AK Therapies - Θεραπευτικό Μασάζ

Editors Picks

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Το ονομαστό νεφέλωμα Κράνος του Θορ ακτινοβολείται από ακτίνες Χ

By on 11:09 π.μ.


Αυτή η σκηνή με τα φωτεινά χρώματα δείχνει ένα γιγάντιο σύννεφο λαμπερού αερίου και σκόνης γνωστό ως NGC 2359. Αυτό είναι επίσης ονομαστό ως νεφέλωμα Κράνος του Θορ, λόγω των κυρτών άκρων φυσικού αερίου που απορρέουν από το κεντρικό εξόγκωμα και κάμπτονται με φορά προς τα πάνω αριστερά και δεξιά του πλαισίου, δημιουργώντας ένα σχήμα που θυμίζει το φτερωτό κράνος του Νορβηγού θεού.

Τα χρώματα νέον σε αυτή την εικόνα δεν είναι μόνο όμορφα, αλλά μας λένε επίσης για τη σύνθεση του νεφελώματος. Οι φωτεινές μπλε κηλίδες δείχνουν εκπομπή ακτίνων Χ που εντοπίστηκαν από τις κάμερες EPIC στο διαστημικό παρατηρητήριο XMM-Newton της ESA, ενώ οι ωχρές κόκκινες και πράσινες περιοχές είναι τα λαμπερά χνάρια του ιονισμένου υδρογόνου και οξυγόνου, όπως τα είδε το απομακρυσμένο παρατηρητήριο Stars and Shadows Remote Observatory South στο παρατηρητήριο Cerro Tololo Inter-American Observatory.
Η έντονη εκπομπή ακτίνων Χ που ανιχνεύτηκε από το XMM-Newton προέρχεται από ένα αστέρι στο κέντρο του νεφελώματος. Αυτό το αστέρι, ένα αστέρι Wolf-Rayet που ονομάζεται HD 56925, είναι παλιό, τεράστιο και σπρώχνει προς τα έξω απίστευτες ποσότητες υλικού με καταιγιστικό ρυθμό: το αστέρι χάνει μάζα ισοδύναμη με εκείνη του Ήλιου σε λιγότερο από 100 000 χρόνια, με τη μορφή ενός ανέμου που κινείται γρηγορότερα από 1500 χλμ/δευτ.
Η παρουσία τέτοιων βίαιων κατοίκων έχει επηρεάσει το μπερδεμένο σχήμα του NGC 2359. Το νεφέλωμα αποτελείται από μια κεντρική φούσκα που περιβάλλεται από ένα κουβάρι αέριων ινών, παχιά κανάλια σκοτεινής σκόνης και φωτεινούς πίδακες, όπου το υλικό που σαρώνεται από τον αστρικό άνεμο έχει συγκρουστεί με το περιβάλλον αέριο και προκάλεσε κυματιστά ωστικά κύματα σε όλη την περιοχή.
Τα μπλε μέρη σε αυτήν την εικόνα τονίζουν τις θερμότερες περιοχές του νεφελώματος: την κεντρική φούσκα και μια έκρηξη κάτω αριστερά. Το αέριο του NGC 2359 πιστεύεται πως φθάνει θερμοκρασίες που κυμαίνονται από μερικά εκατομμύρια έως δεκάδες εκατομμύρια βαθμούς.
Αυτή η εικόνα συνδυάζει δεδομένα ακτίνων Χ που συλλέχθηκαν το 2013 από το XMM-Newton (μπλε) με τις οπτικές παρατηρήσεις από το Cerro Tololo στη Χιλή (πράσινο και κόκκινο). Ο Βορράς είναι προς τα αριστερά, και δυτικά είναι προς τα επάνω. Η εικόνα δημοσιεύθηκε πρώτα στην γκαλερί εικόνων του XMM-Newton.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου