AK Therapies - Θεραπευτικό Μασάζ

Editors Picks

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Δορυφόροι και Internet εγκαινιάζουν την νέα εποχή στην τηλεοπτική μετάδοση

By on 11:26 π.μ.

Γνωρίζετε ότι υπάρχει μια τεχνολογία βασισμένη στο διαδίκτυο και τους δορυφόρους που επιτρέπει ακόμη και σε μια μικρή ομάδα να μεταδώσει απευθείας τους αγώνες της σε ένα συγκεκριμένο κοινό; 
Πήγαμε στο Κούνεο, στη βορειοδυτική Ιταλία, για να δούμε την εμπειρία της ομώνυμης ομάδας.

Οι παίκτες της δεν έχουν συνηθίσει να παίζουν ενώπιον μεγάλου κοινού.
Όμως χάρη στις δορυφορικές επικοινωνίες, ακόμη και μια μικρή ομάδα σαν κι αυτή έχει τη δυνατότητα να μεταδώσει ζωντανά τους αγώνες της μέσω δορυφορικού ίντερνετ.
Το πιλοτικό πρόγραμμα αναπτύχθηκε και δοκιμάστηκε στη Lega Pro, την τρίτη κατηγορία της Ιταλίας κατά τη σεζόν 2015-2016 με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Η ίδια τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε για το στριμάρισμα αγώνων βόλεϊ, με αποτέλεσμα οι ομάδες που συμμετέχουν στο πρότζεκτ να κερδίσουν φήμη, κάτι που μας επιβεβαιώνει και η Σιμόνα Ραγκούζα, διευθύντρια μάρκετινγκ της Κούνεο:
"Είναι σίγουρα κάτι καλό, έχει όφελος για ένα πρωτάθλημα σαν τη Lega Pro, την οποία δεν την παρακολουθούν όσοι βλέπουν τις πρώτες δύο κατηγορίες ή το Champions League. Είναι μια ευκαιρία για το πρωτάθλημά μας και για την Κούνεο να γίνουμε πιο γνωστοί, ιδιαίτερα στο χώρο της δικής μας αγοράς".
Η Κούνεο έχει έτσι τη δυνατότητα να αποκτήσει νέους φιλάθλους που μπορούν να δουν τους αγώνες της μέσω δορυφορικής ιντερνετικής σύνδεσης.
"Φυσικά, δεν έχουμε τόσους οπαδούς όσους άλλα πρωταθλήματα. Άρα, οι φίλαθλοι που δεν συνηθίζουν να έρχονται στο γήπεδο έχουν έτσι τη δυνατότητα να δούνε τον αγώνα από το σπίτι τους ή από το κινητό τους τηλέφωνο", σύμφωνα με τη Ραγκούζα.
Τα πλάνα από τους δορυφόρους στέλνονται στις εγκαταστάσεις της Eutelsat. Στο χώρο, ο οποίος βρίσκεται στο Ραμπουιγιέ της Γαλλίας, μας υποδέχθηκε ο υπεύθυνος ειδικών τηλεοπτικών γεγονότων για την Ιταλία Κριστιάνο Μπέντσι, ο οποίος μας περιέγραψε τη φύση της δουλειάς τους:
"Εδώ λαμβάνουμε τα σήματα που έρχονται μέσω δορυφόρου από διαφορετικά σημεία στην Ευρώπη. Έπειτα, με το δικτύο των ινών μας, τα μεταφέρουμε στο διαδίκτυο".
Οι αγώνες της Lega Pro διανέμονται μέσω ενός διαδικτυακού καναλιού ονόματι Sportube.
Τα νέα δορυφορικά συστήματα συμφέρουν πολύ περισσότερο οικονομικά ως προς τη μετάδοση εικόνας. Χρησιμοποιούν το λεγόμενο KA-Band που επιτρέπει επικοινωνία σε μεγαλύτερο bandwidth, ένα θεμελιώδες κριτήριο για τη μετάδοση εικόνας μέσω δορυφορικού λινκ.
Όπως μας λέει ο Μπέντσι, «το εύρος ζώνης μετάδοσης είναι η καθημερινή μας έννοια. Μπορούμε να το συγκρίνουμε με τη ροή του νερού από τη βρύση. Η μικρότερη ροή συμβολίζει το χαμηλό εύρος, η μεγαλύτερη το υψηλότερο. Οι πληροφορίες που στέλνουμε στο δορυφόρο μετατρέπονται σε bits, τη βασική μονάδα της πληροφορίας. 
"Ένα τηλεφώνημα χρειάζεται κάποιες χιλιάδες bits ανά δευτερόλεπτο, ενώ οι τηλεοπτικές εικόνες υψηλής ανάλυσης ή τα αθλητικά πλάνα που είναι πιο περίπλοκα απαιτούν εκατομμύρια και κάποιες φορές δισεκατομμύρια ανά δευτερόλεπτο".
Πέραν της τηλεοπτικής μετάδοσης, η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται και για διαδικτυακές συνδέσεις, καθώς στην Ευρώπη υπάρχουν ακόμη περιοχές όπου η επίγεια πρόσβαση στο ίντερνετ δεν είναι δυνατή.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του δορυφορικού ίντερνετ; Ο Κριστιάνο Μπέντσι μας εξηγεί: «Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι χρειάζεσαι μόνο έναν αποκωδικοποιητή, ο οποίος είναι πολύ φθηνός, και εγκαθίσταται παντού, προκειμένου να έχουμε σύνδεση ποιότητας ADSL και να κάνουμε ό,τι κάνουμε συνήθως και στο σπίτι. Το άλλο μεγάλο πλεονέκτημα είναι η κάλυψη, καθώς το δορυφορικό σήμα φτάνει παντού».
Αυτές οι δυνατότητες στηρίζονται στους γεωστατικούς δορυφόρους, οι οποίοι μπορούν να διατηρούν συνεχή επαφή με μια συγκεκριμένη περιοχή της Γης από την τροχιά την οποία εκτελούν.
Πώς λειτουργεί όμως αυτό το είδος δορυφόρου; Σύμφωνα με τον Ζαν-Λυκ Ντερουντί, επικεφαλής της Francsat, του γαλλικού παραρτήματος της Eutelsat, όταν ο δορυφόρος εκτελεί τροχιά σε ύψος 36.000 χιλιομέτρων, κινείται στην ίδια ταχύτητα με τη Γη. Με τον τρόπο αυτό, η Γη διατηρεί την ίδια ορατότητα με τον δορυφόρο.
Ένα από τα επόμενα βήματα προς τέρψιν των τηλεθεατών είναι το Ultra HD που θα παράσχει εικόνα εφάμιλλη εκείνης του κινηματογράφου.
Η διαθεσιμότητα δορυφορικού bandwidth και η ευρεία κάλυψη δίνει στον τηλεθεατή τη δυνατότητα να βλέπει σήμα της ίδιας ποιότητας με τη δορυφορική κάλυψη.
Όπως μας λέει ο Ντερουντί, «το Ultra HD είναι η τηλεόραση του αύριο. Προσφέρει πολύ υψηλότερη ποιότητα εικόνας από το HD, τέσσερις φορές περισσότερα pixels από το HD. Οκτώ εκατομμύρια pixels, αλλά και καλύτερης ποιότητας pixels».
Χάρη στη συνεχή πρόοδο της τηλεοπτικής και δορυφορικής βιομηχανίας, στο εγγύς μέλλον η παρακολούθηση ενός αγώνα θα αποτελεί μια ολοκληρωμένη εμπειρία θέασης.
"Ερευνούμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε τον αριθμό των καμερών ή τα σημεία λήψης, για παράδειγμα από την οπτική του παίκτη. Μπορούμε να εγκαταστήσουμε κάμερες στις φανέλες, ώστε να ζούμε πραγματικά το ματς. Να μην το βλέπουμε μόνο, αλλά να είμαστε μέσα σε αυτό, να πολλαπλασιάζουμε την εμπειρία, τους τρόπους θέασης και να βιώνουμε μια αθλητική στιγμή", μας λέει ο Ντερουντί.
Μικρές ομάδες όπως η Κούνεο ίσως να πρέπει να περιμένουν λίγο γι' αυτού του είδους την επανάσταση. Όμως η χρήση δορυφόρου και διαδικτύου για την κάλυψη μικρών αθλητικών γεγονότων ελκύει ένα νεότευκτο κοινό με εξαιρετικά μεγάλη δυναμική.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου