AK Therapies - Θεραπευτικό Μασάζ

Editors Picks

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Η Gazprom εισέρχεται στην διαστημική βιομηχανία με την κατασκευή δορυφόρων



Τη δική της παραγωγή δορυφόρων, αναμένεται να ξεκινήσει η εταιρεία Gazprom Space Systems («GSS») μέχρι το 2018.
Οι επενδύσεις για το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 252 εκατομμύρια δολάρια (17 δισεκατομμύρια ρούβλια) και η παραγωγική δυνατότητα του εργοστασίου είναι σχεδιασμένη ώστε να κατασκευάζει τέσσερις διαστημικές συσκευές το χρόνο, δήλωσε στη RBC ο εκπρόσωπος της «GSS», Ίγκορ Κοτ. Πρόκειται για συσκευές επικοινωνίας και τεχνητούς δορυφόρους τηλεπισκόπησης. Η αξία κάθε ενός τέτοιου δορυφόρου θα είναι περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια, διευκρίνισε το ανώτερο στέλεχος της «GSS».
Η Gazprom Space Systems, ιδρύθηκε το 1992 με κύριο αντικείμενο την παρακολούθηση (monitoring) του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου. Σήμερα, η εταιρεία αποτελεί το δεύτερο εθνικό φορέα εκμετάλλευσης δορυφόρων μετά την ομοσπονδιακή κρατική ενιαία επιχείρηση «Κοσμίτσεσκαγια Σβιάζ» («Δορυφορικές Επικοινωνίες»). Το μερίδιό της θυγατρικής της Gazprom στην αγορά παροχής υπηρεσιών επικοινωνιών μέσω τεχνητών δορυφόρων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας, είναι περίπου 30%. Στη «GSS» ανήκει το σύστημα δορυφορικής επικοινωνίας «Yamal», που αποτελείται από τέσσερις μονάδες. Κάτι περισσότερο από το 10%, των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών της εταιρείας παρέχονται προς τη Gazprom, το υπόλοιπο προσφέρεται σε ρωσικούς φορείς, κυβερνητικές υπηρεσίες, καθώς και σε ξένες εταιρείες (περίπου το 30% των υπηρεσιών). Η θυγατρική της Gazprom δεν είχε τη δική της παραγωγή δορυφόρων. Όλες τις διαστημικές συσκευές που χρησιμοποιούσε, τις αγόραζε από το μονοπώλιο κατασκευής δορυφόρων «Δορυφορικά Συστήματα Πληροφοριών» («ISS-Reshetnev») . Στο τέλος του 2013 η Gazprom Space Systems, υπέγραψε επίσης συμβόλαιο για την ανάπτυξη της μονάδας «Yamal-601» με τη γαλλική Thales Alenia Space.  Η Gazprom Space Systems αποφάσισε να προχωρήσει στην ανάπτυξη των δικών της δορυφόρων για να μειώσει το κόστος και το χρόνο παραγωγής τους, εξηγεί ο Κοτ. Η εταιρεία υπολογίζει ότι, με τη μείωση του ποσοστού των ξένων στοιχείων στην κατασκευή τους, οι δορυφόροι της Gazprom θα είναι περίπου κατά 30% φθηνότεροι απ’ ότι οι υφιστάμενοι ανάλογοί τους και ο χρόνος κατασκευής τους μπορεί να μειωθεί σχεδόν στο μισό (μέχρι 24-30 μήνες), λέει ο ίδιος. Η απόφαση της Gazprom να ξεκινήσει τη δική της παραγωγή δορυφόρων, ίσως να έχει επηρεαστεί και από τις Δυτικές κυρώσεις, λένε οι ειδικοί. Η εταιρεία θα πρέπει να προστατευθεί έγκαιρα από τους κινδύνους, λέει ο γενικός διευθυντής της Infomost, Μπορίς Ριμπάκ.

Στόχος το 5% της παγκόσμιας αγοράς

Σήμερα, κάθε χρόνο εκτοξεύονται περίπου 50 δορυφόροι επικοινωνιών και 30 διαστημικές συσκευές τηλεπισκόπησης παγκοσμίως. Λαμβάνοντας υπόψη τις παραγωγικές δυνατότητες της εταιρείας, η «GSS» μπορεί να υπολογίζει στην απόκτηση του 5% της παγκόσμιας αγοράς δορυφόρων.  Η αγορά των βαρέων δορυφόρων έχει μοιραστεί κυρίως μεταξύ των πέντε μεγάλων παικτών: Των αμερικανικών εταιρειών Lochheed Martin, Boeing και Loral και των ευρωπαϊκών γιγάντων Thales Alenia Space και Airbus Defence and Space, είπε ο εμπειρογνώμονας της εταιρείας «Roel Consulting» Αντρέι Ιόνιν. Αλλά εξακολουθεί να υπάρχει χώρος στην αγορά των μεσαίων και μικρών δορυφόρων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η θυγατρική της Gazprom θα πρέπει να προσπαθήσει να ξεκινήσει την κατάκτηση των ξένων αγορών από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας.  Οι δορυφόροι της Gazprom, όταν εμφανιστούν στην εγχώρια αγορά, θα έχουν επίσης ζήτηση, λέει ο Ριμπάκ. «Μετά από κάθε αποτυχία να τεθεί κάποιος δορυφόρος σε τροχιά, πρέπει να περιμένουμε για τις νέες συσκευές περισσότερο από ένα χρόνο», λέει. Οι δορυφόροι της Gazprom θα μπορούν να καλύψουν ένα μέρος αυτού του «ελλείμματος».





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου