AK Therapies - Θεραπευτικό Μασάζ

Editors Picks

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Το ανοιχτό λογισμικό στην υπηρεσία της Αμυντικής Βιομηχανίας



Η Γαλλική αστυνομία βάζει Linux


Η Γαλλική αστυνομία και μάλιστα το πιο... "μάχιμο" τμήμα της (National Gendarmerie), πέρασε οριστικά στο στρατόπεδο του Linux. Το Gendbuntu, μια τροποποιημένη έκδοση του Ubuntu, τρέχει πλέον σε 37.000 επιτραπέζιους υπολογιστές της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Επιπλέον, μέχρι και το καλοκαίρι του επόμενου έτους αναμένεται να τρέχουν τη συγκεκριμένη διανομή το σύνολο των υπολογιστών τους. Μιλάμε για 72.000 επιτραπέζιους υπολογιστές
Αυτό που προξενεί εντύπωση είναι η μεθοδικότητα και ο μακροχρόνιος σχεδιασμός των Γάλλων. Αρχικά "συνήθισαν" τους χρήστες στο ανοικτό λογισμικό με προγράμματα όπως ο Firefox, to OpenOffice και ο Thunderbird σε περιβάλλον Windows. Όταν οι χρήστες ήταν "έτοιμοι" πέρασαν 100% σε Ανοικτό Λογισμικό.
Ήδη οι πρώτες μελέτες των Γάλλων δείχνουν μείωση του κόστους κατα 40% με τη χρήση του Linux.

Ο Νορβηγικός στρατός χρησιμοποιεί Linux


Είναι γνωστό πως ο στρατός καθώς και πολλές κυβερνητικές οργανώσεις ασφαλείας προτιμούν το ανοιχτό λογισμικό έναντι του κλειστού, λόγω της σταθερότητας και της άμυνας που προσφέρει ενάντια σε κυβερνό-επιθέσεις. Επίσης, αντίθετα με το κλειστό λογισμικό, το ανοιχτό παρέχει τον κώδικα του ο οποίος μπορεί εύκολα να τροποποιηθεί και να έρθει στα μέτρα εκείνου που το χρησιμοποιεί. Σε ένα άρθρο του Νορβηγικού site digi.no, το οποίο περιγράφει τον Νορβηγικό στρατό σε σχέση με το Internet και την κυβερνο-άμυνα (cyber-defence), φαίνεται ξεκάθαρα σε μια από τις φωτογραφίες πως το Ubuntu είναι εκεί. Ο Νορβηγικός στρατός χρησιμοποιεί το Ubuntu, για την ασφάλεια και προστασία των συστημάτων του, ενέργεια στην οποία προτίθενται να προβούν και άλλες χώρες για τα στρατιωτικά τους συστήματα.



Η Nasa χρησιμοποιεί Linux

Οι φορητοί υπολογιστές που χρησιμοποιεί το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού εγκαταλείπουν τα Windows της Microsoft για χάρη του Linux. «Μεταφέραμε ορισμένες βασικές λειτουργίες από τα Windows στo Linux επειδή χρειαζόμασταν ένα σταθερό και αξιόπιστο λειτουργικό σύστημα -ένα σύστημα που μας επιτρέπει να διορθώνουμε ή να προσαρμόζουμε το λογισμικό στις ανάγκες μας» δήλωσε εκπρόσωπος της United Space Alliance, ένας εργολάβος της NASA που έχει αναλάβει τη διαχείριση των φορητών. Τα «δεκάδες» λάπτοπ του ISS πρόκειται τώρα να αναβαθμιστούν στη διανομή Debian 6 του Linux. Άλλα συστήματα του τροχιακού εργαστηρίου τρέχουν άλλες διανομές του Linux, όπως το Scientific Linux που αναπτύσσεται στο CERN και το αντίστοιχο αμερικανικό εργαστήριο Fermilab.


Οι αστροναύτες του ISS χρησιμοποιούν τους συγκεκριμένους υπολογιστές στις καθημερινές τους εργασίες, όπως η παρακολούθηση των προμηθειών και των επιστημονικών πειραμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα λάπτοπ του ΙSS που έτρεχαν τα Windows XP έχουν μολυνθεί τουλάχιστον μία φορά από ιούς. Το 2008, ένας Ρώσος κοσμοναύτης έφερε μαζί του έναν φορητό με τον ιό W32.Gammima.AG, ο οποίος γρήγορα εξαπλώθηκε και στους άλλους φορητούς του σταθμού. H NASA δημιούργησε ρομπότ που τρέχουν linux για να εξερευνήσουν την σελήνη. Πράγμα που δηλώνει πως το λογισμικό linux κερδίζει όλο...και περισσότερο το έδαφος για σημαντικές εφαρμογές. Οι ειδικοί της NASA ασχολούνται με την ανάπτυξη νέων ρομπότ με ονομασίες Κ-10 και Scout, που θα χρησιμοποιηθούν για την μελέτη της επιφάνειας της Σελήνης. Αυτή την εβδομάδα γίνονται δοκιμές στην έρημο της Αριζόνα, όπου και τα εν λόγω ρομπότ είναι ενταγμένα σε μια ομάδα ονομαζόμενη "D-RATS" (desert research and technology studies).  Η επιστημονική αυτή ομάδα προσπαθεί να δημιουργήσει την νέα γενιά επιστημόνων, τεχνικών, αστροναυτών και Λογισμικου που θα μπορούν να εκπληρώσουν τους στόχους της NASA για το Constellation Programm.
Συγκεριμένα, σχεδιάστηκαν δύο ρομπότ, τα Κ-10 και Scout. O Κ-10 δημιουργήθηκε από το Intelligent Robotics Group (IRG) στο ερευνητικό κέντρο της NASA Ames Research Center και το σύστημα επικοινωνίας (εγκέφαλος) του είναι κατασκευασμένο με βάση το Η/Υ IBM Thinkpad X31, με CPU Intel Pentium M - 1.4 GHz.  Επίσης, ο εγκέφαλος του Κ-10 συνδέεται με τα διάφορα ρομποτικά υποσυστήματα μέσω συγκεριμένων διεπαφών. H σύνδεση αυτή γίνεται ασύρματα από ένα laptop μέσω wi-fi kai το οποίο χρησιμοποιεί li-ion μπαταρίες, τεχνολογίες USB, FireWire και Ethernet .  Ως λειτουργικό χρησιμοποιείται το Linux Redhat, καθώς η NASA δηλώνει χαρακτηριστικά "Linux's flexibility and scalability enable us to easily add, remove, and extend devices with minimal difficulty." [η ευελιξία και η συμβατότητα του λογισμικού linux μας επιτρέπει εύκολα να προσθέτουμε, αφαιρούμε και συνδέουμε συσκευές με ελάχιστη δυσκολία].

To δεύτερο ρομπότ, το Scout είναι πλήρως αυτόνομο και ο χειρισμός του γίνεται από μεγάλη απόσταση. Η λειτουργία του πραγματοποιείται από 2 laptop Dell D400, τα οποία τρέχουν Linux Gentoo.

Το αμερικανικό ναυτικό στρέφεται στο Linux

Συμβόλαιο που αγγίζει τα 28 εκατομμύρια δολάρια υπέγραψε το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ με εταιρεία προκειμένου να εγκαταστήσει λογισμικό Linux για τον έλεγχο των drones του. Στόχος είναι μέσα στο επόμενο διάστημα τα ελικοφόρα drones του οργανισμού να ελέγχονται αποκλειστικά από εφαρμογές που θα είναι εγκατεστημένες σε Linux. 



Τι έκανε όμως το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ να πάρει μια τέτοια απόφαση. Καταρχάς το γεγονός ότι ήδη έχει μακρά παράδοση στη χρήση του συγκεκριμένου λειτουργικού. Επιπλέον όμως έχει να κάνει και με θέματα ασφαλείας.
Το Linux είναι σχεδόν αδύνατο να προσβληθεί από ιούς, trojan ή άλλο κακόβουλο λογισμικό. Επίσης είναι πολύ πιο καλά θωρακισμένο απέναντι σε εξωτερικές επιθέσεις. Συνεπώς οι υπολογιστές που το χρησιμοποιούν είναι πολύ πιο προστατευμένοι απέναντι σε διαρροές διαβαθμισμένου υλικού, γεγονός που ενδιαφέρει ιδιαίτερα κάθε στρατιωτικό οργανισμό.Η ύπαρξη ενός ελεύθερου λογισμικού, που είναι συνεχώς μεταβλητό από τον εκάστοτε προγραμματιστή, προκαλεί βάσιμους φόβους για την ασφάλεια. Κι αν στην οικιακή χρήση οι επιπτώσεις από ένα πρόβλημα ασφάλειας είναι αμελητέες, τι γίνεται όταν το ελεύθερο λογισμικό χρησιμοποιείται από κρατικούς φορείς που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια; H χρήση από υπερδυνάμεις σε τέτοιους ευαίσθητους τομείς διαψεύδει τους όποιους φόβους. Με το ελεύθερο λογισμικό τα κράτη κι όχι οι εταιρείες που κατέχουν τις πατέντες έχουν τον έλεγχο του προγράμματος, ενώ το κάθε κράτος διαμορφώνει το σύστημά του όπως επιθυμεί και σε σχέση με τις ικανότητες των προγραμματιστών του και μόνο. Εκτός από τα πυρηνικά υποβρύχια των ΗΠΑ, λογισμικά που βασίζονται στο Linux χρησιμοποιούν οι σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις, η Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ, το Αμερικάνικο Γραφείο Απογραφής του Πληθυσμού και η NSA, η εθνική υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ, που εφοδιάζει με πληροφορίες όλες τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ενώ η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ έχει χρησιμοποιήσει το Linux για να ψηφιοποιήσει σπάνια ιστορικά ντοκουμέντα.

H Βόρεια Κορέα και τα linux 

Η μυστικοπαθής Βόρειος Κορέα έχει αναπτύξει το δικό της λειτουργικό σύστημα το οποίο βασίζεται στο Linux αλλά αντιγράφει τη Microsoft και είναι σχεδιασμένο να παρακολουθεί τις διαδικτυακές δραστηριότητες του χρήστη, προκύπτει από έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στη Νότιο Κορέα. Το λογισμικό, με την ονομασία «Ερυθρό Αστρο», βασίζεται σε τεχνολογία της περασμένης δεκαετίας. Θυμίζει εμφανισιακά τα Windows και περιλαμβάνει εφαρμογές γραφείου που αντιγράφουν τη σουίτα Office της Microsoft, αναφέρει η έκθεση του νοτιοκορεατικού Ινστιτούτου Πολιτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.«Λόγω των περιορισμένων διαθέσιμων προγραμμάτων, το Ερυθρό Αστρο θα είναι δύσκολο να διαδοθεί ακόμα και στη Βόρειο Κορέα» εκτιμούν οι συντάκτες του κειμένου. 



Η κομμουνιστική Βόρειος Κορέα είναι σήμερα μια από τις πλέον απομονωμένες χώρες του κόσμου και ελάχιστοι πολίτες έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, έστω και στους λίγους δικτυακούς τόπους που δεν λογοκρίνονται από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με το Reuters, οι φοιτητές στη Βόρειο Κορέα διδάσκονται για το Διαδίκτυο απλά κοιτώντας φωτογραφίες.
Σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι οι χρήστες του Ερυθρού Αστρου δεν επιδίδονται σε παράνομες δραστηριότητες, το λειτουργικό σύστημα διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα παρακολούθησης. «Η Βόρειος Κορέα έχει δημιουργήσει ένα λειτουργικό σύστημα που ελέγχει τη δική του ασφάλεια πληροφοριών» αναφέρει η νοτιοκορεατική έκθεση.
Πληροφορίες και φωτογραφίες για το λειτουργικό σύστημα δημοσίευσε στο ιστολόγιό του και ένας νεαρός Ρώσος, γνωστός μόνο ως «Μικαΐλ», ο οποίος σπουδάζει στη Βόρειο Κορέα και αγόρασε το λογισμικό για πέντε δολάρια στην πρωτεύουσα Πιονγιάνγκ.
Το Ερυθρό Αστρο ακολουθεί το βορειοκορεατικό ημερολόγιο, το οποίο αρχίζει τη μέτρηση από την ημερομηνία γέννησης του ιδρυτή του καθεστώτος Κιμ Ιλ-Σουνγκ, και στη διάρκεια της εκκίνησης παίζει τη μελωδία ενός παραδοσιακού κορεατικού τραγουδιού.
Σύμφωνα με προηγούμενες εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Νοτίου Κορέας, η Πιονγκγιάνγκ έχει συστήσει ομάδα κυβερνοπολέμου που ειδικεύεται στις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών και νοτιοκορεατικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου