AK Therapies - Θεραπευτικό Μασάζ

Editors Picks

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

OHE: Τα ρομπότ «απειλούν» τα 2/3 των θέσεων εργασίας σε αναπτυσσόμενες χώρες

By on 12:40 μ.μ.


Η αυξημένη χρήση ρομπότ απειλεί» εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε αναπτυσσόμενες χώρες, υπονομεύοντας το πλεονέκτημα των χαμηλών μισθών και ανοίγοντας τον δρόμο για επιστροφή βιομηχανιών πίσω σε εκβιομηχανισμένες χώρες, σύμφωνα με νέο policy brief της UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development) του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με το εν λόγω policy brief, υπό τον τίτλο «Robots and industrialization in developing countries», η προαναφερθείσα επιστροφή βιομηχανιών λαμβάνει χώρα αργά και προς το παρόν είναι περιορισμένη σε συγκεκριμένους τομείς.

Επίσης, συστήνεται στις αναπτυσσόμενες χώρες να «αγκαλιάσουν» την ψηφιακή επανάσταση και να αναπτύξουν τοπικές και περιφερειακές αγορές που θα κάνουν το συγκεκριμένο «reshoring» λιγότερο πιθανό. «Το μέρος των επαγγελμάτων που θα μπορούσαν να δουν σημαντική αυτοματοποίηση είναι στην πραγματικότητα υψηλότερο στις αναπτυσσόμενες χώρες από ό,τι στις ήδη ανεπτυγμένες, όπου πολλές από αυτές τις δουλειές έχουν ήδη εξαφανιστεί, και αυτό αφορά σε περίπου 2/3 όλων των θέσεων εργασίας» σημειώνεται στο brief, που επικαλείται έρευνες της Παγκόσμιας Τράπεζας. Όσον αφορά στους αργούς ρυθμούς του reshoring, αποδίδονται στις «δειλές» επενδύσεις και την αποδυναμωμένη ζήτηση στην παγκόσμια οικονομία γενικότερα.

Όπως επισημαίνεται, βιομηχανικά ρομπότ χρησιμοποιούνται κυρίως στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και των ηλεκτρικών - ηλεκτρονικών συσκευών. «Αυτό σημαίνει πως σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπως το Μεξικό  και πολλές χώρες στην Ασία, αυτοί που εμπλέκονται σε εξαγωγικές δραστηριότητες σε αυτούς τους δύο τομείς είναι οι πιο εκτεθειμένοι στο reshoring».
Η σύσταση προς τις αναπτυσσόμενες χώρες είναι η φορολόγηση των ρομπότ και η αποτροπή της αύξησης των ανισοτήτων -που προκαλείται από την απώλεια θέσεων εργασίας χαμηλής εξειδίκευσης- μέσω κοινωνικών παροχών.
Παρόλα αυτά, σημειώνεται πως, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των ρομπότ, μικρές επιχειρήσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε νέες δυνατότητες για παραγωγή σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Κάθε έτος μετά το 2013, η Κίνα  αγοράζει περισσότερα βιομηχανικά ρομπότ από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Κατά τα τέλη του 2016 είναι πιθανό να ξεπεράσει την Ιαπωνία  ως ο μεγαλύτερος χρήστης βιομηχανικών ρομπότ στον κόσμο, σύμφωνα με το brief των Ηνωμένων Εθνών. 

Πηγή Naftemporiki



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου