AK Therapies - Θεραπευτικό Μασάζ

Editors Picks

Τρίτη 4 Μαΐου 2021

Η Ισπανία και η Βαρκελώνη κάνουν μετάβαση στο Ανοιχτό Λογισμικό, Linux

By on 10:13 π.μ.


Η Ισπανία αποφάσισε να εγκαταστήσει λογισμικό ανοιχτού κώδικα και έτσι πάνω από 220.000 υπολογιστές σε σχολεία της Ανδαλουσίας χρησιμοποιούν πλέον για λειτουργικό το Ubuntu και συγκεκριμένα το Edubuntu το οποίο είναι μια παραλλαγή του που εκδίδει η ίδια η Canonical και είναι ειδικά διαμορφωμένο για χρήση σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.

Με αυτόν τον τρόπο η Ισπανία θα εξοικονομήσει αρκετά χρήματα καθώς το Ubuntu είναι εντελώς δωρεάν και περιέχει το δωρεάν αντίστοιχο του Office το LibreOffice με την ίδια ακριβώς λειτουργικότητα.

Επιπλέον δεν χρειάζεται ιδιαίτερες απαιτήσεις για να λειτουργήσει με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να ανανεωθούν οι υπολογιστές που έχουν ήδη στη διάθεση τους τα σχολεία και είναι πολύ σπάνιο να προσβληθεί από ιούς ή κακόβουλο λογισμικό οπότε δεν χρειάζεται να αγοραστούν firewall και antivirus.

Όπως έγινε γνωστό λοιπόν 220.000 υπολογιστές σε σχολεία της Ανδαλουσίας έχουν πλέον για λειτουργικό το Ubuntu. Μάλιστα δεν περιορίστηκαν στην κανονική έκδοση αλλά σε μια παραλλαγή του που εκδίδει η ίδια η Canonical (η εταιρεία που βγάζει και το ίδιο το Ubuntu).
Πρόκειται για το Edubuntu το οποίο είναι ειδικά διαμορφωμένο για χρήση από σχολεία και γενικώς από εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.
Τι σημαίνει αυτή η αλλαγή όμως για τα ισπανικά σχολεία; Καταρχάς, όπως ήδη αναφέραμε, πολύ λιγότερα έξοδα καθώς το Ubuntu είναι εντελώς δωρεάν και επιπλέον περιέχει το δωρεάν αντίστοιχο του Office το LibreOffice με την ίδια ακριβώς λειτουργικότητα. Επίσης δεδομένου ότι το Ubuntu λειτουργεί άνετα σε παλιούς υπολογιστές, δεν χρειάζεται ανανέωση του hardware και αγορά νέου εξοπλισμού.
Επιπλέον όμως πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια καθώς και το Ubuntu είναι σχεδόν αδύνατο να προσβληθεί από ιούς ή κακόβουλο λογισμικό. Οπότε η χρήση firewall και antivirus δεν είναι απαραίτητη.

 

Η Βαρκελώνη κάνει μετάβαση σε Linux

Η πόλη της Βαρκελώνης σκοπεύει να αντικαταστήσει όλες τις εφαρμογές στους υπολογιστές της, με τις αντίστοιχες εναλλακτικές ανοιχτού κώδικα. Μόλις βρεθούν τα κατάλληλα λογισμικά που θα αντικαταστήσουν τα αντίστοιχα ιδιοταγή, το τελικό βήμα θα είναι η αντικατάσταση του λειτουργικού συστήματος με Linux. Βάσει σχεδίου, το 70% του budget που προορίζεται για software, θα δαπανηθεί για τη δημιουργία λογισμικού ανοικτού κώδικα. Ένα από τα πιο σημαντικά projects στοχεύει στη δημιουργία μιας online πλατφόρμας που θα επιτρέψει στις μικρές επιχειρήσεις να πάρουν μέρος στις δημόσιες προσφορές.

Δουλειά σε τοπικές επιχειρήσεις

Εκτός από την πρόδηλη εξοικονόμηση κόστους, παράπλευρη ωφέλεια της κίνησης αυτής είναι ότι θα ανατεθούν έργα πληροφορικής σε τοπικές επιχειρήσεις, ενώ ο Δήμος θα προσλάβει τουλάχιστον 65 νέους προγραμματιστές που θα αναλάβουν τον σχεδιασμό νέων προγραμμάτων και τη συντήρηση ή αναβάθμιση του ελεύθερου λογισμικού.

Ένα από τα πρώτα projects με τα οποία θα καταπιαστούν είναι η ανάπτυξη μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας οι τοπικές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε δημόσιες προσφορές.

 

Δημόσιο χρήμα, δημόσιος κώδικας

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πανευρωπαϊκό εγχείρημα “Public Money, Public Code” (Δημόσιο χρήμα, δημόσιος κώδικας), βασική φιλοσοφία του οποίου είναι ότι τα χρήματα των φορολογούμενων πρέπει να επενδύονται σε επαναχρησιμοποιήσιμα συστήματα ανοιχτά στο τοπικό οικοσύστημα. Άξονας της δράσης είναι ο διαμοιρασμός του ελεύθερου λογισμικού που αναπτύχθηκε ή θα αναπτυχθεί και με άλλους Δήμους. Ήδη, software που ανέπτυξαν προγραμματιστές στη Βαρκελώνη (όπως η πλατφόρμα Sentilo) διανεμήθηκε δωρεάν στην ισπανική πόλη Terrassa, στο Ντουμπάι και σε ιαπωνικούς δήμους.

Η Βαρκελώνη πάντως είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που το υιοθετεί. Εκτός από την τοπική κυβέρνηση συνδράμει και ο οργανισμός FSFE (Free Software Foundation Europe), ο οποίος υποστηρίζει ότι όλοι οι υπολογιστές του δημοσίου πρέπει να τρέχουν δωρεάν και ανοιχτό λειτουργικό και λογισμικό. Προς το παρόν οι ιθύνοντες του FSFE έχουν πείσει περισσότερους από 100 οργανισμούς και σχεδόν 15.000 άτομα.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου