AK Therapies - Θεραπευτικό Μασάζ

Editors Picks

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Η Ευρώπη θωρακίζετε με δορυφόρους για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών




Οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν για ραγδαία επιδείνωση των κλιματικών αλλαγών και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος θέτει σε τροχιά γύρω από τη Γή 6 δορυφόρους για την πρόληψη φυσικών καταστροφών ή ανθρωπιστικών κρίσεων
.Οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος  ελπίζουν ότι με την πλήρη ανάπτυξη της συστοιχίας των δορυφόρων, σε περίπου δύο χρόνια, θα γίνονται αποδέκτες πληροφοριών για δασικές πυρκαγιές, ηφαιστειακές εκρήξεις, σεισμούς, διαρροές πετρελαίου και πετρελαιοκηλίδες, το ύψος της επιφάνειας της θάλασσας καθώς και για μία μεγάλη ποικιλία κλιματικών παραμέτρων.Το πρόγραμμα «Κοπέρνικος», που θα κοστίσει 4,3 δισεκατομμύρια ευρω, θα προσφέρει και εμπορικές υπηρεσίες, όπως να παρέχει δεδομένα σε αγρότες για την υγρασία του εδάφους ή για «εισβολή» παρασίτων και να κατευθύνει τις εταιρείες πετρελαίου στην εξόρυξη του «μαύρου χρυσού», αλλά και τις ασφαλιστικές εταιρείες στην αξιολόγηση κινδύνων. Οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία ενός τόσο μεγάλου προγράμματος ξεκινούν από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές συνεχώς αυξάνονται» , «Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, κατά την τελευταία 20ετία περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από φυσικές καταστροφές, ενώ 1 δισεκατομμύριο άτομα έχουν υποστεί επιπτώσεις από φυσικές καταστροφές. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο κατά μέσο όρο οι φυσικές καταστροφές έχουν επιπτώσεις σε 4 εκατομμύρια ανθρώπους».
H συνεισφορά των διαστημικών τεχνικών στην αντιμετώπιση των φυσικών κινδύνων είναι διαφορετική κατά περίπτωση. Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά τους σεισμούς, οι δορυφορικές εικόνες βοηθούν σε σχέση με τον σεισμικό κίνδυνο στη χαρτογράφηση των αστικών περιοχών που γειτνιάζουν με ενεργά ρήγματα ή την πυκνότητα της δόμησης, ενώ αντίθετα η συνεισφορά τους είναι ελάχιστη σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες που δίνουν για το κατά πόσον ένα κτίριο είναι τρωτό.
ΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Οι δυνατότητες των διαστημικών δεδομένων περιορίζονται κυρίως στη φάση της λήψης μέτρων ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων καθώς και στη φάση απόκρισης των εμπλεκομένων φορέων.
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ: Τα διαστημικά δεδομένα χρησιμοποιούνται στην εκτίμηση της επικινδυνότητας που παρουσιάζει μια περιοχή στον πλημμυρικό κίνδυνο, στην παρακολούθηση της εξέλιξης ενός πλημμυρικού φαινομένου (κυρίως με εικόνες ραντάρ) αλλά και στην καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών που μπορεί να δημιουργήσει ένα πλυμμυρικό φαινόμενο.
ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ: Τα διαστημικά ραντάρ μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό επιχειρησιακό εργαλείο για την παρακολούθηση της θαλάσσιας ρύπανσης από πετρελαιοειδή καθώς και της εξέλιξης της διασποράς μιας πετρελαιοκηλίδας, ενώ τις περισσότερες φορές μπορούν να εντοπίζουν και την πηγή – το πλοίο – που προκάλεσε τη ρύπανση.
ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΪΕΣ: H πιο σημαντική συνεισφορά των διαστημικών δεδομένων παρακολούθησης της εξέλιξης της πυρκαϊάς θα ήταν η παροχή σε πραγματικό χρόνο εικόνων – κάτι που πρακτικά δεν μπορεί να εφαρμοστεί απόλυτα αλλά γίνονται σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου