AK Therapies - Θεραπευτικό Μασάζ

Editors Picks

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τον ιό Ζίκα-Σχετικό Βίντεο

By on 12:54 μ.μ.




Ο ιός Ζίκα έχει συνδεθεί με ανωμαλίες και βλάβες του εγκεφάλου του εμβρύου. Αλλά ποια είναι τα γεγονότα πίσω από αυτή τη νόσο; Τα πρώτα ευρήματα ανάγονται το 1947, στην Ουγκάντα, όπου και εντοπίστηκε για πρώτη φορά.  Πώς όμως βρέθηκε ο ιός από εκεί στην Νότια Αμερική;

Η Λόρα Ροντρίγκεζ είναι καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Μεταδοτικών Ασθενειών στη Σχολή Δημόσιας Υγιεινής και Τροπικών Ασθενειών του Λονδίνου μας εξηγεί:  «Δεν ξέρουμε γιατί ξεκίνησε να εξαπλώνεται. Υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουμε. Ίσως οφείλεται σε κάποιο είδος μετάλλαξης του ιού, που τον βοήθησε να μεταδίδεται ευκολότερα. Υπάρχουν περισσότερες μετακινήσεις του κόσμου σε όλο την υφήλιο. Οι άνθρωποι ταξιδεύουν περισσότερο και εάν το μολυσμένο άτομο μετακινείται από τη μια χώρα στην άλλη, τότε ένα κουνούπι τσιμπάει καινούργιους ανθρώπους. Έτσι μεταδίδεται». Δηλαδή υπάρχει κίνδυνος ένας ταξιδιώτης που φέρνει μαζί του τον ιό να μολύνει κουνούπια που θα τον τσιμπήσουν και με τον τρόπο αυτό να αρχίσει να εξαπλώνεται ο ιός στα κουνούπια που ζουν στη χώρα προορισμού.


Είναι εύκολο να γίνεται διάγνωση της ασθένειας;

«Στην αρχή της επιδημίας Ζίκα στην Βραζιλία, οι άνθρωποι δεν ήξεραν να ξεχωρίζουν τον ιό Ζίκα από το δάγκειο ιό. Τώρα τα πράγματα αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν. Για παράδειγμα, τα εξανθήματα βγαίνουν πριν την ασθένεια, ενώ στον δάγκειο, πρώτα αρρωσταίνεις κανά δύο μέρες, πριν βγάλεις τα εξαρτήματα. Στον δάγκειο πυρετό σπάνια έχεις κόκκινα μάτια και φαγούρα. Αρχίζουμε λοιπόν να διασαφηνίζουμε το τι συμβαίνει».

Τι προκαλεί την μικροκεφαλία;

«Από πολύ νωρίς ήταν σαφές ότι τα μωρά με μικροκεφαλία είχαν συσσωρεύσεις ασβεστίου στον εγκέφαλό τους. Άρα ξέραμε ότι ήταν μια μεταδοτική νόσος. Υπάρχει μια λίστα με τέτοιες μεταδοτικές ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν εκ γενετής προβλήματα και μικροκεφαλία. Τις αποκλείσαμε όλες. Δεν ήταν καμιά τους. Άρα επρόκειτο για μια νέα μεταδοτική νόσο, που προκαλούσε μικροκεφαλία. Όταν λοιπόν την διαγνώσαμε, το κακό είχε πλέον συμβεί. Έλειπαν οι εγκεφαλικές δομές και οι αναγκαίοι νευρώνες και δεν μπορούσαμε να αναστρέψουμε το κακό».
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015, είχαν καταγραφεί στη Βραζιλία περισσότερα από 3.500 νέα περιστατικά μικροκεφαλίας, τα οποία μπορούν πιθανώς να αποδοθούν στον ιό Ζίκα. Μάλιστα οι δείκτες μικροκεφαλίας για το περασμένο έτος ήταν 30 φορές μεγαλύτεροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Υπάρχει θεραπεία;

«Είναι ζήτημα έρευνας, εάν μια αντιική θεραπεία μπορεί να προστατεύσει, να χορηγηθεί στη μητέρα, όταν μολυνθεί. Ίσως αυτό περιορίσει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού στο μωρό. Είναι ακόμη νωρίς, αλλά είναι μια πιθανότητα που θα μας την επιβεβαιώσει η έρευνα».
Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο κατά του ιού. Το μόνο που συνιστούν οι γιατροί είναι οδηγίες προφύλαξης από τα κουνούπια στους ταξιδιώτες.













0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου