AK Therapies - Θεραπευτικό Μασάζ

Editors Picks

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Η Μυστική συμμαχία των πέντε ματιών “ Echelon “

By on 12:48 μ.μ.



Το Echelon αποτελεί ένα αυτοματοποιημένο σύστημα αναπτυγμένο σήμερα σε δίκτυο, παγκόσμιας ηλεκτρονικής παρακολούθησης όλων των ειδών επικοινωνιών (σταθερών, κινητών, δορυφορικών, φωνητικών, τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών, e-mail, fax, data), καθώς επίσης συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών σε στρατηγικό επίπεδο.
Για την παρακολούθηση μέσω Echelon χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων δορυφόροι υποκλοπής σημάτων SIGINT (Signal Intelligence). Το Echelon έχουν οργανώσει και εκμεταλλεύονται οιΗΠΑ από την εποχή του ψυχρού πολέμου (από το 1971, ίσως και νωρίτερα ως επίγειο σύστημα από το 1947), σε συνεργασία με τα υπόλοιπα αγγλοσαξονικά κράτη (Μεγάλη ΒρετανίαΚαναδάςΑυστραλία Νέα Ζηλανδία). Το Echelon διαχειρίζεται η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας NSA (National Security Agency), των ΗΠΑ.

Η μυστική συμμαχία « Πέντε Μάτια» γεννήθηκε από την σφιχτοδεμένη συνεργασία πληροφοριών της Βρετανίας και της Αμερικής κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα στο κτήμα Bletchley Park που βρίσκεται στην πόλη Bletchley , στο Milton Keynes , στη κοινοπολιτεία Buckinghamshire, στην Αγγλία. Εκεί στο Μπλέτσλεϊ Παρκ οι υπηρεσίες αντικατασκοπείας της Βρετανίας και των ΗΠΑ προσπάθησαν και αποκρυπτογράφησαν τα κωδικοποιημένα μηνύματα των Γερμανών και των Ιαπώνων, που ήταν σε μία ακατανόητη μορφή με τη χρήση κάποιου κρυπτογραφικού αλγορίθμου, που παραγόταν από τις γερμανικές μηχανές Enigma και Lorenz, ούτως ώστε να μην μπορεί να διαβαστεί από κανέναν εκτός του νόμιμου παραλήπτη. Λίγο μετά την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου ,  η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ και η αντίστοιχη αμερικανική υπηρεσία NSA αποφάσισαν να επεκτείνουν την μυστική συμφωνία και με άλλες χώρες, γνωστή ως «ειδική σχέση». Έτσι συμπεριέλαβαν άλλες τρεις άλλες αγγλόφωνες χώρες - τον Καναδά , την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και έτσι η ομάδα διευρύνθηκε και έγινε γνωστή ως τα «Πέντε Μάτια».

Είχαν συμφωνήσει να ανταλλάζουν πληροφορίες μεταξύ τους και να μη κατασκοπεύει η μια χώρα την άλλη. Μια συμφωνία που δεν τηρήθηκε ποτέ, αντίθετα παρακολουθούσαν εαυτούς και αλλήλους, κατασκοπεύοντας τους πάντες σε όλο τον κόσμο αφού το διαίρεσαν σε πέντε ζώνες κατασκοπείας.

Αυστραλία 
Η Αυστραλία παρακολουθεί τη Νότια Ασία και την Ανατολική Ασία

Καναδάς  
Παρακολουθεί την Σοβιετική Ένωση παρέχοντας σημαντικά πλεονεκτήματα υποκλοπών κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Επεκτείνει την δραστηριότητα παρακολούθησης σε Κίνα και Λατινική Αμερική.

Νέα Ζηλανδία 
Εκτός από τη Νοτιοανατολική Ασία, η Νέα Ζηλανδία είναι υπεύθυνη για το δυτικό Ειρηνικό και διατηρεί πλήρη ακρόαση στο Νότιο Νησί (Waihopai Valley), το μεγαλύτερο από τα δύο μεγάλα νησιά της Νέας Ζηλανδίας, ακριβώς νότια-δυτικά της πόλης Blenheim , με την βοήθεια του σταθμού υποκλοπής επικοινωνιών Tangimoana

Ηνωμένο Βασίλειο  
Παρακολουθεί την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ρωσία.

Ηνωμένες Πολιτείες  
Οι ΗΠΑ επικεντρώνεται στη Μέση Ανατολή, την Κίνα και τη Ρωσία, εκτός από την Καραϊβική και την Αφρική.


Πως λειτουργεί:
Αντίθετα με αρκετά ηλεκτρονικά κατασκοπευτικά συστήματα, τα οποία αναπτύχθηκαν κατά την περίοδο του Β παγκοσμίου και του Ψυχρού Πολέμου, το Echelon σχεδιάστηκε εξ αρχής για μη στρατιωτικούς στόχους. Για να παρακολουθεί κυβερνήσεις, οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακόμη και μεμονωμένα πρόσωπα σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί οποιοδήποτε άτομο επικοινωνεί ηλεκτρονικά ή φωνητικά από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Μπορεί να λειτουργεί χωρίς πρόβλημα «φιλτράροντας» έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών και, χρησιμοποιώντας υπολογιστές, να αναγνωρίζει και να εξάγει αυτές που οι χειριστές του θεωρούν χρήσιμες πληροφορίες.

Το σύστημα του Echelon περιλαμβάνει ένα δίκτυο σταθμών υποκλοπής, δορυφόρους παρακολούθησης, επίγεια δίκτυα τηλεπικοινωνιών και άλλες ασύρματες επικοινωνίες – όλα οργανικά συνδεδεμένα μεταξύ τους. Σε κάθε σταθμό του δικτύου υπάρχουν ταχύτατοι υπολογιστές που αναζητούν ανάμεσα σε εκατομμύρια υποκλεμμένα μηνύματα εκείνα τα οποία περιέχουν ορισμένες προεπιλεγμένες λέξεις-κλειδιά. Αυτές είναι συνήθως ονόματα, αρχικά, γεωγραφικές ονομασίες, συντομογραφίες, «ζωτικά» θέματα και «ύποπτες» φράσεις. Όταν μια προεπιλεγμένη λέξη εντοπιστεί, με τεχνικές αναγνώρισης φωνής (VOR) ή χαρακτήρων (OCR), τότε καταγράφεται αυτομάτως ολόκληρη η συνομιλία. Κατόπιν τα δεδομένα επεξεργάζονται από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και στη συνέχεια από ειδικούς αναλυτές, οι οποίοι αποφασίζουν και την προώθηση των πληροφοριών που αλίευσαν στους κατάλληλους αποδέκτες.


Απόφαση Ευρωκοινοβουλίου 2001
Ύστερα από ένα χρόνο ερευνών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε έκθεσή του με επικεφαλής τον Γερμανό αντιπρόεδρο Γκέρχαντ Σμιντ παραδέχτηκε την ύπαρξη του Έσελον σε μια έκθεση με 138 σελίδες. Οι προτάσεις περιορίστηκαν με τη συνεργασία ΗΠΑ – Ευρώπης για τη δημιουργία Κώδικα συμπεριφοράς, δηλαδή πιάσε το αυγό και κούρευτο.

Λεπτομέρεια, κατά τη διάρκεια της έρευνας, όταν ζήτησαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να δουν εγκαταστάσεις του συστήματος, οι επικεφαλής της CIA και της NSA τους το απαγόρευσαν. Η ίδια η Ε.Ε., με απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, το 2005, αποφάσισε (παρά τις αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Προστασίας Δεδομένων και οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα) να καταγράφονται από όλες τις εταιρείες κρατικές και ιδιωτικές και να κρατείται αρχείο μέχρι 48 μήνες.



Επίσημες υποκλοπές
ΑΔΑΕ: Από την ετήσια έκθεση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτων Επικοινωνιών προκύπτει ότι το 2011 παρέλαβε:
3.472 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούν νέες περιπτώσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας έναντι 2.281 το 2010.
4.061 εισαγγελικές διατάξεις με αντικείμενο την παράταση προγενέστερων διατάξεων έναντι 2.965 το 2010
374 που διέταζαν την ανάκληση της άρσης του απορρήτου έναντι 213 το 2010.
1.743 βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων έναντι 1.169 το 2010 για τη διακρίβωση εγκλημάτων διακίνησης ναρκωτικών, κλοπές, απαγωγές, εκβιασμούς κ.λπ.
Αθροιστικά στη διάρκεια του 2011 εκδόθηκαν 9.276 δικαστικές αποφάσεις για παρακολούθηση έναντι 6.400 το 2010, αύξηση μεγαλύτερη από 69%. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου