AK Therapies - Θεραπευτικό Μασάζ

Editors Picks

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Πώς οι έξυπνες συσκευές και το «Ίντερνετ των Πραγμάτων» διευκολύνουν τη ζωή μας




Οι έξυπνες ηλεκτρονικές συσκευές γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς.
Όμως η φόρτισή τους μπορεί να αποτελέσει ζήτημα. Επιστήμονες από τη Νότια Κορέα υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν ένα ύφασμα που παράγει ενέργεια και το οποίο μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα. Το μόνο που πρέπει να κάνει ο χρήστης είναι να ακουμπήσει το ύφασμα στη συσκευή.Επικεφαλής της έρευνας του πανεπιστήμιου του Σανγκγιουνκουάν για τη φορετή τριβοελεκτρική νανογεννήτρια έχει τεθεί ο καθηγητής Κιμ Σανγκ-γου, σύμφωνα με τον οποίο «στην καθημερινή μας ζωή προσπαθούμε να αφαιρέσουμε το στατικό ηλεκτρισμό και οι προσπάθειες αξιοποίησής του ήταν πολύ περιορισμένες. Γι’ αυτό ξεκινήσαμε αυτή την έρευνα, για να χρησιμοποιήσουμε τον στατικό ηλεκτρισμό ως πηγή ενέργειας».
Οι ερευνητές απέδειξαν ότι η τριβή αυτού του υφάσματος σε μια οργανική πολυμερή ταινία μπορεί να παράξει ηλεκτρική ενέργεια που ενεργοποιεί φώτα, οθόνες και όχι μόνο. «Μπορούμε έτσι να ενεργοποιήσουμε διόδους εκπομπής φωτός και οθόνες υγρών κρυστάλλων χωρίς εξωτερική ηλεκτρική πηγή, αλλά και συσκευές χαμηλής ενέργειας, όπως, για παράδειγμα, αισθητήρες», λέει ο καθηγητής. Οι υπεύθυνοι ανάπτυξης του έξυπνου αυτού υφάσματος συνδέουν τον κόσμο με προϊόντα καθημερινής χρήσης. «Αν οι τεχνολογίες για το Ίντερνετ των Πραγμάτων αναπτυχθούν στο μέλλον περισσότερο, θα μπορέσουμε να συνδέσουμε δείκτες στο ανθρώπινο δέρμα. Το ύφασμα θα μπορούσε να είναι μια ανεξάρτητη πηγή ενέργειας γι’ αυτούς τους αισθητήρες», τονίζει ο Κιμ Σανγκ-γου. Η χρήση αυτού του υφάσματος μπορεί να καταστήσει δυνατή τη φόρτιση του τηλεφώνου μας, καθώς περπατάμε. Κι από το έξυπνο ύφασμα πάμε στους έξυπνους αισθητήρες. Φινλανδοί ερευνητές της εταιρείας VTT αναπτύσσουν έξυπνους αισθητήρες συνδεδεμένους με το περιβάλλον, οι οποίοι στέλνουν πληροφορίες απευθείας σε ένα κινητό τηλέφωνο.Οι ερευνητές λένε πως οι αισθητήρες αυτοί μπορούν να χρησιμεύσουν σε καθοδήγηση βαδίσματος, συστήματα συναγερμών ή παρακολούθησης μωρών. Σύμφωνα με τον ερευνητή Έσα-Μάτι Σαργιανόγια, «το βάδισμα ανιχνεύεται στον διάδρομο. Το σύστημα βασίζεται σε κάμερες βάθους. Χρησιμοποιούμε τον εντοπισμό για να ελέγξουμε το φωτισμό του διαδρόμου, ώστε να καθοδηγήσουμε τους ανθρώπους εκεί που θέλουν να πάνε». Η σύνδεσης του περιβάλλοντός μας με έξυπνες συσκευές ονομάζεται «Ίντερνετ των Πραγμάτων» και αποτελεί τάση που αυξάνεται εκθετικά. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για λόγους ασφαλείας. Για παράδειγμα, ένας λαμπτήρας μπορεί να σημάνει συναγερμό, όταν γίνουν αντιληπτές κινήσεις διαρρηκτών στο σπίτι. Εν συνεχεία, η ειδοποίηση στέλνεται σε μια έξυπνη συσκευή. Οι έξυπνοι αισθητήρες βρίσκουν εφαρμογή και στην  παρακολούθηση βρεφών. Η πρωτότυπη συσκευή συγκεντρώνει πληροφορίες για τη θερμοκρασία του παιδιού, την αναπνοή και τη διατροφή του και στέλνει τις πληροφορίες σε ένα smartphone.
Στη Φινλανδία δεν είναι σπάνιο το παιδί να κοιμάται έξω και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Έτσι οι γονείς καταλαβαίνουν τη χρησιμότητα της συσκευής, όπως λέει η Σολεδάδ Περεσίν: «Μπορώ να παρακολουθώ τη θερμοκρασία του ή τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, αν υπάρχει μια απότομη πτώση. Μπορώ να πάω και να τη φέρω μέσα. Επίσης μου δίνει πληροφορίες για την αναπνοή του, άρα, αν ξέρεις καλά το παιδί σου και το πώς αναπνέει, καταλαβαίνεις πότε πρόκειται να ξυπνήσει».
Η εταιρεία ανυπομονεί να επεκτείνει τη χρήση των έξυπνων αισθητήρων της, εισάγοντας την αλλαγή χρωμάτων, το χαμήλωμα του φωτός και όχι μόνο. Οι εφαρμογές κινούνται από τους οικονομικούς λαμπτήρες στο δρόμο μέχρι τον προσαρμοζόμενο εσωτερικό φωτισμό.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου