Πολλά σενάρια για την επιβολή φόρων παντού ώστε να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία και να μην υπάρξει μείωση συντάξεων, πέφτουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Ενα από αυτά προβλέπει και τη θέσπιση ειδικού τέλους στις συνδέσεις του ίντερνετ, παράλληλα με το φόρο στη συνδρομητική τηλεόραση.
Το νέο τέλος προτείνεται θα μπει σε όλο το φάσμα της χρήσης του internet, είτε στις συνδέσεις που προσφέρονται αυτούσιες από τις εταιρείες, είτε σε εκείνες που αφορούν στις συνδέσεις μέσω κινητού τηλεφώνου. Ακόμη δεν έχει διαρρεύσει ποσοστό και έτσι δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί και η επιβάρυνση των καταναλωτών.
Αυξημένη φορολογία και για το Facebook στη Βρετανία
Φορολόγηση στο Facebook
Το Facebook θα υποχρεωθεί να πληρώσει πολύ περισσότερα εκατομμύρια λίρες, σαν φορολογία για τις δραστηριότητές του στη Βρετανία, μετά από αναμόρφωση της φορολογικής δομής του. Όπως μετέδωσε το BBC, το Facebook, μέχρι τώρα, κατέγραφε λογιστικά στην Ιρλανδία τις διαφημιστικές πωλήσεις που πραγματοποιούνταν στην αγοράς της Βρετανίας, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνει χαμηλότερη φορολόγηση. Ωστόσο, οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στη σχετική νομοθεσία από τη βρετανική κυβέρνηση υποχρεώνουν το Facebook στην προσαρμογή στα νέα δεδομένα, αυξάνοντας έτσι και τις φορολογικές υποχρεώσεις.
«Υπό το φως των αλλαγών στον φορολογικό νόμο του Ηνωμένου Βασιλείου, αισθανόμαστε ότι η συγκεκριμένη αλλαγή θα μπορούσε να παρέχει διαφάνεια στις δραστηριότητές μας στη Βρετανία» ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε το Facebook.
Η αλλαγή της νομοθεσίας πραγματοποιήθηκε κάτω και από την πίεση της κοινής γνώμης στη Βρετανία όταν αποκαλύφθηκε η πρακτική της Google να φορολογείται στην Ιρλανδία απολαμβάνοντας ευνοϊκότερο καθεστώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νόμος περί εκτροπής φόρων επί των κερδών είναι ευρύτερα γνωστός στη Βρετανία απλά σαν «Google tax», δηλαδή ο «φόρος της Google».
Φορολόγηση στην Google
Η Google, εταιρεία της μητρικής Alphabet πλέον, συμφώνησε τον Ιανουάριο του 2016 να πληρώσει στη Βρετανία το ποσό των 130 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 184 εκατ. δολάρια) σαν φόρο και τόκους, ενώ δήλωσε επίσης ότι θα ξεκινήσει να δηλώνει περισσότερα έσοδα στη Βρετανία.
Η Αυστραλία φορολόγησε το διαδίκτυο
Η κίνηση αυτή ευθυγραμμίζεται με την απόφαση των Κυβερνήσεων Βρετανίας και Γερμανίας, οι οποίοι αξιώνουν κοινή δράση για τους G20 έτσι ώστε οι πολυεθνικές να πληρώνουν "δίκαιο μερίδιο" σε φόρους. Θεωρούν, ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται τα νομικά κενά για να μεταφέρουν τα κεφάλαια τους σε χώρες που έχουν χαμηλότερη φορολογία.
Ο υφυπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας, David Bradbury, δήλωσε ότι η φορολογική νομοθεσία τροποποιείται έτσι ώστε να διασφαλιστεί το ότι οι πολυεθνικές θα αποδίδουν φόρους για τα κέρδη που αποκομίζονται στην κάθε χώρα, κάνοντας λόγο και για την Google Australia. Η ίδια η εταιρεία ισχυρίζεται πάντως, πως έχει συμμορφωθεί με όλους τους τοπικούς φορολογικούς νόμους.
"Έχουμε συμβάλλει κατά πολύ στην ανάπτυξη της οικονομίας της Αυστραλίας βοηθώντας χιλιάδες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, ενώ παρέχουμε υπηρεσίες σε εκατομμύρια Αυστραλούς χωρίς κόστος, ενώ απασχολούμε 650 άτομα σε τοπικό επίπεδο", δήλωσε εκπρόσωπος της Google.
Ο Bradbury δήλωσε πάντως, πως οι περίπλοκες φορολογικές δομές της εταιρείας περιλαμβάνουν καταβολή δικαιωμάτων σε μια Ολλανδική θυγατρική εταιρεία που επίσης λαμβάνει έσοδα από μια άλλη θυγατρική με έδρα της τις Βερμούδες, όπου δεν υπάρχει φορολογία για τις επιχειρήσεις.
Σχετική έκθεση του Reuters τον περασμένο μήνα ανέφερε, ότι η εταιρεία Starbucks, η μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ στον κόσμο, κατέβαλε μόνο 8,6 εκατομμύρια λίρες συνολική φορολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 13 ετών, ενώ έχει συνολικές πωλήσεις 3,1 δισεκατομμυρίων λιρών.
Η Google είχε κέρδη 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι, αλλά ταυτόχρονα είχε φορολογική επιβάρυνση, μόλις 4,2 εκατομμυρίων λιρών το 2011.
Αντίστοιχα η Amazon UK πλήρωσε φόρους εισοδήματος πέρυσι 1.000.000 δολάρια, ενώ είχε πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο που κυμαίνονταν σε ένα ποσό μεταξύ 5,3 έως 7 δισεκατομμύρια δολάρια
Τι θα επιφέρει η φορολόγηση του διαδικτύου στους πολίτες
Ας δούμε τι πάει να γίνει στην Αμερική. Αυτήν την εβδομάδα, η πολιτεία μαζί με τις τοπικές κυβερνήσεις αποφάσισαν να επαναρχίσουν την άσκηση παρασκηνιακών πιέσεων στα λόμπυ του κογκρέσου για ριζικές αλλαγές σε δύο μέτωπα: Την απόκτηση ικανότητας να φορολογήσουν διαδικτυακές αγορές και να επιβάλλουν την είσπραξη νέων μηνιαίων φόρον στις συνδέσεις DSL και άλλων τύπων. Μάλιστα ένας Γερουσιαστής προβλέπει φορολόγηση των email.
Μέχρι στιγμής, πολιτείες και δήμοι συχνά εμποδίζονται, λόγω της ομοσπονδιακής νομοθεσίας, από το να επιβάλλουν φορολογία στις συνδέσεις καθώς και τις πωλήσεις μέσω διαδικτύου. Ελπίζουν όμως οτι οι νέες παρασκηνιακές προσπάθειές τους, που συντονίζονται από ομάδες όπως η National Governors Association, θα καρποφορήσουν και θα τους επιτρέψουν να εισπράξουν δισεκατομμύρια δολάρια από νέα έσοδα, τον επόμενο χρόνο και έτσι δεν θα αναγκαστούν να πάρουν νέα φορολογικά μέτρα.
Εάν τελικά οι προσπάθειές τους δεν αποδώσουν, τότε θα υπάρξει αύξηση άλλων φόρων, όπως προειδοποίησε ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής από το Wyoming, Michael Enzi. "Θα συνεχίσουμε να ευνοούμε μια κατάσταση όπου οι πολιτείες είναι υποχρεωμένες να συγκεντρώνουν άλλες φορολογίες όπως εισοδήματος και περιουσίας για να εξισορροπήσουν την ολοένα αυξανόμενη απώλεια πωλήσεων
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου