AK Therapies - Θεραπευτικό Μασάζ

Editors Picks

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Το ανοιχτό λογισμικό Quantum GIS


Το Quantum GIS (QGIS) είναι ένα φιλικό προς το χρήστη λογισμικό Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών Ανοιχτού Κώδικα και διέπεται από την άδεια General Public License (GNU).
Το QGIS αποτελεί επίσημο πρόγραμμα του Open Source Geospatial Foundation (OSGeo). Τρέχει σε Linux, Unix, Mac OS X και Windows και υποστηρίζει πολλές μορφές γεωγραφικών δεδομένων (ανυσματικών και ψηφιδωτών) και μορφές βάσεων δεδομένων. Έχει αρκετές λειτουργικές δυνατότητες που αυξάνονται με τις νεότερες εκδόσεις που είναι συνεχείς.
Το QGIS είναι διαθέσιμο από την ιστοσελίδα http://www.qgis.org και η έκδοση για Windows που διδάσκεται εδώ είναι η 1.8.0 "Lisboa" ( http://qgis.org/downloads/QGIS-OSGeo4W-L8.0-2-Setup.exe



Το Quatum GIS (QGIS) έχει την δυνατότητα διαχείρισης δεδομένων vector, raster, υποστηρίζει τις βασικότερες γεωχωρικές βάσεις δεδομένων και παρέχει στον χρήστη ένα μεγάλο πλήθος λειτουργιών ανάλυσης και χαρτογραφικής απεικόνισης. Το πρόγραμμα μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν. Το QGIS παρέχει στον χρήστη ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό νέων δυνατοτήτων που παρέχονται με την μορφή επεκτάσεων (plugins). Το QGIS μπορεί να απεικονίσει, να διαχειριστεί, να επεξεργαστεί, να αναλύσει δεδομένα, και να συνθέσει προς εκτύπωση χάρτες.


Το λογισμικό QGIS υποστηρίζει ένα πλήθος χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων. Μερικά από αυτά είναι:
1) Υποστηριζόμενοι τύποι δεδομένων: χωρικές βάσεις δεδομένων PostgreSQL με χρήση PostGIS και SpatiaLite,  τύποι δεδομένων vector που υποστηρίζονται από την βιβλιοθήκη OGRσυμπεριλαμβάνοντας ESRI shapefiles, MapInfo, SDTS και GML,  τύποι δεδομένων raster που υποστηρίζονται από την βιβλιοθήκη GDAL, όπως ψηφιακά μοντέλα εδάφους, αεροφωτογραφίες και δορυφορικές εικόνες, GRASS locations και mapsets, σύνδεση με διακομιστές χωρικών δεδομένων όπως WMS και WFS.
2) Δημιουργία χαρτών και πλοήγηση. Πολλά βοηθητικά εργαλεία όπως: προβολή συντεταγμένων,  σύνθεση εκτύπωσης χάρτη, παράθυρο επισκόπησης,  bookmarks, αναγνώριση αντικειμένων, επεξεργασία/θέαση/αναζήτηση, labeling, υπέρθεση διανυσματικών διαγραμμάτων, επιλογή συμβολισμώνδιακόσμηση χάρτη με σύμβολο βορρά, κλίμακα και copyright ετικετών, αποθήκευση και ανάκτηση.
3) Εκτέλεση χωρικών αναλύσεων: πράξεις χαρτών ανάλυση εδάφουςυδρολογικά μοντέλαανάλυση δικτύου και πολλά άλλα.
4) Δημοσίευση χάρτη και δεδομένων στο διαδίκτυο.
5) Προσαρμογή του Quantum GIS σε συγκεκριμένες ανάγκες του χρήστη μέσω την χρήση επεκτάσεων.

Δημιουργία ενός θεματικού χάρτη
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός θεματικού χάρτη είναι να υπάρχει στη γεωγραφική βάση δεδομένων η μεταβλητή προς χαρτογράφηση.
Η μεταβλητή αυτή θα πρέπει να είναι αριθμητική ώστε να μπορεί το λογισμικό GIS να υπολογίσει αυτόματα τις ομάδες στις οποίες θα χωριστούν οι τιμές της μεταβλητής.
Σε κάθε ομάδα αποδίδεται ένα χρώμα και ακολούθως χρωματίζονται τα χωρικά στοιχεία (σημεία, γραμμές ή πολύγωνα).



Tο λογισμικό QGIS είναι πιο εύκολο στην εκμάθηση από το εμπορικό ArcGIS και έχει τις ίδιες δυνατότητες με αυτό καθώς ως εργαλείο εμφανίζει και επεξεργάζεται αρχεία τύπου shapefile τα οποία έχουν προσκομίσει μελετητές ή έχουν δημιουργήσει οι υπηρεσίες για την αποτύπωση των εκτάσεων που επιθυμούν σε ψηφιακό υπόβαθρο. Για την εκμάθησή του υπάρχουν στο διαδίκτυο αρχεία με οδηγίες για χαρτογράφηση .

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου