταν ο ηλιακός άνεμος μεταφέρει πλάσμα στο μαγνητικό πεδίο ενός πλανήτη, μπορεί να προκαλέσει συμπίεση του μαγνητικού πεδίου στην πίσω πλευρά του πλανήτη και επανασύνδεση των μαγνητικών γραμμών, μια διαδικασία γνωστή ως μαγνητική επανασύνδεση.

Τα φορτισμένα σωματίδια ρέουν στη συνέχεια προς τους μαγνητικούς πόλους του πλανήτη (Βόριο και Νότιο) προκαλώντας όμορφες εικόνες στην ανώτερη ατμόσφαιρα γνωστές ως Πολικό Σέλας.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου